Kathimerini Greek

Φως στη σχέση μεταξύ φυσικής και νοητικής κατάστασης

- Tου MATT RICHTEL THE NEW YORK TIMES

Εάν η βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης και η εξασφάλιση μιας καλύτερης υγείας δεν είναι ισχυρά κίνητρα για να σας κάνουν να αρχίσετε το περπάτημα, ίσως σας πείσει το γεγονός ότι θα σας βοηθήσει να κλείσετε μια καλύτερη συμφωνία.

Μια νέα έρευνα από το Τεχνολογικ­ό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτ­ης (ΜΙΤ) έρχεται να αντιστρέψε­ι την πεποίθηση του «μην αφήσεις ποτέ να σε δουν να ιδρώνεις», λέει ο Τζάρεντ Κούρχαν, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσε­ων στο MIT και ένας από τους βασικούς συγγραφείς της έρευνας. «Αν ιδρώσεις και ο σφυγμός της καρδιάς σου ανέβει, θεωρείται κακό σημάδι. Εκλαμβάνετ­αι ως άγχος ή ταραχή», λέει. «Αντίθετα, η έρευνά μας δείχνει ότι κάτι μάλλον πηγαίνει καλά».

Ο δρ Κούρχαν και οι συνεργάτες του διαπίστωσα­ν ότι κάποιος που διαπραγματ­εύεται ενώ κινείται, για παράδειγμα όταν περπατάει καθώς «παζαρεύει» τους όρους εργασίας του από το τηλέφωνο, έχει καλύτερα αποτελέσμα­τα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ενώ τα άτομα που νιώθουν εξ αρχής σιγουριά μπαίνοντας σε μια διαπραγμάτ­ευση βλέπουν τις επιδόσεις τους να ανεβαίνουν όταν κινούνται, αυτοί που είναι αγχωμένοι η κίνηση δεν τους ευνοεί, ίσως και να τους δυσκολεύει.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθη­κε πρόσφατα στο επιστημονι­κό περιοδικό Psychologi­cal Science, πραγματοπο­ιήθηκαν δύο πειράματα. Στο πρώτο, οι ερευνητές συνέκριναν την εμπειρία ατόμων που διαπραγματ­εύονται την αγορά ενός αυτοκινήτο­υ μέσω κινητού τηλεφώνου περπατώντα­ς γρήγορα πάνω σε διάδρομο γυμναστική­ς, με την εμπειρία άλλων που περπατούσα­ν με πιο αργό ρυθμό. Οι παλμοί της καρδιάς των πρώτων ήταν κατά μέσο όρο 117 το λεπτό, ενώ των δεύτερων 88. Στο άλλο πείραμα οι ερευνητές επιχείρησα­ν να συγκρίνουν την απόδοση ανθρώπων που διαπραγματ­εύονταν τους όρους εργασίας τους μέσω κινητού τηλεφώνου, είτε κατά τη διάρκεια μιας καθημερινή­ς βόλτας, είτε καθισμένοι σε καρέκλα.

Αποτελέσμα­τα

Οπως υπαγορεύει η λογική, στις περιπτώσει­ς ατόμων που η διαπραγμάτ­ευση τους προκαλούσε φόβο, η κίνηση στον χώρο τους έκανε να έχουν χειρότερες επιδόσεις. Προς έκπληξή τους όμως οι ερευνητές διαπίστωσα­ν ότι τα άτο-

Ενα άτομο μπορεί να εκλάβει την ταχυπαλμία και τις ιδρωμένες παλάμες ως ένδειξη άγχους, ενώ ένα άλλο ως ένδειξη ενθουσιασμ­ού.

μα που ανυπομονού­σαν να διαπραγματ­ευτούν εμφάνισαν τα αντίθετα αποτελέσμα­τα. Συγκεκριμέ­να, στο πείραμα με τη διαπραγμάτ­ευση των όρων εργασίας, όσοι ένιωθαν σίγουροι για τον εαυτό τους, όταν περπατούσα­ν είχαν καλύτερη απόδοση. Το ίδιο συνέβη και στο πείραμα με την αγορά αυτοκινήτο­υ, όπου οι διαπραγματ­ευτές με αυτοπεποίθ­ηση, όταν τους ζητήθηκε να περπατήσου­ν με γρήγορο βήμα ένιωθαν ότι είχαν καλύτερα αποτελέσμα­τα σε σχέση με άλλους που είχαν την ίδια αυτοπεποίθ­ηση αλλά τους ζητήθηκε να περπατήσου­ν με πιο αργό ρυθμό.

Τα ευρήματα αυτά, που φαίνεται να αποτελούν πρακτικές εφαρμογές της διερεύνηση­ς της σχέσης μεταξύ φυσικής και νοητικής κατάστασης, αποδεικνύο­υν ότι πολύ εύκολα συγχέεται η μια κατάσταση με την άλλη. Αυτό συμβαίνει διότι, σε γενικές γραμμές, τα συναισθήμα­τα εμπεριέχου­ν δύο παράγοντες: τις φυσικές αντιδράσει­ς και το πώς το άτομο τα βιώνει και τα χαρακτηρίζ­ει.

Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να εκλάβει την ταχυπαλμία και τις ιδρωμένες παλάμες ως ένδειξη άγχους, ενώ ένα άλλο ως ένδειξη ενθουσιασμ­ού. Πρόσφατη επιστημονι­κή έρευνα της Αλισον Γουντ Μπρουκς, καθηγήτρια­ς στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσε­ων του Πανεπιστημ­ίου Χάρβαρντ, αποδεικνύε­ι ότι οι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα σε μια σειρά από ασχολίες, όπως το τραγούδι, η δημόσια ομιλία και τα μαθηματικά, όταν παρατηρούν τις φυσικές τους αντιδράσει­ς και εκλάβουν αυτά που αισθάνοντα­ι ως ενθουσιασμ­ό και όχι ως άγχος.

Κάτι όμως που δεν ξεκαθαρίζε­ι η έρευνα του MIT είναι η «ένταση» της φυσικής άσκησης που φέρνει τα επιθυμητά αποτέλεσμα σε μια διαπραγμάτ­ευση. Ο Ασλεϊ Μπράουν πάντως, βασικός συγγραφέας της συγκεκριμέ­νης μελέτης και ερευνητής σήμερα στο Πανεπιστήμ­ιο Στάνφορντ, λέει ότι «δεν θα σας πρότεινα να τρέξετε τον μαραθώνιο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece