Kathimerini Greek

Με τρεις τάσεις η ΔΗΜΑΡ

Γραμματέα κοινής αποδοχής καλείται να βρει ο Φ. Κουβέλης

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύντομης ιστορίας της βρίσκει το 2014 τη ΔΗΜΑΡ, καθώς ο κ. Φ. Κουβέλης εντός του επόμενου 10ημέρου καλείται να βρει ένα modus vivendi ανάμεσα τις τρεις –πλέον– διακριτές τάσεις που υπάρχουν στο κόμμα του. Την πολυδιάσπα­ση αυτή ανέδειξε το πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και –κακά τα ψέματα– ήταν η συνέπεια της επιλογής του κόμματος να αποχωρήσει τον προηγούμεν­ο Ιούνιο από την κυβέρνηση και να αναζητεί έκτοτε ένα νέο ρόλο για να επαναδιεκδ­ικήσει την ψήφο των πολιτών.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στη νέα 110μελή Κεντρική Επιτροπή, που θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 11 Ιανουαρίου, ο κ. Κουβέλης μοιάζει να ελέγχει μόλις 58 μέλη. Στον αντίποδα υπάρχουν δύο συγκροτημέ­νες πια τάσεις που αριθμούν από 26 μέλη. Η πρώτη, με άτυπο επικεφαλής τον κ. Σπ. Λυκούδη, είναι αυτή που αμφισβήτησ­ε ευθέως την επιλογή του κ. Κουβέλη να απορρίψει κάθε περίπτωση συνεργασία­ς με την κίνηση των «58» και το ΠΑΣΟΚ και σχεδόν προεξοφλεί­ται ότι δεν θα στηρίξει οποιοδήποτ­ε πρόσωπο εισηγηθεί ο πρόεδρος για τη θέση του γραμματέα του κόμματος.

Η δεύτερη –λιγότερο γνωστή στους ψηφοφόρους– φέρει τον τίτλο «Αριστερό Δίκτυο», έχει ως επικεφαλής της τον κ. Βαγγ. Ζορκάδη και τάσσεται αναφανδόν υπέρ της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αμφισβητεί δηλαδή και εκείνη το στρατηγικό στόχο Κουβέλη να δημιουργήσ­ει μόνος του τον λεγόμενο τρίτο κεντροαρισ­τερό πόλο, καθώς από τις τοποθετήσε­ις των μελών της η εν λόγω ομάδα μοιάζει να επιθυμεί ακόμη και μια προγραμματ­ική σύγκλιση με τον κ. Αλ. Τσίπρα.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο, ο κ. Κουβέλης καλείται όχι μόνο να βρει γραμματέα κοινής αποδοχής και να στελεχώσει τη νέα Εκτελεστικ­ή Επι-

Ποια είναι η καταγραφή δυνάμεων στην Κεντρική Επιτροπή, που συνέρχεται για πρώτη φορά στις 11 Ιανουαρίου.

τροπή (ικανοποιών­τας όλες τις πλευρές), αλλά κυρίως να πείσει τους δυνάμει ψηφοφόρους του για την ορθότητα των επιλογών του. Με απλά λόγια, να εξηγήσει πώς και γιατί πιστεύει ότι η ΔΗΜΑΡ θα ανακτήσει τη δυναμική που είχε προ των εκλογών, συνεργαζόμ­ενη π.χ. με μεμονωμένα πρόσωπα, όπως οι κ. Ανδρ. Λοβέρδος, Χ. Καστανίδης και Π. Μπεγλίτης.

Εως τον Μάιο

Το εγχείρημα δεν μοιάζει καθόλου εύκολο και είναι προφανές ότι έχει μόλις πέντε μήνες για να δοκιμαστεί στην πράξη. Αν η ΔΗΜΑΡ στις ευρωκάλπες του Μαΐου δεν κατορθώσει να εκλέξει με ασφάλεια τουλάχιστο­ν έναν ευρωβουλευ­τή (χρειάζεται ποσοστό 4,75%), δεν είναι λίγοι όσοι προεξοφλού­ν ακόμη και τη διάλυσή της.

Με αυτό το δεδομένο θα έλεγε κανείς ότι η ελπίδα του κ. Φώτη Κουβέλη επαφίεται στις εξελίξεις εκτός του κόμματός του. Αν η κίνηση των «58» κατορθώσει να αποκτήσει μια δυναμική το επόμενο διάστημα μέσω π.χ. της επιλογής ενός νέου και άφθαρτου προσώπου ως επικεφαλής του ευρωψηφοδε­λτίου της, η ΔΗΜΑΡ προφανώς θα έχει δυσκολίες τους επόμενους μήνες. Αυτός άλλωστε είναι κι ο λόγος που τα στελέχη της Αγ. Κωνσταντίν­ου παρακολουθ­ούν με αγωνία τις εξελίξεις στη Χαρ. Τρικούπη και τους προκάλεσαν χαμόγελα ανακούφιση­ς οι πρόσφατες διαβεβαιώσ­εις του κ. Ευ. Βενιζέλου ότι δεν θα παραδώσει εν λευκώ το κόμμα στους «58».

 ??  ?? Στη νέα 110μελή Κεντρική Επιτροπή, που εξελέγη στο 2ο συνέδριο, ο κ. Φώτης Κουβέλης μοιάζει να ελέγχει μόλις 58 μέλη.
Στη νέα 110μελή Κεντρική Επιτροπή, που εξελέγη στο 2ο συνέδριο, ο κ. Φώτης Κουβέλης μοιάζει να ελέγχει μόλις 58 μέλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece