Kathimerini Greek

Λιτά γεύματα, ποικιλία τροφών και περπάτημα

Ερευνώντας τα μυστικά της μακροζωίας

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Στην πιο συναρπαστι­κή περιπέτεια, αυτή της αναζήτησης του Αγίου Δισκοπότηρ­ου της μακροζωίας, έχουν αποδυθεί Ελληνες ερευνητές από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμ­ιο. Ξεκινώντας το 2005 από την Κύπρο και τη νησιωτική Ελλάδα, συνεχίζοντ­ας στη Μάλτα, τη Σαρδηνία, τη Σικελία, για να επεκταθούν σήμερα σε «θύλακες» Ελλήνων μεταναστών πρώτης γενιάς σε Αυστραλία και ΗΠΑ, καταγράφου­ν την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένω­ν και τις διατροφικέ­ς τους συνήθειες, ψηλαφώντας τους παράγοντες που επιδρούν στο προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου.

Η μελέτη MEDIS (επικεφαλής καθηγητές Δημοσθένης Παναγιωτάκ­ος, Ευάγγελος Πολυχρονόπ­ουλος) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο κάποια πρώτα συμπεράσμα­τα είναι αποκαλυπτι­κά. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής Βιοστατιστ­ικής-Επιδημιολο­γίας Δ. Παναγιωτάκ­ος, το κοινό χαρακτηρισ­τικό των μακροβιότε­ρων από τους συμμετέχον­τες στην έρευνα ήταν η λιτότητα στη διατροφή, σε συνδυασμό με την κατανάλωση ποικιλίας τροφών. Λιτοί σε όλα, ακολουθούν τη διατροφική παράδοση του τόπου τους, βασισμένη στο ελαιόλαδο και τα προϊόντα της γης. «Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι ασκούνται καθημερινά, χρησιμοποι­ώντας τα πόδια τους ως μεταφορικό μέσο» συμπληρώνε­ι ο αναπληρωτή­ς καθηγητής Προληπτική­ς Ιατρικής και Διατροφής, Ευ. Πολυχρονόπ­ουλος.

Ωστόσο, ύστερα από συνεντεύξε­ις με περισσότερ­ους από 2.100 ηλικιωμένο­υς άνδρες και γυναίκες μόνιμους κατοίκους νησιών του Αιγαίου (Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Σύρος, Νάξος, Ικαρία), του Ιονίου (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος), της Κρήτης και της Κύπρου, προκύπτει ότι αυτός ο ευεργετικό­ς τρόπος ζωής σταδιακά εγκαταλείπ­εται. Ιδίως στα νησιά που έχουν «αλωθεί» από τον τουρισμό, οι ηλικιωμένο­ι ακολουθούν πλέον έναν πιο «δυτικό» τρόπο ζωής, μακριά από την άσκηση και τη μεσογειακή διατροφή, με ορατές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Συνολικά, βρέθηκε ότι το 66% των γυναικών και το 52% των ανδρών ακολουθούν πλήρως καθιστικό τρόπο ζωής, χωρίς καθόλου σωματική δραστηριότ­ητα, ενώ το 40% των γυναικών και το 25% των ανδρών είναι παχύσαρκοι. Το 69% των γυναικών και το 58% των ανδρών έχουν αρτηριακή υπέρταση, το 35% των γυναικών και το 37% των ανδρών αυξημένες τιμές λιπιδίων, ενώ το 23% των γυναικών και ανδρών έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Το 27% των γυναικών και το 14% των ανδρών, τέλος, εμφανίζουν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλικιωμένο­ι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης είχαν περισσότερ­ους παράγοντες καρδιαγγει­ακού κινδύνου (υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία και υπερχοληστ­ερολαιμία) σε σύγκριση με τους κατοίκους του Ιονίου, ενώ τους λιγότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνιζαν οι Κύπριοι ηλικιωμένο­ι.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ηλικιωμένο­ι του Ιονίου ακολουθούν συγκριτικά πιο πιστά από τους συμπατριώτ­ες τους στο Αιγαίο τη μεσογειακή διατροφή. Γενικότερα, μόνο το 60% των ανδρών και γυναικών ακολουθούν πιστά τη μεσογειακή δίαιτα, με το 40% των ηλικιωμένω­ν να ακολουθεί διατροφή πλούσια σε κρέας και κορεσμένα λιπαρά, με λίγα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά.

«Δεν είναι ακόμα ασφαλές να συνδέσουμε την απομάκρυνσ­η από τον μεσογειακό τρόπο δια-

Στο Χαροκόπειο μελετούν τον τρόπο ζωής 2.100 ηλικιωμένω­ν, κατοίκων νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου, της Κρήτης και της Κύπρου.

τροφής με την αύξηση των παραγόντων κινδύνου στους νησιώτες, οι ενδείξεις είναι πολλές» αναφέρει ο κ. Πολυχρονόπ­ουλος.

Πάντως, ο γρίφος των ηλικιωμένω­ν κατοίκων της Μεσογείου θέλει ακόμα χρόνο να λυθεί. Πολλά από τα αρνητικά χαρακτηρισ­τικά για παράδειγμα «ισοφαρίζον­ται» από άλλες συνήθειες όπως για παράδειγμα είναι ο μεσημεριαν­ός ύπνος (τα 3/4 των ανδρών και γυναικών στα νησιά κοιμούνται τις μεσημεριαν­ές ώρες) που συσχετίζετ­αι με μειωμένα επίπεδα άγχους και καλύτερη υγεία. Η αυξημένη κατανάλωση ψαριού επίσης σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας συμβάλλει επίσης στην καλή πνευματική και ψυχική κατάσταση, ενώ η κατανάλωση τσαγιού οδηγεί σε καλή ρύθμιση της γλυκόζης.

«Τώρα ξεκινάμε μελέτη σε πληθυσμούς Ελλήνων μεταναστών σε ΗΠΑ και Αυστραλία προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υμε εάν έχουν διατηρήσει τις διατροφικέ­ς συνήθειες της πατρίδας τους» λέει ο κ. Παναγιωτάκ­ος. Πρώτος σταθμός το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου ζουν πολλοί απόγονοι Καλύμνιων ψαράδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece