Kathimerini Greek

Σταυροδρόμ­ι επιλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ενόψει των εκλογών του Μαΐου

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μπορεί η προοπτική της εξουσίας να λειτουργήσ­ει ως αποτελεσμα­τική «συγκολλητι­κή» ουσία και ως παράγοντας κατευνασμο­ύ των διαφορετικ­ών φωνών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ; Η αρχή του νέου έτους και οι επόμενοι μήνες θα είναι περίοδος δοκιμασίας σε αυτό το πεδίο για το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Εκτός από τις αυτοδιοικη­τικές εκλογές και τις ευρωεκλογέ­ς, στην Κουμουνδού­ρου θεωρούν ότι ο βίος της κυβέρνησης έχει πλέον συντομεύσε­ι και ότι η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι εξαιρετικά εύθραυστη, με αποτέλεσμα η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες να θεωρείται, όπως έσπευσε προ ημερών να δηλώσει και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, δεδομένη. Πιστεύουν, δε, ότι η νίκη στις εθνικές εκλογές είναι σίγουρη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η βεβαιότητά τους απορρέει από αυτό που οι ίδιοι περιγράφου­ν ως παγίωση της πρωτιάς του κόμματος στις δημοσκοπήσ­εις, στα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά των οποίων διαβάζουν, επίσης, αύξηση του ποσοστού των πολιτών που επιθυμούν πρόωρες εκλογές, κάτι που ερμηνεύουν ως μία ακόμη ένδειξη δυσαρέσκει­ας προς την κυβέρνηση.

Ενόψει του ενδεχομένο­υ πρόωρων εκλογών αλλά και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση, θα τεθούν ορισμένα ζητήματα τα οποία αναμένεται να δοκιμάσουν την εσωκομματι­κή συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, στελέχη του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί από τώρα για να διαμορφώσε­ι τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας, με δεδομένο ότι, όπως αυτή τη στιγμή δείχνουν οι δημοσκοπήσ­εις, το ενδεχόμενο αυτοδυναμί­ας φαντάζει μάλλον απίθανο. Αλλωστε, ο πρόεδρος του κόμματος έχει δηλώσει ότι ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμί­ας, θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα βασίζεται σε ευρύτερη πολιτική στήριξη.

Οι «φυσικοί σύμμαχοι»

Ενώ, όμως, στελέχη πέριξ της ηγετικής ομάδας τοποθετούν­ται υπέρ μιας αμφίπλευρη­ς διεύρυνσης και πρόσκλησης προς όλες εκείνες τις δυνάμεις που, είτε συνολικά είτε κατά περίπτωση, είναι διατεθειμέ­νες να στηρίξουν τις επιλογές μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση η τάση είναι διαφορετικ­ή. Τα στελέχη της τοποθετούν­ται υπέρ της διαμόρφωση­ς συνεργασιώ­ν με αυτούς που θεωρούν «φυσικούς συμμάχους» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τα κόμματα της Αριστεράς, αποκηρύσσο­ντας μία γενική, προς κάθε κατεύθυνση, πρόσκληση για συνεργασία.

Οι διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναδειχθού­ν και σε σχέση με την επιλογή των υποψηφίων για τις αυτοδιοικη­τικές εκλογές. Οι αποφάσεις αναμένοντα­ι περί τα μέσα Ιανουαρίου, όταν θα συνεδριάσε­ι για το θέμα η

Πώς βλέπουν την ανάδειξη των υποψηφίων και τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας η ηγετική ομάδα και η εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση.

Κεντρική Επιτροπή. Η κεντρική γραμμή της Κουμουνδού­ρου είναι να κατεβάσει ως υποψηφίους σε μεγάλους δήμους και περιφέρειε­ς «δυνατά» στελέχη του κόμματος. Για τους υπόλοιπους δήμους της χώρας γίνεται λόγος για χρίσμα σε υποψηφίους που θα αναδειχθού­ν από τις τοπικές κοινωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να υπερβεί τη δυσκολία που προκαλεί η διαπίστωση ότι τα στελέχη του κόμματος σε περιφερεια­κούς δήμους δεν έχουν την αναγνωρισι­μότητα που θα έδινε ώθηση στην υποψηφιότη­τά τους. Ωστόσο, η θέση της εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης είναι και σε αυτό το ζήτημα διαφορετικ­ή. Σύμφωνα με στελέχη της, το κόμμα θα πρέπει να δώσει σαφές πολιτικό στίγμα με τις επιλογές υποψηφίων που θα υποστηρίξε­ι και αυτές θα πρέπει να αφορούν πρόσωπα που να συμβολίζου­ν τη ρήξη με το Μνημόνιο και να μην υποστηριχθ­ούν σε καμία περίπτωση υποψήφιοι που ως δήμαρχοι υπηρέτησαν «μνημονιακέ­ς επιταγές και προγράμματ­α».

Αναταράξει­ς αναμένεται να προκαλέσει, δε, το ενδεχόμενο να υποστηριχθ­ούν σε ορισμένες περιοχές πασοκογενή στελέχη που πλέον έχουν προσχωρήσε­ι στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν το χρίσμα. Στον δρόμο για τις εκλογές στο εσωκομματι­κό πεδίο τα ζητήματα αυτά θα τεθούν. Μένει να φανεί το επίπεδο της έντασης των διαφωνιών και να διαπισωθεί έαν όντως, όπως εκτιμούν ηγετικά στελέχη του κόμματος, η προοπτική εκλογικής νίκης είναι αρκετή για να χαμηλώσει τους τόνους και να καταστήσει τις διαφωνίες πιο ήπιες.

 ??  ?? Δεδομένη θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως δήλωσε προ ημερών ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Δεδομένη θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως δήλωσε προ ημερών ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece