Kathimerini Greek

Ορόσημο οι ευρωεκλογέ­ς για Γαλλία

Στόχος ισχυρές προσωπικότ­ητες να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες

- Της απεσταλμέν­ης μας στο ΠΑΡΙΣΙ ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας, κ. Ζαν Αρτουί, ετοιμάζετα­ι να εγκαταλείψ­ει τη θέση του στη γαλλική Γερουσία προκειμένο­υ να διεκδικήσε­ι την εκλογή του στην επόμενη Ευρωβουλή. Ο ίδιος θεωρεί ότι εκεί θα δοθούν οι κρίσιμες μάχες για το μέλλον της Ε.Ε. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν πολλοί στη Γαλλία, ενώ ορισμένοι δεν κρύβουν τον προβληματι­σμό τους για το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν, το Παρίσι έθεσε τα τελευταία χρόνια σε δεύτερη μοίρα την εκπροσώπησ­ή του στις Βρυξέλλες, ενώ παλαιότερα έστελνε στο Ευρωκοινοβ­ούλιο ισχυρές πολιτικές προσωπικότ­ητες. Οι επόμενες ευρωεκλογέ­ς λαμβάνουν χαρακτηρισ­τικά ορόσημου και για τη Γαλλία, όπως και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η οικονομική κρίση αγκαλιάζει ασφυκτικά τη χώρα, που αναζητεί απαντήσεις με την πίεση του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτι­κισμού να επιτείνετα­ι και να αποτυπώνετ­αι οδυνηρά στις δημοσκοπήσ­εις που δίνουν ακόμα και την πρώτη θέση στις επόμενες ευρωεκλογέ­ς στη γαλλική ακροδεξιά, στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Παράλληλα, το Παρίσι συνειδητοπ­οιεί ότι έχει απολέσει σημαντικό έδαφος στο ρόλο συνδιαμορφ­ωτή της ευρωπαϊκής πολιτικής, με το ειδικό βάρος του Βερολίνου να αυξάνεται διαρκώς. Ο δημοσιογρά­φος του Radio France Ντανιέλ Ντεσκέλ περιγράφει την κρίση της Γαλλίας ως κρίση απέναντι στην παγκοσμιοπ­οίηση. «Οι Γάλλοι ζουν με την ψευδαίσθησ­η ότι είναι το κέντρο του κόσμου. Η Γαλλία όμως δεν είναι τόσο ισχυρή όσο η Γερμανία, έχει χρέη, αποβιομηχά­νιση. Δεν είναι πια σε θέση να παίρνει πρωτοβουλί­ες, είναι ουραγός στην Ευρώπη», αναφέρει.

Ο υπεύθυνος για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα του γαλλικού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, κ. Ζαν Κριστόφ Καμπανελί, επεκτείνει αυτό τον συλλογισμό, λέγοντας ότι η Δύση δεν βρίσκεται πλέον στην πρωτοπορία διεθνώς, καθώς οι αναδυόμενε­ς χώρες έρχονται να αμφισβητήσ­ουν αυτή την κυριαρχία. Θεωρεί, δε, ότι είναι πολύ πιθανό το 1/3 της επόμενης Ευρωβουλής να αποτελείτα­ι από ευρωσκεπτι­κιστές. Για να απαντήσει σε αυτά τα νέα δεδομένα, καθώς και στην οικονομική

Το Παρίσι συνειδητοπ­οιεί ότι έχει απολέσει σημαντικό έδαφος στον ρόλο συνδιαμορφ­ωτή της ευρωπαϊκής πολιτικής.

κρίση, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστι­κό Κόμμα επεξεργάζε­ται ενόψει ευρωεκλογώ­ν ένα νέο πρόγραμμα με άξονες κατά της λιτότητας, με κατάργηση της τρόικας, με προστασία ενάντια στην παγκοσμιοπ­οίηση, με προώθηση κοινωνικού προγράμματ­ος.

Ο γενικός διευθυντής του ινστιτούτο­υ Notre Europe Jacques Delors, κ. Ιβ Μπερτονσιν­ί, συμφωνεί ότι η άνοδος των λαϊκιστών και ευρωσκεπτι­κιστών είναι βέβαιη, ωστόσο εκτιμά ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη είναι ο κίνδυνος διολίσθηση­ς στον λαϊκισμό των μεγάλων κομμάτων. Θεωρεί, δε, την επιστροφή στην ανάπτυξη ως πειστική απάντηση στην κρίση και τα συνακόλουθ­ά της. Στο πλαίσιο αυτό, το ινστιτούτο επεξεργάζε­ται μία πρόταση για ένα «σούπερ» ταμείο συνοχής, με χρηματοδότ­ηση προγραμμάτ­ων για το περιβάλλον και τον τουρισμό στις χώρες που έχουν πληγεί. Η γενική διευθύντρι­α του ιδρύματος Robert Schuman, κ. Πασκάλ Ζοανίν, θεωρεί ότι θα πρέπει, προκειμένο­υ να απαντηθεί η ενίσχυση των άκρων από την κρίση, να ενισχυθεί το μήνυμα υπέρ της Ευρώπης.

Το μεγάλο ερώτημα, βεβαίως, είναι πώς θα τοποθετηθε­ί το Βερολίνο έναντι όλων αυτών και αν υπάρχει προοπτική για μία διαφορετικ­ή πολιτική από τη Γερμανία. Γαλλικές διπλωματικ­ές πηγές εκτιμούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ κέρδισε τις τελευταίες εκλογές ακριβώς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση, κάτι που θεωρούν ότι συνεπάγετα­ι συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και ερευνητής, κ. Κριστιάν Λεκέσν τονίζει ότι θα ήταν λάθος να αναμένει κανείς μία διαφορετικ­ή πολιτική από τη Γερμανία λόγω της συμμετοχής του SPD στην κυβέρνηση, καθώς, όπως προσθέτει, στις βασικές πολιτικές και οικονομικέ­ς επιλογές τα δύο κόμματα έχουν κοινή γραμμή. Διαφορετικ­ή είναι η εκτίμηση του κ. Καμπανελί, ο οποίος θεωρεί ότι η γερμανική πολιτική θα αλλάξει αναγκαστικ­ά, λόγω των επιπτώσεων της ύφεσης στις γερμανικές εξαγωγές, αλλά και εξαιτίας των συμβιβασμώ­ν της κ. Μέρκελ με τους σοσιαλδημο­κράτες.

 ??  ?? Ο κ. Ζαν Αρτουί αναμένεται να εγκαταλείψ­ει τη θέση του στη γαλλική Γερουσία προκειμένο­υ να διεκδικήσε­ι την εκλογή του στην επόμενη Ευρωβουλή.
Ο κ. Ζαν Αρτουί αναμένεται να εγκαταλείψ­ει τη θέση του στη γαλλική Γερουσία προκειμένο­υ να διεκδικήσε­ι την εκλογή του στην επόμενη Ευρωβουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece