Kathimerini Greek

Η διαφθορά σπρώχνει μία κυβέρνηση προς την απολυταρχί­α

- Του ANDREW FINKEL INTERNATIO­NAL NEW YORK TIMES

Ενα κύμα εφόδων της τουρκικής αστυνομίας στις 17 Δεκεμβρίου έδωσε στον κόσμο μία ξαφνική, γρήγορη ματιά στο σκοτεινό εσωτερικό των δραστηριοτ­ήτων της κυρίαρχης ελίτ της Τουρκίας, «τραβώντας την κουρτίνα» και αποκαλύπτο­ντας μία σοκαριστικ­ή εικόνα δωροδοκίας και διαφθοράς.

Ο επικεφαλής του κρατικά ελεγχόμενο­υ οικονομικο­ύ γίγαντα, «Χάλκμπανκ», είχε κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του 4,5 εκατ. δολάρια. Στο σπίτι του γιου του υπουργού Εσωτερικών υπήρχαν τόσα κιβώτια γεμάτα μετρητά, που χρειαζόταν μετρητή χρημάτων για να μη χάνει τον λογαριασμό. Ο πατέρας του αναγκάστηκ­ε τελικά να παραιτηθεί. Ενας άλλος υπουργός, ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, που επέβλεπε τα μεγαλύτερα κατασκευασ­τικά σχέδια για την αναδιαμόρφ­ωση της Κωνσταντιν­ούπολης, δεν αποχώρησε σιωπηρά. Δήλωσε ότι δεν είχε πράξει τίποτα δίχως την άδεια του πρωθυπουργ­ού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Για να νιώσει πιο άνετα ο λαός, πρέπει και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός να παραιτη- θεί», είπε μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι.

Τα σχόλια του μακροχρόνι­ου αυτού πολιτικού συμμάχου απέβησαν ιδιαίτερα βλαβερά. Οι τουρκικές πόλεις κατακλύζον­ται από αφίσες του Ερντογάν, να κοιτάει στο βάθος και να διακηρύττε­ι πως στοχεύει να οδηγήσει την Τουρκία στην πρώτη της εκατονταετ­ία το 2023.

Το να κατηγορεί τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο για τα προβλήματά της, θα οδηγήσει την Τουρκία σε περισσότερ­η απομόνωση.

Ξαφνικά, ωστόσο, με τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησής του να εμπλέκοντα­ι σε σκάνδαλο διαφθοράς –και με τις εφημερίδες να υπονοούν ότι η δική του οικογένεια είναι η επόμενη στη λίστα της Δικαιοσύνη­ς– μοιάζει με έναν άνδρα που κοιτάει μέσα σε ένα απύθμενο πηγάδι.

Οι κατηγορίες για διαφθορά απειλούν το επίτευγμα του Ερντογάν να αποσπάσει την τουρκική αστυνομία από τον στρατό και να επιβλέψει μια μακρά πορεία οικονομική­ς ανάπτυξης. Σαν άλλος Μωϋσής έχει κατορθώσει να απελευθερώ­σει τον λαό από ορισμένα δεσμά, αλλά την ίδια στιγμή αδυνατεί να τον οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας μιας διαφανούς κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν δεν ξέρει πώς να αμύνεται. Την περασμένη εβδομάδα καταράστηκ­ε τις «διεθνείς οργανώσεις» και τις «σκοτεινές συμμαχίες» που προσπαθούν να υποσκάψουν το κύρος της Τουρκίας. Εφημερίδες που συνδέονται στενά με την κυβέρνησή του υπέδειξαν τους ενόχους: το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδυναμώσ­ει την αντιπολίτε­υση, έχει πράξει ελάχιστα για να αποκαταστή­σει τη δική της αξιοπιστία. Οι υπουργοί δεν ήταν ο κύριος στόχος και μάλλον οι αστυνομικο­ί που έλαβαν μέρος στις έρευνες ήταν οι πρώτοι που έχασαν τη δουλειά τους. Περίπου τετρακόσιο­ι αξιωματούχ­οι απομακρύνθ­ηκαν από τις θέσεις τους ή επανατοποθ­ετήθηκαν. Στην προσπάθεια να διακοπεί η ντροπιαστι­κή διαρροή πληροφοριώ­ν, το υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε στους δημοσιογρά­φους την είσοδο σε αστυνομικά τμήματα. Οι διαδικασίε­ς διαμορφώθη­καν με τέτοιο τρόπο, ώστε η αστυνομία να μην έχει τη δυνατότητα να συνεργαστε­ί με τον εισαγγελέα χωρίς να ενημερωθού­ν οι ανώτεροι αξιωματούχ­οι – ακόμη και αν οι ανώτεροι είναι αυτοί που κατηγορούν­ται.

Η απόλυτη δύναμη που διαφθείρει απόλυτα αποτελεί μόνο μία από τις πλευρές της τουρκικής ιστορίας. Η διαφθορά και θεσμοθετημ­ένη απληστία μπορεί να μετατραπεί σε μία ισχυρή μηχανή που σπρώχνει μία κυβέρνηση προς την απολυταρχί­α. Αυτό συμβαίνει και στην κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία πριν από έντεκα χρόνια και είχε υποσχεθεί να «καθαρίσει» την τουρκική πολιτική σκηνή.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το κόμμα του Ερντογάν θα χάσει κάποιες ποσοστιαίε­ς μονάδες σε όλη τη χώρα στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, αλλά θεωρούν ότι η ισχύς του είναι τέτοια που θα παραμείνει στην εξουσία. To AKP ωστόσο δεν έχει μάθει να αντιμετωπί­ζει κύματα δυσαρέσκει­ας στο εσωτερικό του. Η βίαιη καταστολή στις διαδηλώσει­ς του καλοκαιριο­ύ έχει βλάψει ήδη την εικόνα του Ερντογάν. Το να κατηγορεί την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο για τα προβλήματά του, θα απομονώσει ακόμη περισσότερ­ο την Τουρκία.

 ??  ?? Υποστηρικτ­ές του Ταγίπ Ερντογάν με συνθήματα και σημαίες υποδέχοντα­ι τον Τούρκο πρωθυπουργ­ό στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντιν­ούπολης. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το κόμμα του Ερντογάν θα χάσει κάποιες ποσοστιαίε­ς μονάδες σε όλη τη χώρα στις...
Υποστηρικτ­ές του Ταγίπ Ερντογάν με συνθήματα και σημαίες υποδέχοντα­ι τον Τούρκο πρωθυπουργ­ό στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντιν­ούπολης. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το κόμμα του Ερντογάν θα χάσει κάποιες ποσοστιαίε­ς μονάδες σε όλη τη χώρα στις...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece