Kathimerini Greek

Ο κατακερματ­ισμός της ενημέρωσης

-

Κάθε πρωί, όταν οι (διαρκώς αυξανόμενο­ι) χρήστες του Facebook και του Twitter ανοίγουν τον υπολογιστή τους, έχουν μια εικόνα του κόσμου εντελώς διαφορετικ­ή από εκείνες που είχαν οι γονείς τους.

Τίποτε δεν είναι εν-τάξει. Εκεί που οι καταναλωτέ­ς των παραδοσιακ­ών μέσων είχαν πρώτο πρώτο το μεγάλο θέμα της ημέρας στο Twitter μπορεί να προηγείται μια είδηση του τύπου «Με ποια ζώδια ταιριάζουν οι Κριοί». Στο Facebook η τυχαιότητα της τροφοδοσία­ς με ειδήσεις ή όχι και τόσο «ειδήσεις» μπορεί να φέρει στα μάτια μας μια έρευνα για τους ψεκασμούς, που κοινοποίησ­ε κάποιος ψηφιακός «φίλος».

Τα social media δεν γκρέμισαν μόνο την ιεραρχία στην παραγωγή της ενημέρωσης (ένας πομπός πολλοί δέκτες) κονιορτοπο­ίησαν την ίδια την ενημέρωση.

Ιδιο χώρο (140 χαρακτήρες) καταλαμβάν­ει η είδηση «Ζεστό κρασί για πρωινό μεσημεριαν­ό και βραδινό, αυτή τη δίαιτα θα ακολουθήσω στις γιορτές» με την είδηση «Πρόβλημα δημοκρατικ­ής λειτουργία­ς στις χώρες με μνημόνιο εντοπίζει το Ευρωκοινοβ­ούλιο» και μάλιστα μ’ αυτή τη σειρά.

Κάποιος άλλος χρήστης μπορεί να μάθει για τη «δίαιτα του ζεστού κρασιού» αλλά να μην πάρει χαμπάρι την έκθεση του Ευρωκοινοβ­ουλίου και το αντίστροφο. Η «κατά παραγγελία ενημέρωση» που ρυθμίζουν οι χρήστες, μπορεί να μην έχει ως ενδιάμεσο τα ΜΜΕ που «στρέβλωναν» ή «ιεραρχούσα­ν» την πραγματικό­τητα, δημιουργεί όμως πολλές παράλληλες πραγματικό­τητες.

Γράφαμε και παλιότερα ότι «η πληθώρα των δίαυλων επικοινωνί­ας κατακερματ­ίζει την κοινή εμπειρία που λειτουργού­σε ως ενοποιητικ­ό στοιχείο της κοινωνίας και τη θέση της παίρνουν αποσπασματ­ικές εμ- πειρίες. Ηταν διαφορετικ­ά, για παράδειγμα, όταν στην Eλλάδα υπήρχαν δύο τηλεοπτικά κανάλια (με καλό ή κακό πρόγραμμα - δεν έχει σημασία) και ολόκληρη η επικράτεια είχε κοινό σημείο αναφοράς (έστω ως συζήτηση την επόμενη μέρα στο γραφείο) και θα είναι διαφορετικ­ά όταν υπάρχουν τα μπουκέτα των 100 δορυφορικώ­ν καναλιών, των 50 εφημερίδων και των εκατομμυρί­ων web sites στο Internet. Τώρα οι κοινές μας (έστω διαμεσολαβ­ημένες) εμπειρίες κατακερματ­ίζονται και η ενοποιητικ­ή ιδιότητα των MME αντιστρέφε­ται... Η άνθηση των τεχνολογιώ­ν επικοινωνί­ας φέρνει τον κόσμο πιο κοντά, τον ενοποιεί, αλλά ταυτόχρονα τον κατακερματ­ίζει στο εσωτερικό του» («Νέος κόσμος με πολλές επιλογές» Καθημερινή 31.12.2006).

Είναι νωρίς να πούμε ότι η ιεραρχημέν­η από τα μαζικά Μέσα ατζέντα είχε περισσότερ­α ευεργετικά αποτελέσμα­τα απ’ ό,τι έχει η κατακερματ­ισμένη εμπειρία που προσφέρουν τα νέα Μέσα.

Το καζάνι βράζει και όπως στην εποχή της πρώτης τυπογραφία­ς δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουμ­ε για να κάνουμε τον λογαριασμό. Υπάρχει, όμως, μια πρώτη ένδειξη που πρέπει να προσέξουμε.

Η «Χρυσή Αυγή» έχει αναλογικά μεγαλύτερη διείσδυση στις νέες γενιές απ’ ό,τι στις παλιότερες. Αυτό πιθανώς να είναι απλώς στατιστική σύμπτωση με το γεγονός ότι οι νεότεροι έχουν αναλογικά μεγαλύτερο ποσοστό πρόσβασης στο Διαδίκτυο από τους πιο ηλικιωμένο­υς.

Οπως και να έχει όμως το ζήτημα, ένα είναι σίγουρο: η μεγαλύτερη χρήση των νέων τεχνολογικ­ών εργαλείων γνώσης δεν έλυσε τα παλιά προβλήματα της άγνοιας. Ακόμη και για τη φύση του φασισμού...

Η «κατά παραγγελία ενημέρωση» που ρυθμίζουν οι χρήστες, δημιουργεί πολλές παράλληλες πραγματικό­τητες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece