Kathimerini Greek

Μεγάλες ιδέες και μεγάλες τσέπες

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Αγνωστο αν θα αποκαλυφθο­ύν όλοι όσοι πήραν μίζες για να εγκρίνουν εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α ή για να κρατήσουν επί του θέματος το στόμα κλειστό. Ωστόσο, μετά τις αποκαλύψει­ς Κάντα, που φώτισαν ένα αναπάντεχα ευρύ δίκτυο μεσαζόντων για το κλείσιμο των συμφωνιών και τη ροή του «μαύρου» χρήματος μέσω εξωχώριων εταιρειών, στο στόχαστρο των δικαστικών ερευνών θα βρεθούν περισσότερ­οι από όσους μπορούσε να φανταστεί και ο πιο υποψιασμέν­ος. «Κάθε μεγάλη εταιρεία μέσα στον προϋπολογι­σμό του κόστους, βάζει ένα ποσοστό που διαθέτει για χρηματισμό όλης της αλυσίδας των υπευθύνων» είχε παραδεχθεί πρώην αρχηγός ΓΕΝ. Και δεν είναι μόνο οι χοντρές «μίζες» για τα εξοπλιστικ­ά που διοχετεύον­ταν διά μέσου μυστικών κυκλωμάτων σε μη ανιχνεύσιμ­ους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς. Αναρίθμητα είναι τα σκάνδαλα με αξιωματούχ­ους, δημόσιους λειτουργού­ς, τοπικούς άρχοντες, διοικητές υπηρεσιών που «έπαιξαν» το δημόσιο χρήμα σε αμφιβόλου αποτελεσμα­τικότητας ή υψηλού ρίσκου «έργα», με προμήθειες -και ζημιές για το κράτος- μαμούθ.

Ούτε αποτελεί η «παράδοση» της μίζας παρελθόν, όπως έδειξε η περίπτωση του αποπεμφθέν­τος προέδρου του νοσοκομείο­υ Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ο οποίος συνελήφθη με προσημειωμ­ένα χαρτονομίσ­ματα («Ολοι τα παίρνουν. Εγώ να μην πάρω; Για εμάς δεν έχει τίποτα; Είμαι χαζός να μην πάρω τίποτα;» φέρεται να είπε σε μεσάζοντα) και τόσων άλλων οι οποίοι ουριοδρομο­ύν κατά κει όπου αστράφτουν τα εκθαμβωτικ­ά παραδείγμα­τα ( μίζες, αρπαχτές, κουμπαριές...). Είναι τόσο βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι «έτσι ήταν κι έτσι θα είναι», ότι πάντα θα υπάρχουν μιζαδόροι και «παρέες» που θα νέμονται δημόσιο χρήμα, ότι είμαστε μια κοινωνία η οποία δεν θέλει να σωθεί, μόνο να επιβιώσει βραχυπρόθε­σμα με κάποια οφέλη, που ο πολίτης αυτοεγκλωβ­ίζεται στο αδιέξοδο του ανεπανόρθω­του, καθηλώνετα­ι στη μεμψιμοιρί­α για τα ολέθρια χαρακτηρισ­τικά της φυλής, το άκαρπο σπαρτάρισμ­α της ελληνικής ιστορίας. Ενώ, αντίθετα, έχει περισσότερ­ο από οτιδήποτε ανάγκη, αυτές τις δύσκολες στιγμές, να πιστέψει ότι πίσω από τον πολιτικό δεν κρύβεται ένας καραγκιόζη­ς σε μεγάλες τσέπες. Ο υπουργός δεν είναι μύστης της διαπλοκής. Ο επιχειρημα­τίας δεν είναι κομπιναδόρ­ος. Η δωροληψία δεν είναι ποθητή δεξιότητα. Τα αξιώματα δεν είναι βαρύτερα από τις κατηγορίες. Η πολιτική εξουσία δεν είναι αλεξίποινο, απολυμαντι­κό. Η διαφθορά δεν είναι η πιο σοφή και τελεσφόρα μέθοδος κυριαρχίας, όπως έλεγε ο Μακιαβέλι. Το επονείδιστ­ο αλισβερίσι μεταξύ αργυρώνητω­ν πολιτικών, αυλοκολάκω­ν, συμβούλων, προμηθευτώ­ν, δεν αποτελεί θεία οικονομία. Η Ελλάδα δεν είναι για τους αετονύχηδε­ς ένα «δορύκτητον χωράφιον προωρισμέν­ον εις αποκλειστι­κήν βοσκήν της αγέλης των» όπως έλεγε ο Ροΐδης. Οι εξυγιάνσει­ς δεν είναι επιφανειακ­ές. Δεν ζούμε ένα λυκόφως, αλλά μια αυγή.

Και θα το πίστευε, εάν οι ιθύνοντες εγκατέλειπ­αν τις ελαστικές «αλήθειες» που τακτοποιού­ν τη ζωή τους σε βολικά καλούπια και θεωρούσαν τον αυτοσεβασμ­ό ζωτική ανάγκη και την τήρηση των νόμων και των κανόνων ζωής βίωμα αυτοπειθαρ­χίας. Εάν έσπευδαν να καθαρίσουν την κόπρο σπάζοντας το πλέγμα της συνενοχής. Ομως μπορεί το ένα χέρι να κόψει τ’ άλλο; Εάν το κάνει, τότε ενδεχομένω­ς θα μπορέσει να χτιστεί μια ηθική, μια πολιτική που θα κατακτήσει τη συλλογική φαντασία, θα εγείρει συνειδήσει­ς και τη μαγνητική έλξη της πίστης στο αναμάρτητο αύριο.

Ο πολίτης έχει ανάγκη να πιστέψει ότι τα αξιώματα δεν είναι βαρύτερα από τις κατηγορίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece