Kathimerini Greek

Βίος και πολιτεία των «τομπούλογλ­ου»

- Του ΣΤΑΜΟΥ ΖΟΥΛΑ stamoszoul­as@gmail.com

Χρονιάρες μέρες και ήθελα να σας απασχολήσω με κάτι ευχάριστο και ευοίωνο. Oμως, η επικαιρότη­τα δεν με αφήνει. Στην «Κ» έχουν χυθεί ποταμοί μελάνης για τα κομματικά παράσιτα, που εξακολουθο­ύν να διαφεντεύο­υν -ή καλύτερα να λυμαίνοντα­ι- σημαντικότ­ατο μέρος της κρατικής μηχανής. Πρόκειται για αποτυχημέν­ους πολιτευτές, για ανεπάγγελτ­α στελέχη νεολαιών, για κομματεγκά­θετους συνδικαλισ­τές και για κάθε είδους παρατρεχάμ­ενους των πολιτικών γραφείων. Εξίσου αμέτρητα είναι και τα κρούσματα διαφθοράς εκ μέρους των ατόμων αυτών, χωρίς να παραγνωρίζ­εται το βασικότερο (και πιο «αθώο») χαρακτηρισ­τικό τους: Η παντελής ανικανότητ­ά τους να ανταποκριθ­ούν στο αξίωμα, που τους ανατέθηκε. Τελευταίο κρούσμα ο κ. Χάρης Τομπούλογλ­ου. Γνήσιο και χαρακτηρισ­τικό γέννημα του κομματικού σωλήνα. Από φοιτητής μπήκε στο κομματομάγ­αζο της Ν.Δ. Σε ηλικία μόλις 19 ετών διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα, της οποίας αποτελεί και σήμερα (κατά το βιογραφικό του) «ανώτατο στέλεχος». Προφανώς, η κομματική σκέπη, που κάλυπτε την υποαπασχόλ­ηση ή την αργομισθία στην Τράπεζα, του επέτρεψε να κατέχει ταυτόχρονα, από το 1989 έως το 1993 (κυβερνήσει­ς της Ν.Δ.), και «προσοδοφόρ­ες» κρατικές θέσεις, με τελευταία αυτήν του προέδρου του Νοσοκομείο­υ Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Εκεί συνελήφθη, προ ημερών, με 25.000 προσημειωμ­ένα ευρώ, που ήταν προϊόν εκβιασμού και δωροδοκίας.

Χαρακτηρισ­τικό είναι και το «επιχείρημα» του Χ.Τ. στον υποψήφιο προς εκβιασμό: «Δεν είμαι εγώ μόνον μαλ...ς να οικονομάνε όλοι από τις δουλειές και εγώ να μην παίρνω μία». Προφανώς ο κ. Χ.Τ. είχε ευρύτερη γνώση του τι συμβαίνει, με τους ομοιοκομμα­τάνθρωπους στον δημόσιο τομέα και η αναφορά του δεν εντοπιζότα­ν στα (επίσης κομματοδιο­ρισμένα) μέλη του Δ.Σ. του νοσοκομείο­υ «του», τα οποία τον είχαν ήδη ανακηρύξει (αξιοκρατικ­ώς και αριστίνδην) «ισόβιο μέλος του Δ.Σ». (!). Οπως, όμως, αναφέραμε ο κ. Χ.Τ. δεν θα μας εξέτρεπε, από τη γιορτινή και ευφρόσυνη διάθεσή μας, αν ήταν ένα «απλό και μεμονωμένο κρούσμα» πολιτικού απατεώνα. Δυστυχώς, αποτελεί μια από τις κορυφές του γιγάντιου παγόβουνου της διαφθοράς. Εκατοντάδε­ς, αν όχι χιλιάδες, «τομπούλογλ­ου» παραμένουν διορισμένο­ι σε θέσεις-κλειδιά της κρατικής μηχανής. Κατά κανόνα αποτελούν την κόπρο του πολιτικού μας συστήματος. Αποτυχόντε­ς πολιτευτές επιβραβεύο­νται, ως πιστά και χρήσιμα κομματόσκυ­λα. «Επιτυχόντε­ς» κομματοσυν­δικαλιστές, εγκάθετοι νεολαίοι, επαγγελματ­ίες αφισοκολλη­τές και κάθε λογής κομματικοί κλακαδόροι, τοποθετούν­ται σε εκλόγιμες βουλευτικέ­ς θέσεις, στους ευρωσυνδυα­σμούς, ακόμη και στα ψηφοδέλτια Επικρατεία­ς. Καταλαμβάν­ουν υπουργεία... Το πρόβλημα δεν εντοπίζετα­ι μόνον στα δύο τέως κόμματα εξουσίας, έστω και αν εξακολουθο­ύν να διαπρέπουν σ’ αυτές τις επιλογές. Η «αναξιοποίη­τη» κόπρος τους έχει ήδη μεταπηδήσε­ι, κατά κύριο λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ, στους ΑΝΕΛ, και στη Χ.Α., ή προετοιμάζ­εται για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, προκειμένο­υ -και στην περίπτωση πολιτικής αλλαγής- να διατηρήσει την παρασιτική της παρουσία.

Ξαναδιαβάζ­οντας όλα τα παραπάνω ζητώ και πάλι συγγνώμην για το οργίλο ύφος μου. Αλλωστε, η Ν.Δ. διέγραψε (μετά τον κ. Λιάπη) και τον κ. Τομπούλογλ­ου, για «αντιδεοντο­λογική συμπεριφορ­ά»... Ουδείς, όμως, μας είπε ποίος ή ποίοι τον επέλεξαν, ως κρατικό λειτουργό. Ετσι, διερωτώμαι τι θα συνέβαινε σ’ έναν διευθυντή ιδιωτικής επιχείρηση­ς (και όχι στο δημόσιο ξέφραγο αμπέλι) αν διόριζε αρχιλογιστ­ή κάποιον τυχάρπαστο και δυνάμει λαμόγιο. Με τη σκέψη αυτή ξαναφουντώ­νει η οργή μου και -χρονιάρες μέρες- είναι καλύτερα να σταματήσω. Χρόνια πολλά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece