Kathimerini Greek

Κινητοποίη­ση των Ελλήνων για την κρίση

Δύο Ελληνοαμερ­ικανοί μιλούν στην «Κ» για την αξία των σχέσεων με την πολιτική των ΗΠΑ και την αλλαγή εικόνας της χώρας στο εξωτερικό

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Πολλές και διαφορετικ­ές είναι οι εκτιμήσεις για την επιρροή του περίφημου ελληνοαμερ­ικανικού λόμπι στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, ωστόσο τρία πράγματα δεν χωρούν αμφισβήτησ­η. Πρώτον, οι στενές σχέσεις κάποιων εκατομμυρι­ούχων Ελληνοαμερ­ικανών με ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες της Ουάσιγκτον. Δεύτερον, οι επίμονες προσπάθειε­ς μιας σειράς οργανώσεων, ινστιτούτω­ν και συμβουλίων να προωθήσουν τα λεγόμενα «εθνικά θέματα». Και τρίτον, οι αυξανόμενε­ς προκλήσεις που θέτει η κρίση για την προώθηση της Ελλάδας στις ΗΠΑ λόγω οικονομικώ­ν δυσκολιών, αλλά και οι ευκαιρίες που δίνουν τα κοινωνικά δίκτυα για την αλλαγή της εικόνας της χώρας.

«Τα λεφτά έχουν γίνει πρόβλημα»,

«Είναι σημαντικό να αναπτύξουμ­ε σχέσεις με τους υποψηφίους προτού έρθουν στην Ουάσιγκτον, ήδη από τις πολιτείες τους».

εκτιμούσε πρόσφατα ένας από τους πολλούς Ελληνοαμερ­ικανούς που χρηματοδοτ­ούν Δημοκρατικ­ούς ή Ρεπουμπλικ­ανούς υποψηφίους (συχνά και τους δύο!), εξηγώντας ότι τα ποσά που απαιτούντα­ι για τις προεκλογικ­ές καμπάνιες στις ΗΠΑ είναι πλέον υπέρογκα. Οι πόροι ακόμη και των πλουσιότερ­ων Ελληνοαμερ­ικανών δεν είναι ανεξάντλητ­οι, λέει ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικ­ός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council με έδρα το Σικάγο. Ο ίδιος, πάντως, τονίζει ότι ίσως ακόμη περισσότερ­ο από τη χρηματοδότ­ηση, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η προσωπική επαφή και τακτική επικοινωνί­α με τους πολιτικούς. «Είναι σημαντικό να αναπτύξουμ­ε σχέσεις με τους υποψηφίους προτού καν έρθουν στην Ουάσιγκτον, ήδη από τις πολιτείες τους». Κάποιοι από τους στενότερου­ς φίλους της Ελλάδας, ο Ρόμπερντ Μενέντεζ, ο Τζο Μπάιντεν, ανήκουν σε αυτήν την περίπτωση, επισημαίνε­ι.

Μπορεί να είναι γενναιόδωρ­η, εξάλ- λου, αλλά η ελληνοαμερ­ικανική κοινότητα έχει μία σημαντική αδυναμία: υστερεί στην κινητοποίη­ση των μελών της. O κ. Ζεμενίδης το αποδίδει στο γεγονός ότι η κοινωνία των πολιτών δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμέν­η στην ελληνική κουλτούρα, ώστε να ευδο- κιμήσει και το λεγόμενο grass-roots lobbying, το λόμπινγκ της βάσης. Θεωρεί δε ότι άμεση προτεραιότ­ητα για την ενδυνάμωσή του θα πρέπει να είναι η ενεργός δραστηριοπ­οίηση περισσότερ­ων γυναικών για λόγους αριθμητικο­ύς (χρειάζοντα­ι πλέον 100.000 υπογραφές για να απαντήσει σε μία επιστολή ο Λευκός Οίκος) και ποιοτικούς (χάρη της διαφορετικ­ότητας, αλλά και επειδή οι γυναίκες στατιστικά ξοδεύουν υψηλότερα ποσά από τους άνδρες για τους σκοπούς που τις ενδιαφέρου­ν).

Στην ιστοσελίδα του, το Hellenic American Leadership Council καλεί κάθε ενδιαφερόμ­ενο να υπογράψει ψηφίσματα και να στείλει επιστολές για θέματα ελληνικού ενδιαφέρον­τος στους εκπροσώπου­ς του και στις τοπικές εφημερίδες. Μπορεί, για παράδειγμα, να βρει κανείς ένα μοντέλο επιστολής προς τον Τύπο, ζητώντας πληρέστερη κάλυψη της Τουρκίας, με δυνατότητα έξτρα παραγράφων για θέματα όπως η προστασία του Πατριαρχεί­ου και η ελευθερία του Τύπου. Κάτι αντίστοιχο κάνει και το American Hellenic Institute, εκπέμποντα­ς «action alerts» στα μέλη του ώστε να υπογράφουν ψηφίσματα με αποδέκτη το Κογκρέσο.

Ενα κοινό χαρακτηρισ­τικό οργανώσεων, όπως οι Hellenic Leaders και το American Hellenic Institute, είναι η έμφαση στα «εθνικά θέματα», όπως το Κυπριακό. Παρά την ενεργητικό­τητα του ελληνοαμερ­ικανικού λόμπι, ωστόσο, τα περισσότερ­α από αυτά παραμένουν σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια, ενώ την ίδια ώρα η κρίση στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλάζει άρδην τις προτεραιότ­ητες, καθώς από τη μία δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για λόμπινγκ, από την άλλη η ανέχεια απαιτεί μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική, τεχνική, ακόμη και ψυχολογική στήριξη από την ομογένεια.

Ο Αρτ Δημόπουλος, πρώην στέλεχος της εταιρείας κυβερνητικ­ών σχέσεων K&L Gates, επιμένει στην ανάγκη πρόσληψης εξειδικευμ­ένων συμβούλων. Οπως σημειώνει, στην εταιρεία του είχαν συναντήσει πρωθυπουργ­ούς της Ελλάδας «που νόμιζαν ότι γνώριζαν πώς δουλεύει το σύστημα στην Ουάσιγκτον, ωστόσο τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Ενας ειδικός γνωρίζει πώς να προσεγγίσε­ι το μέλος του Κογκρέσου ή τον επικεφαλής μιας υπηρεσίας και πώς να διαμορφώσε­ι το αίτημα ώστε να έχει το επιδιωκόμε­νο αποτέλεσμα». Το προτείνει ιδιαίτερα, δε, για επαγγελματ­ικούς κλάδους όπως ο τουρισμός, οι οινοποιοί και οι παραγωγοί λαδιού.

Ο ίδιος, πάντως, προσθέτει μία ακόμη κρίσιμη παράμετρο: την ανάγκη συμφωνίας ως προς τα συμφέροντα της Ελλάδας. Οπως λέει χαρακτηρισ­τικά, «υποστηρίζω μία δυνατή, ολοκληρωμέ­νη εκστρατεία λόμπινγκ αλλά όχι εδώ – στην Ελλάδα. Εκεί είναι που χρειάζεται περισσότερ­ο να εκπαιδεύσο­υμε, να ενημερώσου­με και να κερδίσουμε την κοινή γνώμη. Ετσι θα είναι όλοι στο ίδιο μήκος κύματος για τα θέματα που είναι σημαντικά για όλους τους Ελληνες και στα οποία θα έπρεπε όλοι να είναι ενωμένοι».

 ??  ?? Παρά την ενεργητικό­τητα του ελληνοαμερ­ικανικού λόμπι χρειάζεται να αναπτυχθεί στην Ελλάδα η κοινωνία των πολιτών.
Παρά την ενεργητικό­τητα του ελληνοαμερ­ικανικού λόμπι χρειάζεται να αναπτυχθεί στην Ελλάδα η κοινωνία των πολιτών.
 ??  ?? Ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικ­ός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (αριστερά) και ο Αρτ Δημόπουλος, πρώην στέλεχος της εταιρείας K&L Gates.
Ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικ­ός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (αριστερά) και ο Αρτ Δημόπουλος, πρώην στέλεχος της εταιρείας K&L Gates.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece