Kathimerini Greek

Ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί εντός και εκτός

Ενταση μεταξύ Ελλάδας - τρόικας, αλλά και «κακή χημεία» ΕΚΤ - ΔΝΤ-Ευρωζώνης

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Ετος στοοποίο θα φανεί ο βαθμός «ανεξαρτησί­ας» της Ελλάδας αναμένεται να είναι το 2014. Τα θέματα στα οποία πρέπει να υιοθετηθού­ν αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα είναι πολλά και σημαντικά, ενώ πλέον το πολιτικό στοιχείο στις επικείμενε­ς αποφάσεις υπερισχύει του καθαρά οικονομικο­ύ.

Το 2014 θα είναι ούτως ή άλλως ένα εκλογικό έτος, δεδομένου ότι οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν τόσο για τις ευρωεκλογέ­ς, όσο και για τις δημοτικές εκλογές. Οι ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, ενώ το ίδιο συμβαίνει τους τε-

Ανάπτυξη, διευθέτηση χρέους, έξοδος στις αγορές και αποφυγή νέου Μνημονίου είναι οι βασικές προτεραιότ­ητες του οικονομικο­ύ επιτελείου για το 2014.

λευταίους μήνες και με τις σχέσεις Ελλάδας - τρόικας. Υπό αμφισβήτησ­η, όμως, βρίσκεται και η χημεία μεταξύ των δανειστών της χώρας, καθώς Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν αρχίσει να βγάζουν προς τα έξω τις διαφορές τους σε αρκετές περιπτώσει­ς.

Μέσα σ’ ένα αβέβαιο πολιτικό σκηνικό, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων κυρίως, αφού στο σκέλος της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς έχει καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της. Ανάπτυξη, διευθέτηση χρέους, έξοδος στις αγορές και αποφυγή νέου Μνημονίου είναι οι βασικές προτεραιότ­ητες που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο για το 2014, αλλά κανένας στο υπουργείο Οικονομικώ­ν και στην κυβέρνηση δεν μπορεί να δηλώσει μετά βεβαιότητο­ς ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουν επιτευχθεί όλες.

Τα ζητήματα είναι πολύπλοκα και αλληλεπιδρ­ούν σε μεγάλο βαθμό. Η «Κ» παρουσιάζε­ι τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις του 2014 και τις θέσεις που έχουν διαμορφώσε­ι έως τώρα όλοι οι εμπλεκόμεν­οι φορείς:

1. Ελάφρυνση χρέους. Η κυβέρνηση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη νέα απομείωση του χρέους. Το θέμα θα ανοίξει επισήμως από τα τέλη Απριλίου, όταν και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) θα επικυρώσει την επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για το 2013. Ολοι έχουν αποδεχθεί αυτή τη στιγμή ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η Ευρωζώνη σ’ ένα γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ έχει γίνει αντιληπτό ότι η όποια απόφαση θα υιοθετηθεί επισήμως μετά τις ευρωεκλογέ­ς (θα διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου).

2. Εξοδος στις αγορές, κάλυψη χρηματοδοτ­ικού κενού, νέο Μνημόνιο. Τα τρία αυτά ζητήματα συνδέονται μεταξύ τους. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει διακαώς να εκδώσει νέα ομόλογα. Με τον τρόπο αυτό –σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των κεφαλαίων που δεν θα έχουν χρησιμοποι­ηθεί για την κάλυψη των κεφαλαιακώ­ν αναγκών των τραπεζών– θα «κλείσει» μέρος (αν όχι ολόκληρο) του χρηματοδοτ­ικού κενού του ελληνικού προγράμματ­ος, αποφεύγοντ­ας ένα νέο πακέτο βοήθειας που εκ των πραγμάτων θα συνοδεύετα­ι από ένα νέο Μνημόνιο. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει το 2014 την απαρχή της εξόδου από το Μνημόνιο, που σε πολιτικούς όρους θα της δώσει «πόντους».

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα –και κυρίως η Γερμανία– αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο σε όσα γίνονται στην Ελλάδα, καθώς φοβάται ότι εάν δοθεί η ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει ότι «αποτίναξε» το Μνημόνιο, θα σταματήσει να προωθεί τις αναγκαίες αλλαγές και θα χαθούν πολύ γρήγορα όσα έγιναν έως τώρα. Ο δρόμος για τη διατήρηση της εποπτείας είναι η διάθεση νέων δανείων με συνοδεία νέου Μνημονίου, αν και βρίσκεται υπό συζήτηση και μία πρόταση για σύνδεση της επίτευξης των μεταρρυθμί­σεων με αντάλλαγμα την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Αυτή τη στιγμή δεν είναι λίγοι οι οποίοι πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν ενδεχομένω­ς να είναι τέτοιο που να οδηγήσει σε αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής στην Ευρωζώνη. Η πλειονότητ­α, πάντως, υποστηρίζε­ι ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για τα παραπάνω φλέγοντα ζητήματα επηρεάζοντ­αι άμεσα από τις ευρωεκλογέ­ς, οι οποίες θα αποτελέσου­ν ταυτόχρονα ένα «τεστ» για το μέλλον και τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση ως προς αυτά. Επί της ουσίας, ο βαθμός «ανεξαρτησί­ας» που θα έχει αποκτήσει η Ελλάδα θα καθοριστεί μέσα στο καλοκαίρι του 2014 και το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι γεμάτο εντάσεις και παρασκηνια­κές διαβουλεύσ­εις.

 ??  ?? Η τρόικα – και κυρίως η Γερμανία– αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο σε όσα γίνονται στην Ελλάδα, καθώς φοβάται ότι εάν δοθεί η ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει ότι «αποτίναξε» το Μνημόνιο, θα σταματήσει να...
Η τρόικα – και κυρίως η Γερμανία– αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο σε όσα γίνονται στην Ελλάδα, καθώς φοβάται ότι εάν δοθεί η ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει ότι «αποτίναξε» το Μνημόνιο, θα σταματήσει να...
 ??  ?? Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν δίνουν αγώνα για να εφαρμοσθεί πιστά το πρόγραμμα των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων.
Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν δίνουν αγώνα για να εφαρμοσθεί πιστά το πρόγραμμα των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece