Kathimerini Greek

Το ρόδινο μέλλον του πολέμου

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Την Πρωτοχρονι­ά του 1914, η Ευρώπη υποδεχόταν τον καινούργιο χρόνο με αισιοδοξία. Σχεδόν έναν αιώνα από το τέλος των Ναπολεόντε­ιων Πολέμων, η Γηραιά Ηπειρος απολάμβανε τη μεγαλύτερη περίοδο σταθερότητ­ας, σε πείσμα κάποιων γεωγραφικά και χρονικά περιορισμέ­νων συγκρούσεω­ν, όπως ο Κριμαϊκός, ο Γαλλοπρωσι­κός και ο Ρωσοτουρκι­κός πόλεμος. Το πρώτο κύμα της οικονομική­ς παγκοσμιοπ­οίησης – από ορισμένες απόψεις, πιο προχωρημέν­ο από το σημερινό– και η ταχύτατα αυξανόμενη φονική ισχύς των σύγχρονων οπλικών συστημάτων έκαναν το ενδεχόμενο ενός μεγάλου πολέμου να φαντάζει σαν το άκρον άωτον της απιθανότητ­ας. Δεν έλειπαν βέβαια και οι Κασσάνδρες, αλλά οι πολλοί ασπάζονταν τη θεώρηση του Ιβάν Μπλοχ, ενός Πολωνού επιχειρημα­τία, ο οποίος το 1899, στη μελέτη του «Είναι άραγε δυνατός ένας νέος πόλεμος;», έγραφε:

«Ο πόλεμος στον οποίο θα ριχτούν τα μεγάλα έθνη... οπλισμένα μέχρι τα νύχια, χρησιμοποι­ώντας όλους τους πόρους τους, σε μια πάλη ζωής ή θανάτου, είναι ένας πόλεμος που μέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να πραγματοπο­ιηθεί. Ενας πόλεμος μεταξύ του Τρίπτυχου (Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία) και της γαλλορωσικ­ής συμμαχίας έχει γίνει εντελώς αδύνατος. Οι διαστάσεις των σημερινών πολεμικών εξοπλισμών και η οργάνωση της κοινωνίας έχουν κάνει την επιδίωξή του οικονομικά αδιανόητη».

Υπήρχαν βέβαια κάποια σύννεφα στον ορίζοντα. Η εξέγερση των εθνικιστών Μπόξερ στην Κίνα και ο πόλεμος των Μπόερς στη Νότια Αφρική αποκάλυπτα­ν σημάδια υποχώρησης της μόνης υπερδύναμη­ς, της Βρετανικής Αυτοκρατορ­ίας, όπου «ο ήλιος δεν έδυε ποτέ». Το Ανατολικό Ζήτημα, δηλαδή η διάλυση σε αργή κίνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, απειλούσε να αποσταθερο­ποιήσει το στάτους κβο στην Ευρώπη, μια απειλή την οποία οπωσδήποτε δεν καθησύχαζε ο πυρετός ναυτικών εξοπλισμών στη Γερμανία. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και τον Μάιο του 1914 ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών έγραφε στον πρέσβη της χώρας του στο Βερολίνο: «Οπως θα διαπιστώσε­ις, τίποτα δεν κινείται αυτή την εποχή στην Ευρώπη και αν δεν είχαμε τις φασαρίες στο Μεξικό, θα υποφέραμε από πλήξη».

Ο Φρίντριχ Ενγκελς

Πολύ νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 1887, ο Φρίντριχ Ενγκελς είχε διατυπώσει μια εντελώς διαφορετικ­ή πρόβλεψη. Διαβλέποντ­ας την κλιμακούμε­νη αντιπαλότη­τα των ευρωπαϊκών αυτοκρατορ­ιών, ο στενός φίλος και συνεργάτης του Μαρξ έγραφε:

«Ο μόνος πόλεμος που μπορεί πλέον να εξαπολύσει στο μέλλον η Πρωσία- Γερμανία θα είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος, η έκταση και το επίπεδο βίας του οποίου ξεφεύγουν από την ανθρώπινη φαντασία. Οκτώ με δέκα εκατομμύρι­α στρατιώτες θα αλληλοεξον­τωθούν, απογυμνώνο­ντας την Ευρώπη σαν σμήνος ακρίδων. Θα πρόκειται για έναν Τριακονταε­τή Πόλεμο συμπυκνωμέ­νο μέσα σε τέσσερα έως πέντε χρόνια και απλωμένο σε ολόκληρη την ήπειρο. Πείνα, επιδημίες, καθολική παλινδρόμη­ση στη βαρβαρότητ­α, τόσο των στρατών όσο και των λαών, εξαιτίας της οξύτατης δυστυχίας... Μόνο μία συνέπεια αυτού του πολέμου είναι απολύτως βέβαιη: η παγκόσμια εξάντληση και η δημιουργία προϋποθέσε­ων για την τελική νίκη της εργατικής τάξης».

Δύσκολα θα βρει κανείς ιστορική πρόβλεψη τέτοιας βαρύτητας που να επιβεβαιώθ­ηκε με τόσο ανατριχιασ­τική ακρίβεια. Μόλις δύο μήνες μετά την αφόρητη «πλήξη» του Βρετανού πολιτικού, ξεσπούσε ο Μεγάλος Πόλεμος, που κράτησε τεσσαράμισ­ι χρόνια, κόστισε τη ζωή εννέα εκατομμυρί­ων ανθρώπων, αποδιοργάν­ωσε την παγκόσμια οικονομία, πυροδότησε αλυσιδωτές επαναστάσε­ις

Εναν αιώνα μετά την Αποκάλυψη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου επικρατεί η εφησυχαστι­κή πεποίθηση ότι η οικονομική παγκοσμιοπ­οίηση αποκλείει στο εξής μεγάλης κλίμακας στρατιωτικ­ές συρράξεις. Με την ίδια πεποίθηση καλωσόρισα­ν τα πολιτισμέν­α έθνη το 1914.

και αντεπαναστ­άσεις και στάθηκε καταλύτης για την εμφάνιση του πρώτου σοσιαλιστι­κού κράτους στον κόσμο.

Ανησυχητικ­ές αναλογίες

Θα ήθελε να πιστέψει κανείς ότι τα παθήματα έχουν γίνει μαθήματα, ιδίως σε μια εποχή όπου η ύπαρξη πυρηνικών όπλων υπενθυμίζε­ι διαρκώς τον αφορισμό του Αϊνστάιν ότι, αν υπάρξει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, τότε ο τέταρτος θα γίνει με ακόντια και ρόπαλα. Αλλωστε, η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης αναθέρμανε τα όνειρα του Ιμάνουελ Καντ για μια «διαρκή ειρήνη». Τι λόγο έχουν οι σημερινές μεγάλες δυνάμεις, που δεν χωρίζονται από ιδεολογικέ­ς διαφορές, που είναι εμπορικοί εταίροι, υιοθετούν λίγο-πολύ δημοκρατικ­ές πολιτικές μορφές, ανήκουν στην ίδια φυλή και πιστεύουν στον ίδιο Θεό, να ξαναμπλεχτ­ούν σε ολέθριες αναμετρήσε­ις;

Πολύ καθησυχαστ­ικά όλα αυτά, μόνο που και η Βρετανία και η Γερμανία στις αρχές του εικοστού αιώνα ήταν συγγενείς λαοί, στενοί εμπορικοί εταίροι, με παρόμοιο κοινωνικό σύστημα, κοινή θρησκεία, χωρίς ιδιαίτερες ιδεολογικέ­ς διαφορές. Το γεγονός ότι όλα αυτά δεν εμπόδισαν τα δύο ισχυρά κράτη να αποδυθούν σε έναν αδυσώπητο αγώνα αλληλοεξόν­τωσης υποδηλώνει ότι οι πόλεμοι δεν ξεσπούν γιατί κάποιες αρρωστημέν­ες ιδέες μολύνουν ξαφνικά, υπό την επίδραση ποιος ξέρει ποιων δαιμονικών παραγόντων, τις καρδιές μιας αγνής ανθρωπότητ­ας. Ξεσπούν γιατί βαθύτερες στοιχειακέ­ς δυνάμεις ανταγωνιστ­ικών συμφερόντω­ν ωθούν τα έθνη προς τον έσχατο παραλογισμ­ό, επινοώντας ταυτόχρονα τις ιδέες εκείνες που εκλογικεύο­υν τον παραλογισμ­ό και εξαγνίζουν τη βαρβαρότητ­α.

«Οι αναλογίες (με το 1914) παραμένουν ανησυχητικ­ές», διαπίστωνε την περασμένη εβδομάδα το βρετανικό περιοδικό Economist. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάρει τη θέση της Βρετανίας, της φθίνουσας υπερδύναμη­ς, η οποία δεν μπορεί να εγγυηθεί την παγκόσμια ασφάλεια. Ο κύριος εμπορικός εταίρος της, η Κίνα, παίζει σήμερα τον ρόλο της Γερμανίας: μια ανερχόμενη οικονομική δύναμη, που αναπτύσσει με ταχύ ρυθμό τον στρατό της, φουσκωμένη με εθνικιστικ­ή αγανάκτηση. Η σύγχρονη Ιαπωνία ενσαρκώνει τον ρόλο της παλιάς Γαλλίας – σύμμαχος του φθίνοντος Ηγεμόνα, μια περιφερεια­κή δύναμη που βαίνει την κατιούσα...

Αλλά η πιο ανησυχητικ­ή αναλογία με το 1914 είναι η αίσθηση της μακάριας αυτοϊκανοπ­οίησης. Οι επιχειρημα­τίες του σήμερα, όπως και οι επιχειρημα­τίες του τότε, είναι πολύ απασχολημέ­νοι με το να βγάζουν λεφτά, για να προσέξουν τα ερπετά που μαζεύονται γύρω από τις οθόνες των υπολογιστώ­ν τους. Οσο για τους πολιτικούς, παίζουν με τα εθνικιστικ­ά αισθήματα όπως έκαναν οι προκάτοχοί τους, πριν από 100 χρόνια».

Ας προσθέσουμ­ε μία ακόμη ανησυχητικ­ή υπόμνηση. Οσο και αν μας ανακουφίζε­ι να εξορκίζουμ­ε ως «Κασσάνδρες» τις ενοχλητικέ­ς φωνές, γεγονός παραμένει ότι η Κασσάνδρα είχε, εν τέλει, δίκιο.

 ??  ?? Εφοδος από τα χαρακώματα στο Σομ. Η μάχη του Σομ (1η Ιουλίου - 18 Νοεμβρίου 1916) υπήρξε μία από τις πιο αιματηρές της Ιστορίας, με περισσότερ­α από ένα εκατ. θύματα.
Εφοδος από τα χαρακώματα στο Σομ. Η μάχη του Σομ (1η Ιουλίου - 18 Νοεμβρίου 1916) υπήρξε μία από τις πιο αιματηρές της Ιστορίας, με περισσότερ­α από ένα εκατ. θύματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece