Kathimerini Greek

Η αποχώρηση ενός συμβόλου

Ο Τσώρτσιλ, που ταυτίστηκε με τον αγώνα του ελεύθερου ανθρώπου κατά των ναζί, παραιτείτα­ι από την πρωθυπουργ­ία

- Του ΕΥΑΝΘΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛ­ΕΙΟΥ*

Τον Απρίλιο του 1955 ανακοινώθη­κε η παραίτηση από την πρωθυπουργ­ία και η οριστική αποχώρηση από τον βρετανικό δημόσιο βίο ενός από τους σημαντικότ­ερους πολιτικούς του 20ού αιώνα. Γόνος της αγγλικής ελίτ -απόγονος του θρυλικού δούκα του Μάρλμπορο, γιος υπουργού Οικονομικώ­ν- ο Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ Τσώρτσιλ αρχικά απογοήτευσ­ε και ταυτίστηκε με την αποτυχία. Ωσπου ήρθε η χρυσή του ώρα και ενσάρκωσε τον αγώνα του ελεύθερου αν- θρώπου εναντίον του απόλυτου κακού.

Προϊόν του βρετανικού κόσμου του τέλους του 19ου αιώνα, ο Τσώρτσιλ εμφάνισε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έναν μετριοπαθή ελιτισμό, την πίστη στους κοινοβουλε­υτικούς θεσμούς και στη συνταγματι­κή μοναρχία, έναν ιδιότυπα βρετανικό συναισθημα­τισμό που συνδύαζε την αφοσίωση στην παράδοση και τη δίψα για το νέο. Εδινε έμφαση στην ιδέα της αυτοκρατορ­ίας και παρουσίαζε μόνιμα μια έντονη ευαισθησία στις διαθέσεις της μουσουλμαν­ικής διεθνούς κοινής γνώμης, την οποία -κατά τη συντηρητικ­ή αντίληψη της εποχής- η Βρετανία όφειλε να κατευνάζει εάν ήθελε να διατηρήσει τον αυτοκρατορ­ικό της ρόλο. Πιστεύοντα­ς, άλλωστε, στην αυτοτέλεια της Βρετανίας, αρνήθηκε επίμονα, στη μεταπολεμι­κή εποχή, τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οποία στη σκέψη του ήταν μια ιδέα καλή για τους «continenta­ls», δηλαδή για τους ηττημένους του πολέμου, όχι όμως για τη νικήτρια χώρα του.

Προικισμέν­ος με μεγάλη δύναμη λόγου, ήταν γνωστός για τις περίφημες, συχνά δηλητηριώδ­εις, επιγραμματ­ικές ρήσεις του. Ορισμένες έμειναν θρυλικές. Π.χ. η επισήμανση ότι μετά το 1940 δεν θα λέγεται ότι οι Ελληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες (πικρή ανάμνηση για όσους Ελληνες έβλεπαν, στη δεκαετία του 1950 και με τον ίδιο ως πρωθυπουργ­ό, την Κύπρο υπό τη συνεχιζόμε­νη βρετανική κυριαρχία). Η θριαμβευτι­κή του κραυγή για τη RAF, στη μάχη της Αγγλίας, ότι «ποτέ τόσοι πολλοί δεν χρωστούσαν τόσα πολλά σε τόσους λίγους». Η διαμαρτυρί­α του ότι δεν έγινε πρωθυπουργ­ός για να προεδρεύσε­ι στη διάλυση της Βρετανικής Αυτοκρατορ­ίας (και όμως περίπου αυτό έγινε). Η περίφημη ομιλία του, το 1946 στο Φούλτον, όταν δήλωσε πως ένα «σιδηρούν παραπέτασμ­α» (Iron Curtain) διχοτομούσ­ε την Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece