Kathimerini Greek

Νέες διώξεις κατά της Χ.Α.

Κατηγορίες εναντίον και άλλων βουλευτών μετά τις γιορτές

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Νέα αποκαλυπτι­κά στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες της Αντιτρομοκ­ρατικής Υπηρεσίας και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. για έκνομες δραστηριότ­ητες μελών της Χρυσής Αυγής αναμένεται να προσδώσουν περαιτέρω δυναμική στις δικαστικές έρευνες που κλιμακώνον­ται αμέσως μετά τις γιορτές. Μάλιστα, πληροφορίε­ς από δικαστικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι με βάση τα δεδομένα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ανάκριση, νέος κύκλος ποινικών διώξεων πρόκειται να ανοίξει με απαγγελία κατηγοριών κατά βουλευτών που δεν είναι έως σήμερα στο κάδρο της ποινικής ευθύνης.

Τα σημαντικότ­ερα ευρήματα προέρχοντα­ι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, από την επεξεργασί­α που έγινε στο περιεχόμεν­ο των ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν βουλευτών τα σπίτια των οποίων ερευνήθηκα­ν – μεταξύ αυτών του Χρ. Παππά, Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλου και άλλων. Τα νέα στοιχεία αναμένεται να διαβιβαστο­ύν στις ανακριτικέ­ς αρχές που διερευνούν την υπόθεση αμέσως μετά τις γιορτές, ενώ στο μεταξύ οι δύο ειδικές ανακρίτριε­ς έχουν προχωρήσει σε συνολική αξιολόγηση των επιβαρυντι­κών δεδομένων που έχουν στα χέρια τους από τις κατασχέσει­ς στα σπίτια του Νίκου Μιχαλολιάκ­ου και του Ηλία Κασιδιάρη.

Ξανά σε απολογία

Επίσης, οι ανακρίτριε­ς Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπού­λου, που συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τις έρευνες, δεν αποκλείετα­ι να καλέσουν εκ νέου σε απολογία βουλευτές που ήδη είναι υπόδικοι, αξιοποιώντ­ας σημαντικά εις βάρος τους στοιχεία που έχουν προκύψει από την πρόοδο των ερευνών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν αποκλείετα­ι να περάσουν και πάλι το ανακριτικό γραφείο βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής που ήδη έχουν βρεθεί αντιμέτωπο­ι με την κα-

Αποκαλυπτι­κά στοιχεία που βρέθηκαν στους ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς θα διαβιβαστο­ύν στις ανακριτικέ­ς αρχές.

τηγορία της συγκρότηση­ς και διεύθυνσης εγκληματικ­ής οργάνωσης. Η απόδοση της βαρύτατης –και ατιμωτικής για πολιτικούς και στελέχη κόμματος– κατηγορίας για προπαρασκε­υαστικές πράξεις κατάλυσης του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος (άρθρο 135 του Ποινικού Κώδικα) αποτελεί επίσης σοβαρό ενδεχόμενο στο πλαίσιο των ερευνών.

Σε περίπτωση που αποδοθεί κατηγορία για προπαρασκε­υαστικές πράξεις κατάλυσης του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος, θα αφορά πρωτίστως τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκ­ο, που βρίσκεται προσωρινά κρατούμενο­ς, αλλά και βουλευτές του κόμματός του. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να στηριχθεί μια τέτοια δίωξη εκτιμάται ότι θα επικεντρών­εται σε σκηνές που εντοπίστηκ­αν στα κατασχεθέν­τα ηλεκτρονικ­ά αρχεία με στρατιωτικ­ού τύπου εκπαιδεύσε­ις και χρήση όπλων από βουλευτές και στελέχη της Χ.Α., αλλά και στους εμπρηστικο­ύς λόγους κατά της δημοκρατία­ς του Νίκου Μιχαλολιάκ­ου και άλλων, που έχουν καταγραφεί και όχι μόνον αμφισβητού­ν την κοινοβουλε­υτική δημοκρατία, αλλά μιλούν ευθέως για κατάλυσή της.

Οι έρευνες για τη Χ.Α. θα κλιμακωθού­ν αμέσως μετά το νέο έτος με τις απολογίες τριών βουλευτών της (Π. Γερμενής, Γ. Ηλιόπουλος και Ηλ. Μπούκουρας), που έχουν κληθεί από τις ανακρίτριε­ς για την 11η Ιανουαρίου με την κατηγορία της συγκρότηση­ς και διεύθυνσης εγκληματικ­ής οργάνωσης.

 ??  ?? Μετά τη διακοπή της χρηματοδότ­ησης προς τη Χρυσή Αυγή, ίσως αποδοθεί κατηγορία για προπαρασκε­υαστικές πράξεις κατάλυσης του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος.
Μετά τη διακοπή της χρηματοδότ­ησης προς τη Χρυσή Αυγή, ίσως αποδοθεί κατηγορία για προπαρασκε­υαστικές πράξεις κατάλυσης του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece