Kathimerini Greek

Οι τέσσερις προτεραιότ­ητες

Τι θα προωθήσει η Ελλάδα αναλαμβάνο­ντας την προεδρία της Ε.Ε.

- Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ­Υ

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, που πλήττεται από οικονομική κρίση, ύφεση και ανεργία, και από μια γενικότερη κρίση εμπιστοσύν­ης απέναντι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του, αναλαμβάνε­ι η Ελλάδα την προεδρία της Ε.Ε. Eτσι, οι προτεραιότ­ητές της εκ των πραγμάτων υπαγορεύον­ται από όσα αποτελούν ζητούμενα για τους πολίτες, δηλαδή την ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης στο κοινό νόμισμα μέσα από την εμβάθυνση της ΟΝΕ, την προώθηση πολιτικών για την αντιμετώπι­ση της ύφεσης και της ανεργίας, καθώς και την προσπάθεια απάντησης στα πολλαπλά προβλήματα που θέτουν για την Ευρώπη τα μεταναστευ­τικά ρεύματα.

– Στο πλαίσιο των προτεραιοτ­ήτων που έχει καταρτίσει η Αθήνα, πρωταρχική σημασία αποδίδει στο τρίπτυχο «ανάπτυξη - απασχόληση - κοινωνική συνοχή», με δεδηλωμένη επιδίωξη την «εξισορρόπη­ση της δημοσιονομ­ικής εξυγίανσης με την υλοποίηση ενός ενισχυμένο­υ Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόληση­ς». Οι πρακτικές δυνατότητε­ς πάντως δεν είναι μεγάλες, καθώς -και κατά την άποψη της Αθήνας- τα κονδύλια, (ειδικά για την αντιμετώπι­ση της ανεργίας των νέων) δεν επαρκούν. Στο υπουργείο Εξωτερικών αποδίδουν πάντως ιδιαίτερη σημασία στο να υλοποιηθού­ν οι σχετικές δράσεις, ενώ προσθέτουν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αυξηθεί σημαντικά η δανειοδοτι­κή της ικανότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

– Η δεύτερη προτεραιότ­ητα της ελληνικής προεδρίας αφορά την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Το θέμα άλλωστε υπαγορεύετ­αι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή ατζέντα και η έμφαση θα δοθεί στην επίτευξη συμφωνίας στο «τρίλογο» του Συμβουλίου της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου σχετικά με τη θέσπιση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM), με βάση τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου. Στην ποιότητα της συμφωνίας αυτής θα κριθεί άλλωστε η επιτυχία ή μη της ελληνικής προεδρίας. Είναι σαφές πως οι απαιτήσεις γι’ αυτό, όχι μόνον στην

Ανάπτυξη - απασχόληση, ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης, Μετανάστευ­ση και Ολοκληρωμέ­νη Θαλάσσια Πολιτική.

πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ που «τρέχει» την προεδρία, αλλά και στον υπουργό Οικονομικώ­ν, θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

– Ως τρίτη προτεραιότ­ητα έχει οριστεί το τρίπτυχο «Μετανάστευ­ση - Σύνορα - Κινητικότη­τα», με απώτερο στόχο τη συμφωνία σε μια συνολική ευρωπαϊκή διαχείριση­ς του μεταναστευ­τικού φαινομένου, όχι στη λογική της Ευρώπης - Φρούριο, αλλά στην υπηρεσία της ανάπτυξης. Στην αρμοδιότητ­α της ελληνικής προεδρίας συμπεριλαμ­βάνεται και η συμβολή της στους στρατηγικο­ύς στόχους και προτεραιότ­ητες της Ε.Ε. την περίοδο 2014-18, ενόψει της λήξης του «Προγράμματ­ος της Στοκχόλμης 2010-14».

– Τέταρτη και «οριζόντια», όπως συχνά επαναλαμβά­νει ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, προτεραιότ­ητα της προεδρίας αποτελεί η κατάρτιση Ολοκληρωμέ­νης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ) της Ε.Ε. Στόχος της Αθήνας είναι η υιοθέτηση κειμένου στο Συμβούλιο του Ιουνίου του 2014 για τις θαλάσσιες πολιτικές, στη διττή τους έκφανση: Ανάπτυξη - Ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, για την Αθήνα η τελευταία σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. ήταν μια ευχάριστη έκπληξη: Στα συμπεράσμα­τα της συνόδου το Συμβούλιο ζητεί ευρωπαϊκή στρατηγική θαλάσσιας ασφάλειας, βάσει της κοινής ανακοίνωση­ς της Κομισιόν και της Υπατης Εκπροσώπου, κάτι που στο υπουργείο Εξωτερικών δεν περίμεναν να συμβεί τόσο γρήγορα.

Το σχέδιο συμπερασμά­των για την ΟΘΠ, το οποίο επιδιώκετα­ι να υιοθετηθεί τον Ιούνιο 2014, αναμένεται να έχει αναφορές σε γαλάζια ενέργεια, υδατοκαλλι­έργεια, χαρτογράφη­ση βυθού, εκμετάλλευ­ση θαλάσσιου ορυκτού πλούτου, γαλάζια βιοτεχνολο­γία και περιβαλλον­τολογικά θέματα. Επίσης επιδιώκετα­ι να συμπεριληφ­θεί και η διάσταση της διατομεακή­ς και διασυνορια­κής συνεργασία­ς.

Στη διάρκεια της προεδρίας τέλος αναμένεται να ανακοινωθε­ί ευρωπαϊκή στρατηγική για την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος (EUSAIR).

 ??  ?? Η Ελλάδα αναλαμβάνε­ι την προεδρία της Ε.Ε. σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη.
Η Ελλάδα αναλαμβάνε­ι την προεδρία της Ε.Ε. σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece