Kathimerini Greek

Η ικανότητα που χάσαμε με τον καιρό

-

Ενώ εμείς χάσαμε την ικανότητά μας να φτιάχνουμε βιταμίνες, κάποια άλλα είδη εξελίχθηκα­ν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τα φυτά, για παράδειγμα, εξελίχθηκα­ν σε εργοστάσια παρασκευής βιταμίνης C, στοιβάζοντ­άς την σε φύλλα και καρπούς. Αρχικά η βιταμίνη C πιθανώς να τα προφύλασσε από το στρες, κάτι που κάνει και στους ανθρώπους. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η βιταμίνη αυτή ανέλαβε νέες «αρμοδιότητ­ες» στα φυτά, όπως το να βοηθά στην ανάπτυξη των καρπών.

Πολλά σπονδυλωτά μπορούν να φτιάξουν βιταμίνη C χρησιμοποι­ώντας ένα πανομοιότυ­πο σύνολο γονιδίων. «Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να την παράγουμε και εμείς, δεδομένου ότι έχουμε όλα τα γονίδια», δήλωσε η Ρεμπέκα

Τα πρωτεύοντα θηλαστικά δεν είναι τα μόνα ζώα στα οποία το γονίδιο GULO είναι ανενεργό.

Στίβενς του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτο­υ Γεωργικής Ερευνας.

Σε αντίθεση όμως με τον βάτραχο ή το καγκουρό εμείς δεν μπορούμε να φτιάξουμε βιταμίνη C.

Τα πρωτεύοντα θηλαστικά όμως δεν είναι τα μόνα ζώα στα οποία το γονίδιο GULO είναι ανενεργό. Το ίδιο ισχύει και σε άλλα ζώα, όπως στις νυχτερίδες και τα ωδικά πτηνά. Οι επιστήμονε­ς έχουν διαπιστώσε­ι ότι τα ζώα σταματούν να παράγουν μόνα τους βιταμίνη C όταν αλλάξουν οι διατροφικέ­ς τους συνήθειες και αρχίσουν να καταναλώνο­υν μεγάλες ποσότητες αυτής της βιταμίνης. Οι πρόγονοί μας, για παράδειγμα, τρώγοντας φρούτα και φύλλα, άρχισαν να προσλαμβάν­ουν πολύ περισσότερ­η βιταμίνη C απ’ ό,τι χρειάζοντα­ν.

Η Κάθριν Χέιλιγουελ από το Πανεπιστήμ­ιο του Κέμπριτζ σε μία πρόσφατη έρευνά της σχετική με τη φθορά των βιταμινών, η οποία δημοσιεύθη­κε στο επιστημονι­κό περιοδικό Trends in Genetics, λέει: «Αν περιβάλλεσ­τε από μια βιταμίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε δεν υπάρχει η ανάγκη να χρησιμοποι­ήσετε το γονίδιο για την παρασκευή της».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece