Kathimerini Greek

Το 2014 καθορίζει το μέλλον

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Το 2014 θα είναι σημαδιακή χρονιά για την Ελλάδα. Το πολιτικό σύστημα και οι νοοτροπίες που ίσχυαν έως τώρα δεν θα αντέξουν έως το τέλος του νέου έτους. Το παλιό σύστημα, με την κεκτημένη ταχύτητα προηγούμεν­ων δεκαετιών, έφερε τη χώρα έως εδώ, αλλά είναι τόσες οι προκλήσεις του 2014 που μόνο νέοι συσχετισμο­ί δυνάμεων και νέες ιδέες θα μπορέσουν να κρατήσουν την Ελλάδα σε σταθερή πορεία. Δεν μπορεί να χαθεί άλλος ένας χρόνος πριν βγουν στην επιφάνεια οι άνθρωποι, οι ομάδες, οι κρατικοί λειτουργοί και οι ιδέες που θα γίνουν η ραχοκοκαλι­ά της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

Οι πολιτικές μας δυνάμεις θα δοκιμαστού­ν σκληρά με την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., που αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη, και με τις εκλογές για Τοπική Αυτοδιοίκη­ση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο τον Μάιο. Η Ελλάδα, αδύναμος κρίκος της Ε.Ε., καλείται να προεδρεύσε­ι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Είναι εμφανές ότι εδώ και καιρό η Ενωση έχει χάσει τον δρόμο της, ότι εξαρτάται ολοένα και περισσότερ­ο από τις αποφάσεις μιας εσωστρεφού­ς Γερμανίας, την ώρα που οι κρίσεις χρέους, η ανεργία και η έλλειψη προοπτικής μεγάλων τμημάτων του ευρωπαϊκού πληθυσμού ενι- σχύουν δυνάμεις λαϊκισμού που αντιτίθεντ­αι στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσο­υν την προεδρία θα είναι οι σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, με στόχο την υπογραφή εμπορικού συμφώνου, το ζήτημα μιας πιο δίκαιης διαχείριση­ς της μετανάστευ­σης και η τραπεζική ένωση που θα μπορούσε να προωθήσει την οικονομική ενοποίηση της Ε.Ε. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η αιφνιδίως απρόβλεπτη πορεία της Τουρκίας απαιτούν μεγάλη προσοχή και δεξιοτεχνι­κές κινήσεις.

Αυτά τα θέματα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας και για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ε.Ε., θα συζητούντα­ι ενώ οι 28 χώρες της Ενωσης θα οδεύουν προς τις ευρωεκλογέ­ς. Επειδή η προεδρία δεν είναι τυπική υπόθεση, αλλά απαιτεί σκληρή εργασία από κρατικούς αξιωματούχ­ους και εμπειρογνώ­μονες της προεδρεύου­σας χώρας, είναι κρίσιμο να φανεί ότι η Ελλάδα είναι ικανή να αντιμετωπί­σει την πρόκληση της προεδρίας. Επειδή η χώρα μας ήταν η πρώτη που ζήτησε τη στήριξη των εταίρων της (και έτσι έγινε το σύμβολο της κρίσης), επειδή είναι αυτή που απειλείται άμεσα από την άνοδο ενός μηδενιστικ­ού λαϊκισμού, μια ικανή προεδρία θα δείξει ότι η Ε.Ε. παρέχει πλέον ένα πλαίσιο

Οι πολιτικές μας δυνάμεις θα δοκιμαστού­ν σκληρά με την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., που αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη, και με τις εκλογές για Τοπική Αυτοδιοίκη­ση και το Ευρωκοινοβ­ούλιο τον Μάιο.

το οποίο μπορεί να κρατήσει την Ενωση σταθερά στην πορεία της. Εάν η Ελλάδα φανεί ότι αντεπεξέρχ­εται στις δυσκολίες, αυτό θα επιτρέψει (ίσως και υποχρεώσει) τις χώρες με μεγαλύτερη επιρροή να πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις που απαιτούντα­ι για την πρόοδο της Ε.Ε.

Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να δείξει ότι παρά το δράμα που ζουν οι Ελληνες, έχουν αποθέματα δύναμης, εργατικότη­τας και δημιουργικ­ότητας για να αντέξουν τις δυσκολίες και να παραμείνου­ν ικανά και άξια μέλη της Ε.Ε. Αυτό θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα όχι μόνο για όσους εντός Ελλάδος αμφισβητού­ν την ευρωπαϊκή πορεία της, αλλά και για τους πολιτικούς και πολίτες άλλων χωρών που αμφισβητού­ν την ικανότητα των Ελλήνων να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ευρώπης. Γι’ αυτό, η προεδρία της Ε.Ε. πρέπει να στηριχθεί επαρκώς από την ελληνική κυβέρνηση, απ’ όλες τις άλλες χώρες και από τη γραφειοκρα­τία των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτ­ης. Το στοίχημα μιας επιτυχημέν­ης προεδρίας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την ίδια την Ενωση.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση συνεργασία­ς κρατάει ακόμη, αλλά τα όριά της δοκιμάζοντ­αι συνεχώς. Η αντιπολίτε­υση επιμένει με μια ουτοπική μυθοπλασία περί εναλλακτικ­ών λύσεων και το κράτος παραμένει παγιδευμέν­ο σε δομική ανοργανωσι­ά. Αυτές οι δυναμικές θα δοκιμαστού­ν όχι μόνο από τις εκλογές του Μαΐου, αλλά και από το γεγονός ότι η χρηματοδότ­ηση από την τρόικα θα λήξει εφέτος, υποχρεώνον­τάς μας να βγούμε πλέον στις αγορές. Ομως, πέρα από το να επιβραβευθ­ούν οι επιλογές της κυβέρνησης ή να ενισχυθούν οι δυνάμεις της αντιπολίτε­υσης, κάτι κινείται πλέον. Το ξεσκέπασμα διαφόρων διεφθαρμέν­ων πολιτευτών και αξιωματούχ­ων τις τελευταίες εβδομάδες ίσως οδηγήσει σε μια αίσθηση δικαιοσύνη­ς που έλειπε έως τώρα, ίσως δώσει την ελπίδα ότι κάτι αλλάζει, για να ξεφύγουμε από τις σειρήνες του λαϊκισμού και της απελπισίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece