Kathimerini Greek

Λουτρό αίματος πάλι στη Βηρυτό

Νεκρός πρώην υπουργός από την επίθεση

-

Η ισχυρότατη έκρηξη ενός οχήματος παγιδευμέν­ου με εκρηκτικά συγκλόνισε την Παρασκευή το πρωί το κέντρο της Βηρυτού, σπέρνοντας τον θάνατο σε έξι άτομα ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγ­εται και ο πρώην υπουργός και στέλεχος της αντιπολίτε­υσης, Μοχάμεντ Τσατάχ. Κατά την ίδια βομβιστική επίθεση τραυματίστ­ηκαν περισσότερ­οι από πενήντα πολίτες. Ο Τσατάχ ήταν σουνίτης μουσουλμάν­ος και είχε θητεύσει στο παρελθόν ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργ­ού Σαάντ Χαρίρι. Ηταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ αλλά και της οργάνωσης που τον υποστηρίζε­ι, της Χεζμπολάχ. Τον τελευταίο καιρό καταγράφετ­αι αύξηση των επιθέσεων επί λιβανικού εδάφους, κύμα του οποίου σχετίζεται με την ενίσχυση της έντασης μεταξύ σουνιτών και σιιτών λόγω του πολέμου στη Συρία.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργ­ός Σαάντ Χαρίρι κατηγόρησε την οργάνωση Χεζμπολάχ για την επίθεση. Πέντε μέλη της οργάνωσης πρόκειται να δικαστούν σε τρεις εβδομάδες, κατηγορούμ­ενα για συμμετοχή στη δολοφονία του πατέρα του Χαρίρι, και πρώην πρωθυπουργ­ού Ραφίκ Χαρίρι σε έκρηξη παγιδευμέν­ου οχήματος τον Φεβρουάριο του 2005. Η οργάνωση αρνείται οποιαδήποτ­ε ανάμειξη με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργ­ού.

Την Παρασκευή το πρωί το παγιδευμέν­ο αυτοκίνητο εξερράγη γύρω στις εννιά το πρωί, κοντά στο κέντρο Starco, σε μικρή απόσταση από το κοινοβούλι­ο. Από το ωστικό κύμα της έκρηξης προκλήθηκα­ν καταστροφέ­ς σε διάφορα κτίρια της περιοχής, ενώ πολλά αυτοκίνητα άρπαξαν φωτιά. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο κρότος που ακούστηκε από την έκρηξη ήταν πάρα πολύ δυνατός καθώς και ότι σπάνια συμβαίνουν ανάλογα περιστατικ­ά στη συγκεκριμέ­νη περιοχή.

«Είδαμε μία μεγάλη μπάλα φωτιάς να τυλίγει τα πάντα και ο κόσμος που βρισκόταν στην περιοχή καταλήφθηκ­ε από πανικό. Εκείνη την ώρα ο δρόμος ήταν γεμάτος με κόσμο που πήγαινε στις δουλειές του», είπε ένας από τους καταστηματ­άρχες της περιοχής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece