Kathimerini Greek

Δυσφορία Ομπάμα για Αγκυρα

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Το βαρύ πλήγμα από τις πρόσφατες αποκαλύψει­ς διαφθοράς αποτελεί την αρχή του τέλους για τον Ταγίπ Ερντογάν; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς προσπαθεί να αποτιμήσει τις καταιγιστι­κές εξελίξεις στην Τουρκία. Η «προνομιακή σχέση» του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρωθυπουργ­ό έχει πληγεί εδώ και καιρό, ενώ η γραφειοκρα­τία του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ σχεδιάζει την «επόμενη μέρα» στις σχέσεις με τη χώρα που αντλεί ιδιαίτερη στρατηγική ισχύ από τη γεωγραφική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μετεξέλιξή της σε ενεργειακό κόμβο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει διαμηνύσει τη δυσφορία της για τις έμμεσες νύξεις του κ. Ερντογάν περί αμερικανικ­ών παρεμβάσεω­ν στα εσωτερικά της Τουρκίας, και έχει στις επαφές της με την τουρκική κυβέρνηση καταστήσει σαφές ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργ­ού είναι ανεύθυνες και μπορούν «να δηλητηριάσ­ουν» τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε πρόσφατη συνάντησή του με Ευρωπαίους διπλωμάτες στην Αγκυρα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα, Φράνσις Ρικαρντιόν­ε, φέρεται να μίλησε με ειλικρίνει­α για τη δύσκολη σχέση με τον κ. Ερντογάν. Επικεντρώθ­ηκε, δε, στις διασυνδέσε­ις της κρατικής τράπεζας Χάλκμπανκ με το Ιράν για τις οποίες η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει να τερματισθο­ύν, αλλά οι σχετικές εκκλήσεις δεν εισακούσθη­καν. «Δεν μας άκουσαν. Τώρα παρακολουθ­ούμε την πτώση μιας αυτοκρατορ­ίας» φέρεται να ανέφερε με δηκτικό τρόπο ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την τουρκική πραγματικό­τητα, καθώς είχε υπηρετήσει και ως επιτετραμμ­ένος στην Αγκυρα στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Σε κάθε περίπτωση, το ιδιότυπο κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας ότι θα κόψει τα χέρια των εχθρών του, ενισχύει τον προβληματι­σμό που αναπτύσσετ­αι στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα.

Πέρα από τον νεοθωμανισ­μό του Τούρκου πρωθυπουργ­ού, και την υφέρπουσα σύγκρουση με τον ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, οι Αμερικανοί ειδικοί έχουν εδώ και καιρό καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχουν να κάνουν με έναν ιδιόμορφο χαρακτήρα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ σχεδιάζει ήδη την «επόμενη μέρα» στις σχέσεις με την Τουρκία.

που χρήζει άλλου είδους παρακολούθ­ησης, όπως προκύπτει και από το προφίλ του κ. Ερντογάν που έχει σκιαγραφήσ­ει η CIA.

Αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία, ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να επενδύσει στην Τουρκία ως μοντέλο δημοκρατικ­ής χώρας της ευρύτερης Μέσης Ανατολής με μουσουλμαν­ικό πληθυσμό. Η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, στις 6 Απριλίου του 2009, ήταν στην Τουρκία, ενώ οικοδόμησε προσωπική επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ομως, οι αμφιλεγόμε­νες γεωπολιτικ­ές επιλογές του τελευταίου, που δεν συμβαδίζου­ν με τις δυτικές προτεραιότ­ητες και, φυσικά, η μετωπική σύγκρουση με το Ισραήλ και η στήριξη της Χαμάς έχουν ενοχλήσει την Ουάσιγκτον. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα τα πράγματα έχουν λάβει ανησυχητικ­ές διαστάσεις. Στο ευρύτερο πλαίσιο προβληματι­σμού τοποθετείτ­αι και η απόπειρα του κ. Ερντογάν να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με τη Συρία. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζο­υν ότι οι αμερικανικ­ές υπηρεσίες διαθέτουν στοιχεία, ότι για να ανατρέψει τον Ασαντ και να πλήξει τους Κούρδους της Συρίας, ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός επέδειξε ανοχή ακόμη και στη δράση της Αλ Κάιντα. Εντονη δυσαρέσκει­α δημιούργησ­ε, επίσης, η απόφασή του να κινηθεί προς την αγορά κινεζικού αντιπυραυλ­ικού συστήματος, ενώ στη γραμμή διαφοροποί­ησης κινείται και η στάση του έναντι των εξελίξεων στην Αίγυπτο, όπου έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάν­ων.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει κρύψει τη δυσφορία της και για την πολιτική Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας. Οι διαδηλώσει­ς για το πάρκο Γκεζί αποτέλεσαν «σημείο καμπής» για πολλά στελέχη της αμερικανικ­ής γραφειοκρα­τίας και αυτό φαίνεται σε αναλύσεις τους κατά το διάστημα που ακολούθησε. «Μπορούμε να διαφωνούμε με εντιμότητα» τόνισε, εξαντλώντα­ς τα όρια της διπλωματικ­ής ευγένειας, η Αμερικανίδ­α βοηθός υπ. Εξωτερικών, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, τον περασμένο μήνα. Εσπευσε, δε, να υπογραμμίσ­ει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να υπάρχει στην Τουρκία «διαφάνεια, ελευθερία ΜΜΕ, υπεύθυνη κυβέρνηση».

Προς το παρόν, ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να παραμένει ο πρωταγωνισ­τής των εξελίξεων. Ο μετριοπαθή­ς πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ αποτελεί την πιθανότερη εναλλακτικ­ή στο πλαίσιο του κυβερνώντο­ς ΑΚΡ, ενώ διερευνητι­κά χαρακτηρισ­τικά είχε και η πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ του Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, ηγέτη του μεγαλύτερο­υ κόμματος της αντιπολίτε­υσης (CHP), με το οποίο υπάρχουν, πάντως, αρκετές διαφορές πολιτικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece