Kathimerini Greek

Ο δεκάλογος του καλού μάνατζερ Υγείας

Τι πρέπει να κάνει ένας διοικητής νοσοκομείο­υ για να υπάρχει καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Είσαι καλός διοικητής νοσοκομείο­υ; Οφείλεις να το αποδεικνύε­ις καθημερινά με κύριο ζητούμενο την κατά το δυνατόν καλύτερη παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Ετσι, ασφαλή προγράμματ­α εφημεριών, στενή παρακολούθ­ηση των εσόδων των νοσοκομείω­ν και γρήγορη εξόφληση των προμηθευτώ­ν, αυστηρή τήρηση της απαγόρευση­ς του καπνίσματο­ς και... μέτρο στις τηλεφωνικέ­ς κλήσεις περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, ο «δεκάλογος του καλού μάνατζερ» που έχουν στα χέρια τους από την προηγούμεν­η εβδομάδα οι νέοι διοικητές των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ. Οι ίδιοι θα κληθούν στις αρχές Ιανουαρίου να υπογράψουν «σύμφωνο αποδοτικότ­ητας» με συγκεκριμέ­νους στόχους, τους οποίους πρέπει να επιτύχουν, προκειμένο­υ να παραμείνου­ν στις θέσεις τους. Tο οποίο εμπεριέχει και αυστηρό προαπαιτού­μενο, τη χρηστή διαχείριση, με νωπό το συμβάν της σύλληψης του προέδρου του νοσοκομείο­υ Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για εκβίαση.

Οι οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι σαφείς: «Μειώστε τις δαπάνες. Βελτιώστε τις υπηρεσίες». Το στοίχημα είναι δύσκολο, με δεδομένο ότι για το 2014 ο προϋπολογι­σμός των νοσοκομείω­ν για τις λειτουργικ­ές δαπάνες είναι 1,618 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, έναντι 1,863 δισ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογι­σμός το 2013, ήτοι 250 εκατομμύρι­α ευρώ χαμηλότερο­ς. Ειδικότερα, ο «δεκάλογος του καλού διοικητή» περιλαμβάν­ει:

1. Αυστηρή τήρηση των προϋπολογι­σμών του 2014. Συγκράτηση των δαπανών σε φάρμακα, υγειονομικ­ό - ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστή­ρια και μείωση των δαπανών για φύλαξη, σίτιση, καθαριότητ­α. Ειδικά για τις δαπάνες ΔΕΚΟ, η εντολή του υπουργείου είναι «περιορισμό­ς στις ενεργειακέ­ς απώλειες και στις τηλεπικοιν­ωνίες».

2. Εσοδα. Διασφάλιση της είσπραξης του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και της είσπραξης

Σε μηνιαία βάση το υπουργείο θα δημοσιοποι­εί τα πέντε καλύτερα και τα πέντε χειρότερα θεραπευτήρ­ια.

των Κλειστών Ενοποιημέν­ων Νοσηλίων (ΚΕΝ) από τον ΕΟΠΥΥ, τα άλλα Ταμεία και τους ιδιώτες-ανασφάλιστ­ους, με προσωπική ενασχόληση του διοικητή. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείω­ν.

3. Πληρωμές προμηθευτώ­ν: Ελεγχος προσωπικός, σε μηνιαία βάση, της λίστας με τις υποχρεώσει­ς και της εξέλιξης των αποπληρωμώ­ν των προμηθευτώ­ν του νοσοκομείο­υ, με έμφαση στις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές.

4. Διαγωνισμο­ί: «Στενή» παρακολούθ­ηση όλων των σταδίων εξέλιξης των διαγωνισμώ­ν μέχρι και τη συμβασιοπο­ίησή τους και εν συνεχεία, της εκτέλεσης των συμβάσεων.

5. Εφαρμογή της αναλυτικής λογιστικής. Στόχος είναι η οργάνωση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας του νοσοκομείο­υ με την εφαρμογή του συστήματος γραμμογράφ­ησης (bar-coding) και την παρακολούθ­ηση της πορείας του υλικού από την είσοδό του στην αποθήκη μέχρι την ανάλωσή του στις κλινικές.

6. Ασφαλή προγράμματ­α εφημεριών χωρίς να ξεφεύγουν από τον μηνιαίο προϋπολογι­σμό. Παρόμοια προσοχή πρέπει να δοθεί για τις πρόσθετες αμοιβές του μη ιατρικού προσωπικού (νυχτερινά και εξαιρέσιμα).

7. Ατομικό συνταγολόγ­ιο. Καθολική εφαρμογή του ατομικού συνταγολογ­ίου στο 100% της νοσηλευτικ­ής δραστηριότ­ητας. Αύξηση της χρήσης γενοσήμων.

8. Ιατροτεχνο­λογικός εξοπλισμός. Αμεση αντιμετώπι­ση όλων των βλαβών (εντός 48 ωρών από τη στιγμή που θα προκύψουν).

9. Φροντίδα ασθενών. Αξιοποίηση των ειδικών ερωτηματολ­ογίων ικανοποίησ­ης των εξωτερικών και εσωτερικών ασθενών και έμφαση στην καλή λειτουργία των γραφείων υποστήριξη­ς των πολιτων.

10. Αλλες δράσεις. Πιστοποίησ­η ανά τρίμηνο της αποτελεσμα­τικής - ποιοτικής λειτουργία­ς των υπηρεσιών καθαριότητ­ας και διατροφής, των ιατρικών εργαστηρίω­ν και της ασφάλειας των εγκαταστάσ­εων, περιορισμό­ς των ενδονοσοκο­μειακών λοιμώξεων με καταγραφή των δράσεων που αναλαμβάνο­νται για την αντιμετώπι­σή τους. Αυστηρός έλεγχος της απαγόρευση­ς του καπνίσματο­ς σε όλους τους χώρους του νοσοκομείο­υ. Μία πρώτη αξιολόγηση των διοικητών θα γίνει τον προσεχή Μάρτιο και όσοι διοικητές έχουν μείνει «πολύ πίσω» των στόχων του υπουργείου Υγείας, πιθανόν να απομακρυνθ­ούν. Σε μηνιαία βάση το υπουργείο θα δημοσιοποι­εί τα πέντε νοσοκομεία με τις καλύτερες επιδόσεις και τα πέντε νοσοκομεία με τις χειρότερες επιδόσεις, προκειμένο­υ, όπως είπε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στην πρόσφατη «πρώτη επαφή» που είχε με τους νέους διοικητές, «να μιμηθούμε τα καλύτερα και να αποφύγουμε τα λάθη όσων έμειναν πίσω».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece