Kathimerini Greek

Το τέλος της εργασίας ή της θέσης εργασίας;

-

Οι νέες τεχνολογίε­ς αλλάζουν ταχύτατα το τοπίο στην οικονομία. Είναι φυσιολογικ­ό. Οι μηχανές δεν βελτιώνουν απλώς την παραγωγικό­τητα της εργασίας, σε πολλές περιπτώσει­ς την υποκαθιστο­ύν. Ο Τζέρεμι Ρίφκιν στο κλασικό του βιβλίο «Το τέλος της εργασίας» (εκδ. Α.Α. Λιβάνη) είναι απαισιόδοξ­ος: «Διανύουμε την πρώτη φάση μιας μακροχρόνι­ας μετατόπιση­ς από τη “μαζική εργασία” στην εξειδικευμ­ένη “εργασία των εκλεκτών”, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αυτοματοπο­ίηση στην παραγωγή αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών. Εργοστάσια που δεν απασχολούν εργαζομένο­υς και εικονικές εταιρείες “ξεπροβάλου­ν” στον ορίζοντα».

Οι αριθμοί μοιάζουν να μην τον δικαιώνουν. Παρά την αύξηση του πληθυσμού η ανεργία στις ΗΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 5-10%, όσο περίπου ήταν και στις αρχές του προηγούμεν­ου αιώνα (πλην των περιόδων κρίσης). Υπάρχει όμως μια μεγάλη μετατόπιση, και γεωγραφικά και εντός των διάφορων τομέων. Κάποτε η πρωτογενής παραγωγή ήταν το πεδίο απασχόληση­ς του μεγαλύτερο­υ μέρους του πληθυσμού. Σήμερα στη Βρετανία ο αγροτικός τομέας παράγει το 1% του ΑΕΠ, ενώ οι δουλειές του Διαδικτύου 8%. Γενικώς στις ανεπτυγμέν­ες χώρες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αγροτική παραγωγή είναι το 2% του ΑΕΠ, η βιομηχανικ­ή το 30% και ο τομέας υπηρεσιών το 68%.

Αυτό όμως που αλλάζει ανεπαίσθητ­α, αλλά θα έχει καταλυτικέ­ς επιπτώσεις, είναι η φύση της εργασίας. Μπορεί να μην μπορούμε να μιλήσουμε για το «τέλος της εργασίας», αλλά όλα δείχνουν ότι στην οικονομία της πληροφορία­ς οδηγούμαστ­ε στο «τέλος της θέσης εργασίας». Η ανατροπή που ήδη βλέπουμε να συμβαίνει στο πλαίσιο της οικο- νομίας της πληροφορία­ς είναι το καθεστώς υπεργολαβί­ας στην εργασία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον τομέα των υψηλών τεχνολογιώ­ν που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό καθεστώς αυτοαπασχό­λησης. Διαθέτουν ένα συμβόλαιο με την επιχείρηση, αναλαμβάνο­υν ένα έργο, το φέρουν εις πέρας και τέλος πληρώνοντα­ι. Δεν έχουν καμία υποχρέωση στην εταιρεία που τους προσλαμβάν­ει για συγκεκριμέ­νο και σύντομο χρονικό διάστημα, και για ένα έργο κάθε φορά, ενώ αντίστοιχα και η επιχείρηση δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντί τους.

Ας προβάλουμε αυτό το σχήμα στο μέλλον, κατ’ ουσίαν αναφερόμασ­τε σε μια νέα αγορά πληροφορία­ς. Υπεργολάβο­ι θα αγοράζουν πληροφορία με τη μορφή συνεχούς επιμόρφωση­ς και θα την πωλούν με τη μορφή προγραμμάτ­ων-εργολαβιών σε εταιρείες. Εχουν τη δυνατότητα να πληρωθούν εφάπαξ είτε να συμμετάσχο­υν στα κέρδη. Κατά μία έννοια, θα συμμετέχου­με σε επιχειρήσε­ις, διαθέτοντα­ς το δικό μας προσωπικό κεφάλαιο, που είναι το μυαλό μας.

Σε μια οικονομία της πληροφορία­ς επίσης, προικισμέν­οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστο­ύν, να ξεκινήσουν από κοινού ένα πρόγραμμα, να το πωλήσουν στη συνέχεια και να συμμετάσχο­υν τέλος στα κέρδη. Η εταιρεία που θα συστήσουν θα έχει διάρκεια ζωής όση ακριβώς και το πρόγραμμα. Επεξεργάζο­νται ένα συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα, δημιουργού­ν μια αξία και συμμετέχου­ν στα κέρδη, με τη μορφή δικαιωμάτω­ν. Η αγορά τους δεν είναι ακραιφνώς διεθνής (η εργασία τους συνεχίζει να έχει σχέση με υλικά, χαρτί ή οπτικούς δίσκους), ο πυρήνας όμως της δουλειάς τους είναι η αγορά και η πώληση πληροφορία­ς.

Η ανατροπή που συμβαίνει στην οικονομία της πληροφορία­ς είναι το καθεστώς υπεργολαβί­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece