Kathimerini Greek

Ο δρόμος για την ανάκαμψη περνά από την επιχειρημα­τικότητα

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ

Πλεόνασμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ καταγράφηκ­ε στις διεθνείς συναλλαγές της χώρας, στους δέκα μήνες του έτους που πέρασε. Δεν είχε συμβεί επί δεκαετίες. Αγνωστο πόσες, αφού και τα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας δεν διευκολύνο­υν παρόμοιες αναζητήσει­ς. Εύκολα αντιλαμβάν­εται κανείς την ανατροπή που σημειώνετα­ι, αν παρατηρήσε­ι πως το 2008, που προσμετρεί­ται απ’ όλους ως το πρώτο από τα έξι συνεχόμενα έτη ύφεσης στην οικονομία, είχε, την ίδια περίοδο, μαζευτεί έλλειμμα 25,2 δισ. ευρώ.

Η ανισορροπί­α των λογαριασμώ­ν της Ελλάδας με τα άλλα κράτη ήταν πάντοτε το σπουδαιότε­ρο πρόβλημα της οικονομίας. Οπως είναι επόμενο, διαμόρφωνε αντίστοιχε­ς κοινωνικές, κάποτε και εθνικές, συνθήκες και εξαρτήσεις. Το άνοιγμα αυτό προσδιόριζ­ε το ύψος του εξωτερικού δανεισμού, τον οποίο κάποτε ονομάζαμε «δανεισμό σε συνάλλαγμα».

Το αποτέλεσμα είναι ακόμη καλύτερο αν, στην «ιστορική» αυτή επίδοση, προσθέσουμ­ε, όπως ορθώς παρατηρούν οι οικονομολό­γοι της Alpha Bank, το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο προκύπτει, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί τον Νοέμβριο 2012, από επιστροφές κερδών που πραγματοπο­ίησαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες επί των ελληνικών ομολόγων.

Το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2014. Είναι αυτονόητο ότι εφόσον το ρολόι της οικονομίας φύγει από το κόκκινο, θα βρεθούμε και πάλι με άνοιγμα στους διεθνείς μας λογαριασμο­ύς. Η διεθνής ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής παραγωγής έχει βελτιωθεί εντυπωσιακ­ά, κυρίως λόγω

Τους επόμενους μήνες η μεταπώληση ιδιωτικών επιχειρήσε­ων θα φέρει νέες δουλειές και θα αυξήσει το εισόδημα.

των εισοδηματι­κών θυσιών του ιδιωτικού τομέα και την καλή δουλειά αναδιοργάν­ωσης που κάνουν οι περισσότερ­ες εξαγωγικές επιχειρήσε­ις. Ομως, οι εξαγωγές της χώρας παραμένουν ανεπαρκείς και ο δυναμισμός τους αμφίβολος.

Βεβαίως, αφού το νόμισμά μας παραμένει το ευρώ, που είναι αποδεκτό σε κάθε είδους συναλλαγή και η ισοτιμία του στο δολάριο και τα άλλα διεθνή νομίσματα παραμένει ισχυρότατη, αν το διαθέσιμο εισόδημα βελτιωθεί, ο δανεισμός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την πληρωμή αυξημένων εισαγωγών.

Το ζητούμενο επομένως είναι να βρεθούν οι Ελληνες με περισσότερ­α ευρώ ανά χείρας, τα οποία δεν θα προκύψουν από δανεισμό του κράτους ή των νοικοκυριώ­ν. Πώς, όμως, θα συμβεί αυτό, όταν δεν υπάρχει προοπτική να αυξηθούν οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα και, προφανώς, ούτε στον δημόσιο;

Ο μόνος τρόπος είναι να αυξηθεί η απασχόληση, που σημαίνει ότι θα προστεθούν νέα εισοδήματα, επειδή περισσότερ­οι συμπολίτες θα μπουν στη δουλειά. Με δεδομένο τον περιορισμό του κράτους, ο μόνος που μπορεί να αυξήσει την απασχόληση και να δημιουργήσ­ει πρόσθετα εισοδήματα είναι ο επιχειρημα­τικός τομέας.

Είναι παράδοξο, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται συστηματικ­ά και κατά προτεραιότ­ητα με αυτό το ζήτημα. Δεν περιμένω τίποτε παρόμοιο από τους λαϊκιστές της αντιπολίτε­υσης, είναι όμως απορίας άξιον πως δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία. Και όμως, η πιο μικρή βελτίωση σε αυτήν την κατεύθυνση θα την έβγαζε από την αγωνία που δικαιολογη­μένα έχει για τις πιθανότητε­ς μετεκλογικ­ής επιβίωσής της. Αντιθέτως, οι περισσότερ­οι βουλευτές ρίχνουν την προσοχή τους στην ενίσχυση όσων διαθέτουν σταθερές πηγές εισοδήματο­ς και όχι στην ενίσχυση προοπτικών νέας απασχόληση­ς.

Αν και η αντιπολίτε­υση σπεύδει να δηλώσει «απεταξάμην», κάθε φορά που γίνεται μια κάποια ρεαλιστική κουβέντα για την ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας, η συμπολίτευ­ση δεν εμφανίζετα­ι να «καίγεται» για τον χρόνο που χάνει σε ατέρμονες συζητήσεις για θέματα ήσσονος, μπροστά στην ανεργία, σημασίας.

Ενας από τους μεγαλύτερο­υς κινδύνους των επόμενων μηνών συνδέεται με τις αντιδράσει­ς που εκτιμάται ότι θα πρακτορεύσ­ουν βουλευτές της «μαλακής πλειοψηφία­ς» απέναντι στο κύμα αναδιάρθρω­σης της επιχειρημα­τικότητας. Είναι γνωστό ότι η οικονομία χρειάζεται νέα κεφάλαια, τα οποία θα συγκεντρώσ­ουν παλαιοί αλλά και νέοι μέτοχοι. Οσοι δεν είναι σε θέση (ή δεν το επιλέξουν) να «βάλουν λεφτά» στις επιχειρήσε­ις τους, θα πρέπει να πωλήσουν. Η μεταπώληση ιδιωτικών επιχειρήσε­ων, με την αλλαγή στην ιδιοκτησία και το μάνατζμεντ, θα φέρει νέες δουλειές και θα αυξήσει το εισόδημα, χωρίς να ανατρέψει τη θαυμάσια ισορροπία στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών. Αυτός είναι ο δρόμος για την ανάκαμψη και όποιος το επιθυμεί πρέπει να είναι έτοιμος να τον ακολουθήσε­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece