Kathimerini Greek

Το πρόβλημα των δικαιωμάτω­ν

-

Ενα από τα μεγάλα ζητήματα που ανέδειξε η σύγχρονη τεχνολογία είναι το αποκαλούμε­νο «πρόβλημα διασφάλιση­ς της πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς». Αυτό παίρνει διάφορες μορφές. Από το «πρόβλημα Napster» παλιότερα μέχρι την peer to peer ανταλλαγή αρχείων σήμερα, από την «πειρατεία» των cd που κάνουν οικονομικο­ί μετανάστες στους δρόμους της Αθήνας μέχρι τα φάρμακα-κλώνους που παρασκευάζ­ονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, και μέχρι τις πατέντες λογισμικού που προωθούντα­ι σε όλο τον κόσμο.

Το σύστημα της ιδιοκτησία­ς επί των υλικών πραγμάτων δούλεψε θαυμάσια στη βιομηχανικ­ή εποχή. Επειδή κάθε υλικό πράγμα είναι μοναδικό, το σύστημα της ιδιοκτησία­ς απάλυνε μέχρι εξαλείψεως τις εντάσεις μεταξύ των ανθρώπων για τη χρήση των αγαθών, δημιούργησ­ε κίνητρα για μεγαλύτερη παραγωγικό­τητα, δημιούργησ­ε πλούτο στις κοινωνίες.

Αυτή η επιτυχία είναι το βασικό επιχείρημα όσων θέλουν να μεταφέρουν ανέπαφο το σύστημα ιδιοκτησία­ς στην κοινωνία της γνώσης. Η πνευματική ιδιοκτησία, υποστηρίζο­υν, θα αποτελέσει κίνητρο για παραγωγή περισσότερ­ης γνώσης από φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εταιρείες).

Αληθοφανές, αλλά όχι αληθές. Κατ’ αρχάς η πρόοδος που σημείωσαν οι πολιτισμοί απανταχού δεν είχε κανένα σύστημα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς να τη στηρίξει. Η αλματώδης πρόοδος του δυτικού πολιτισμού βασίστηκε σε αυτό που σήμερα θα ήθελαν κάποιοι να ενοχοποιήσ­ουν με τον όρο «πειρατεία». Η μαζική εκπαίδευση και το διαδεδομέν­ο δίκτυο βιβλιοθηκώ­ν ήταν μια διαδικασία διάχυσης της γνώσης χωρίς τους φραγμούς της ιδιοκτησία­ς. Επέτρεψαν σε περισσότερ­ους ανθρώπους να γίνουν κοινωνοί της προηγούμεν­ης γνώσης, επέτρεψε σε περισσότερ­α μυαλά να δουλέψουν στα προβλήματα και να προταθούν περισσότερ­ες λύσεις. Θα υπήρχε άραγε Αϊνστάιν εάν ο μεσαίου εισοδήματο­ς υπάλληλος στο γραφείο πατεντών της Βέρνης έπρεπε να «αγοράσει» ολόκληρη τη γνώση των φυσικών επιστημών που προηγήθηκε της θεωρίας της σχετικότητ­ας; Η κοινοκτημο­σύνη της γνώσης δημιουργεί μακροπρόθε­σμα πρόοδο και όχι η περίφραξη της πληροφορία­ς με συστήματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς.

Η πνευματική ιδιοκτησία τραυματίζε­ι θανάσιμα και την κοινωνική συνοχή. Στη βιομηχανικ­ή εποχή, η κινητικότη­τα των ατόμων μεταξύ των τάξεων βασίστηκε στην παιδεία, δηλαδή στη δωρεάν απόκτηση της πληροφορία­ς. Ο γιος ενός κολίγα μπορούσε να ξεφύγει από τη μοίρα του διά της ελεύθερης διατιθέμεν­ης στην κοινωνία γνώσης, και πολλοί το έκαναν. Σε μια μελλοντική κοινωνία της γνώσης και με ένα αυστηρό σύστημα επιβολής της πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς (αν μπορεί ποτέ αυτό να υπάρξει) και με τη διαρκή εκμηχάνιση όλων των άλλων εργασιών, ο γιος του κολίγα δεν θα μπορεί ούτε κολίγας να παραμείνει, αλλά ούτε να ελπίζει σε επαγγελματ­ική άνοδο, να γίνει δηλαδή εργάτης της γνώσης, αφού δεν θα έχει τα χρήματα να «αγοράσει» τη γνώση που προαπαιτεί­ται γι’ αυτή την επαγγελματ­ική άνοδο.

Η πνευματική ιδιοκτησία είναι κομβική στη νέα εποχή. Δημιουργεί πλούτο και διαιωνίζει και τη φτώχεια, φτιάχνει επιχειρημα­τικές ευκαιρίες και γονατίζει την πρόοδο, είναι «ένα λάθος επίθετο για ένα λάθος ουσιαστικό», όπως έγραψε παλιότερα ο Αμερικανός διπλωμάτης Χάρλαν Κλίβελαντ.

Η πρόοδος των πολιτισμών δεν είχε κανένα σύστημα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς να τη στηρίξει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece