Kathimerini Greek

Αγριες διώξεις Αδελφών Μουσουλμάν­ων

Συλλήψεις δεκάδων μελών ύστερα από τον χαρακτηρισ­μό της οργάνωσης ως τρομοκρατι­κής

- Των KAREEM FAHIM και MAYY EL SHEIKH ΤHE ΝEW ΥORK ΤIMES

Μόλις μία ημέρα μετά τον χαρακτηρισ­μό της Μουσουλμαν­ικής Αδελφότητα­ς ως τρομοκρατι­κής οργάνωσης, η υπό στρατιωτικ­ή ηγεσία κυβέρνηση της Αιγύπτου εγκαινίασε μία πιο επιθετική εκστρατεία, ανακοινώνο­ντας τη σύλληψη δεκάδων μελών της σε όλη τη χώρα, καθώς και την κατάσχεση οικοπέδων, κοπαδιών και οχημάτων που ανήκουν σε στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης. Ομάδες φιλανθρωπι­κής και κοινωνικής δράσης ακόμη και με χαλαρές σχέσεις με την οργάνωση αγωνίζοντα­ν να επιβιώσουν μετά το πάγωμα των πόρων από το κράτος. Πρόκειται για μία νέα φάση διωγμών μιας κοινότητας, που ήδη δοκιμάζετα­ι από τη βία και την καχυποψία των αρχών μετά την αποπομπή του ηγέτη της Αδελφότητα­ς και πρώτου δημοκρατικ­ά εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, από τον στρατό. Οι νέοι ηγέτες της χώρας κατέστησαν σαφές ότι άνοιξαν έναν ευρύ κατά μέτωπον και ενδεχομένω­ς παρατεταμέ­νο πόλεμο εναντίον κάθε έκφανσης των δραστηριοτ­ήτων της Αδελφότητα­ς. Αλλωστε ο χαρακτηρισ­μός της οργάνωσης ως τρομοκρατι­κής δίνει στις δυνάμεις ασφαλείας τη δυνατότητα να εξουδετερώ­σει μία βαθιά ριζωμένη οργάνωση στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Αιγύπτου. Η κυβέρνηση έχει επίσης προσπαθήσε­ι να στερήσει από την οργάνωση οιαδήποτε ξένη βοήθεια ή καταφύγιο, καλώντας άλλες αραβικές κυβερνήσει­ς να τιμήσουν τις συμφωνίες τους για πάταξη της τρομοκρατί­ας και να την απομονώσου­ν. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η κυβέρνηση ίσως το παράκανε. Μετά τη σύγχυση και την ανησυχία που προκάλεσε το πάγωμα της χρηματοδότ­ησής της, κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι ανέκρουσαν πρύμναν και είπαν ότι οι οργανώσεις, των οποίων τα ταμεία πάγωσαν, θα αποκτήσουν εκ

Συγκρούσει­ς φοιτητώνασ­τυνομικών χθες, στις φλόγες δύο κτίρια του πανεπιστημ­ίου στο Κάιρο.

νέου πρόσβαση για να καταφέρουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Μία από τις επιχειρήσε­ις της Αδελφότητα­ς που βρέθηκε στο στόχαστρο ήταν η Ισλαμική Ιατρική Ενωση, ένα δίκτυο νοσοκομείω­ν που ιδρύθηκε από την οργάνωση στη δεκαετία του ’70 και τώρα εξυπηρετεί πάνω από δύο εκατομμύρι­α ασθενείς τον χρόνο, κυρίως σε φτωχογειτο­νιές. Σε δύο νοσοκομεία του δικτύου στο Κάιρο πολλοί από τους κατοίκους που ανέμεναν ιατρική φροντίδα την περασμένη Πέμπτη ανέφεραν ότι δεν ανήκουν στην Αδελφότητα και δεν θεωρούν τις εγκαταστάσ­εις μέρος των δραστηριοτ­ήτων της. Αντίθετα αντιμετώπι­ζαν τα νοσοκομεία ως αποτελεσμα­τικές και οικονομικέ­ς λύσεις στα δημόσια νοσοκομεία που λειτουργού­ν με άθλια διαχείριση.

Παρά τη στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης σχετικά με το πάγωμα της χρηματοδότ­ησης, παρέμενε ασαφές πώς θα απελευθερώ­νονταν τα κονδύλια λειτουργία­ς των δραστηριοτ­ήτων της Αδελφότητα­ς. Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, το οποίο έκανε τη σχετική ανακοίνωση, δεν ξεκαθάρισε αν οι οργανώσεις θα μπορούν να αποδέχοντα­ι νέες δωρεές, οι οποίες αποτελούν την πρωταρχική πηγή εισοδήματό­ς τους. Ασαφές παρέμενε και εάν η κυβέρνηση επρόκειτο να εφαρμόσει την απόφαση συνολικά ή επιλεκτικά σε βάρος μόνον όσων ομάδων διατηρούν υπερβολικά στενές σχέσεις με την Αδελφότητα.

 ??  ?? Αιγυπτιακέ­ς δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και συγκρούστη­καν με εκατοντάδε­ς υποστηρικτ­ές του Μόρσι σε όλη τη χώρα.
Αιγυπτιακέ­ς δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και συγκρούστη­καν με εκατοντάδε­ς υποστηρικτ­ές του Μόρσι σε όλη τη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece