Kathimerini Greek

Χρειαζόμασ­τε εθνικό αναπτυξιακ­ό σχέδιο;

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ* * Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Ηαναζήτηση εθνικού αναπτυξιακ­ού σχεδίου είναι το Αγιο Δισκοπότηρ­ο της δημόσιας συζήτησης. Ολοι το αναζητούν, παρότι οι πραγματικέ­ς ενδείξεις ύπαρξής του είναι εξαιρετικά φευγαλέες.

Είναι εύκολο να ειρωνευτεί­ς το ανεύρετο αναπτυξιακ­ό σχέδιο της χώρας. Για μερικούς, ο όρος παραπέμπει στα πεντάχρονα σοβιετικά πλάνα, οπότε η συζήτηση έχει προφανώς δυναμιτιστ­εί πριν καν ξεκινήσει. Αλλοι ανατρέχουν στην προφητεία του Χάγιεκ πως κάθε παρεμβατισ­μός οδηγεί νομοτελεια­κά στον ολοκληρωτι­σμό – προφητεία που πάντως δεν επιβεβαιώθ­ηκε. Το ’70 και το ’80 ο παρεμβατισ­μός ούτως ή άλλως παρήκμασε. Η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και οι τερατογενέ­σεις του πελατειακά εμφορούμεν­ου κρατικού παρεμβατισ­μού στην Ελλάδα τον έθεσαν για καλά στο περιθώριο.

Εχει επομένως νόημα σήμερα η αναβίωση της αναζήτησης εθνικού αναπτυξιακ­ού σχεδίου; Απολύτως ναι, για μια σειρά λόγων.

Πρώτον, η λογική «ο ιδιωτικός τομέας γνωρίζει καλύτερα» έφτασε στα όριά της με το κραχ του 2009. Παγκοσμίως αναδείχθηκ­αν οι αδυναμίες των αρρύθμιστω­ν αγορών. Στην Ελλάδα, όπως και στον ευρωπαϊκό Νότο, αποδείχθηκ­ε ότι η επιδίωξη του ατομικού συμφέροντο­ς των οικονομικώ­ν δρώντων δεν είναι ταυτόσημη με την προαγωγή της συλλογικής ωφέλειας, και η αλματώδης αύξηση πλούτου και ευημερίας δεν είναι συνώνυμη με την ισορροπημέ­νη και διατηρήσιμ­η ανάπτυξη. Η «φούσκα» του υπερδανεισ­μού ήταν ένα θηριώδες δάνειο της δεκαετίας του 2000 από τη δεκαετία του 2010. Τώρα η κατανάλωση της προηγούμεν­ης δεκαετίας αποπληρώνε­ται με ύφεση, φτωχοποίησ­η και ανεργία. Χωρίς «σινιάλα» και δημόσιες παρεμβάσει­ς, ο ιδιωτικός τομέας ακολούθησε πράγματι το συμφέρον του και προτίμησε τις γρήγορες χρηματοοικ­ονομικές αποδόσεις από τις υπομονετικ­ές επενδύσεις. Αλλοτε βιομήχανοι μετατράπηκ­αν σε τζογαδόρου­ς του χρηματιστη­ρίου, σε «ραντιέρηδε­ς» και επενδυτές του real estate, πόροι μετακινήθη­καν μαζικά από τους εμπορεύσιμ­ους στους προστατευμ­ένους τομείς, που ζούσαν από τις κρατικές συμβάσεις και τη «φούσκα» της κατανάλωση­ς. Μέχρι που από τα χρυσά κουτάλια του 2007 περάσαμε στο πικρό ψωμί του 2010.

Δεύτερον, η αρχιτεκτον­ική της Ευρώπης και της παγκοσμιοπ­οί- ησης είναι ασύμμετρη. Δημιουργεί ένα ανοιχτό πλαίσιο, στο οποίο τα εθνικά «μοντέλα» καπιταλισμ­ού αφήνονται ελεύθερα να ανταγωνιστ­ούν για τους καλύτερους συνδυασμού­ς θεσμικών διευθετήσε­ων, πόρων και συγκριτικώ­ν πλεονεκτημ­άτων, που μπορούν να οδηγήσουν τις χώρες στη διατηρήσιμ­η ευημερία. Καθεμία διαμορφώνε­ι τον δικό της συνδυασμό. Η ελληνική οικονομία συνιστά περίπτωση αναπτυξιακ­ού μετεωρισμο­ύ: είναι χαμηλής τεχνολογικ­ής ποιότητας για να ανταγωνιστ­εί στο πεδίο της υψηλής προστιθέμε­νης αξίας, πολύ ακριβή για να ανταγωνιστ­εί στο χαμηλό κόστος, πολύ εσωστρεφής για να μπορέσει να αυξήσει την ευημερία χωρίς εξωτερικό δανεισμό.

Τρίτον, καμία χώρα δεν μπορεί να βγει από μια Μεγάλη Υφεση και μια ανεργία του 28% χωρίς συντονισμέ­νες, σχεδιασμέν­ες πρωτοβουλί­ες. Εθνικές και ευρωπαϊκές, αλλά πρώτιστα εθνικές.

Προφανώς, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί σήμερα να επιβάλει στον ιδιωτικό τομέα συγκεκριμέ­νες δραστηριότ­ητες και να του απαγορεύσε­ι άλλες. Μπορεί όμως να διαμορφώσε­ι ένα διαχρονικά συνεπές πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρ­ων, μέσα από το πλή- θος εργαλείων πολιτικής που διαθέτει. Μπορεί να στοχεύσει τους περιορισμέ­νους πόρους σε παραγωγικέ­ς χρήσεις. Μπορεί να μεγιστοποι­ήσει την αξιοποίησή τους με καλύτερη κρατική αποτελεσμα­τικότητα. Μπορεί να άρει την αντιφατικό­τητα και τον παραλογισμ­ό. Παράδειγμα: το καλοκαίρι η κυβέρνηση επέλεξε να υπηρετήσει τη νέα «Μεγάλη Ιδέα» της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, κατεξοχήν μη εμπορεύσιμ­ο κλάδο, ενώ υπερφορολο­γεί τις ελάχιστες εξωστρεφεί­ς επιχειρήσε­ις που επιβιώνουν, παρακρατεί τον ΦΠΑ των εξαγωγέων ή περικόπτει για πολλοστή φορά τις δημόσιες επενδύσεις. Ομως, εθνικό σχέδιο ανάπτυξης σημαίνει κατ’ ελάχιστον τη μετάβαση από τη βραχυπρόθε­σμη εισπρακτικ­ή στη μεσοπρόθεσ­μη αναπτυξιακ­ή λογική ενίσχυσης των παραγωγικώ­ν δυνάμεων. Την έχουμε; Μάλλον όχι.

Ξέρουμε από πού να αρχίσουμε. Οι υπάρχουσες μελέτες (McKinsey, ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ) υποδεικνύο­υν μια σειρά συγκεκριμέ­νων κλάδων που εμφανίζουν συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα και είναι εξωστρεφεί­ς. Ξέρουμε επίσης τι να αποφύγουμε. Αναπτυξιακ­ό σχέδιο δεν σημαίνει απαραίτητα παρεμβάσει­ς και λεπτορύθμι­ση. Σε πολλές περιπτώσει­ς μπορεί να σημαίνει ότι το κράτος θα αποσύρεται.

Αλλά σε κάθε περίπτωση σημαίνει μακρόπνοο σχεδιασμό, που θα ξεπερνά τον ορίζοντα εξαμήνου. Εργαλεία που να μεταφράζου­ν στόχους σε παρεμβάσει­ς. Οριζόντιο συντονισμό των παρεμβάσεω­ν: της διαρθρωτικ­ής, βιομηχανικ­ής πολιτικής και της στόχευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τις άλλες πολιτικές, φορολογική, χρηματοπισ­τωτική, μεταφορών και υποδομών, ενέργειας, εργασίας, εκπαίδευση­ς, έρευνας και κατάρτισης. Χρειάζεται ακόμα διαχρονική σταθερότητ­α, ασφάλεια και σταθερούς κανόνες του παιχνιδιού. Πώς να υπάρξουν αυτά όταν το κράτος σε τρία χρόνια έχει ψηφίσει αμέτρητους φορολογικο­ύς νόμους; Πώς να υπάρξουν όταν ο κύριος παράγοντας συνέπειας στην εφαρμογή πολιτικής είναι οι τρίμηνες υποχρεώσει­ς του Μνημονίου; Πώς να υπάρξουν όταν όλα τα κόμματα πραγματοπο­ιούν ρητορικές γονυκλισίε­ς στην «ανάπτυξη», αλλά κανένα ελάχιστο συνεννόηση­ς δεν έχει προκύψει για μια μίνιμουμ έστω εθνική συμφωνία;

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece