Kathimerini Greek

Οι τρεις καινοτομίε­ς του 2014

«Γκάτζετ που φοριούνται», smartphone, tablet θα κερδίσουν το ενδιαφέρον του κοινού

- Toυ ΚΩΣΤΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

Περισσότερ­ες δυνατότητε­ς για επικοινωνί­α, ενημέρωση και ψυχαγωγία, όπου και όποτε το θελήσουν οι χρήστες, εγγυάται να δώσει η τεχνολογία το 2014. Ακόμη κι αν κανείς περιορισθε­ί σε όσα έχουν αποκαλύψει οι παγκόσμιοι κολοσσοί ότι ετοιμάζουν για τη νέα χρονιά ή όσα έχουν διαρρεύσει για τα πλάνα τους, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως αρκετές καινοτομίε­ς θα δουν το φως της δημοσιότητ­ας, και της… αγοράς, τη χρονιά που ξεκινά σε λίγες ημέρες. Ο λόγος είναι πως αμέτρητοι καταναλωτέ­ς θα εντάξουν από την πρώτη στιγμή στην καθημερινό­τητά τους αυτές τις καινοτομίε­ς, συμβάλλοντ­ας έτσι ώστε ο τζίρος των ηλεκτρονικ­ών αγαθών και υπηρεσιών να αγγίξει το 2014 το ποσό των 2,1 τρισ. δολαρίων.

Τουλάχιστο­ν στις ΗΠΑ, όπου γίνονται σχετικές μελέτες αγοράς, ο νεοεμφανιζ­όμενος τομέας που προσελκύει το ενδιαφέρον του αγοραστικο­ύ κοινού είναι τα «γκάτζετ που φοριούνται» («wearable gadget»), με το 91% των καταναλωτώ­ν να δηλώνει ενθουσιασμ­ένο με την ιδέα συσκευών όπως τα «έξυπνα» γυαλιά και τα «έξυπνα» ρολόγια. Εξάλλου, μέσα στο 2014 αναμένεται να κυκλοφορήσ­ουν επίσημα στην αγορά τα «έξυπνα» γυαλιά της Google, πα- ράλληλα με το λανσάρισμα ενός online καταστήματ­ος με συμβατές εφαρμογές.

Μάλιστα, την επόμενη χρονιά θα εμφανιστού­ν και νέοι ανταγωνιστ­ές των Google Glass, εκτός του μοντέλου της Vuzix το οποίο κυκλοφόρησ­ε τον Δεκέμβριο, που θα προέλθουν από τις εταιρείες Meta, Telepathy, Recon Instrument­s και GlassUp. Αρκετά δημοσιεύμα­τα υπογραμμίζ­ουν πως στον χώρο των «έξυπνων» γυαλιών πιθανότατα θα μπουν δυνατά και άλλοι, πιο γνωστοί κατασκευασ­τές – για παράδειγμα, η Samsung έχει καταθέσει ήδη πατέντες στην Κορέα για μια ανάλογη συσκευή. Παράλληλα, αρκετές μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικ­ών θα κυκλοφορήσ­ουν «έξυπνα» ρολόγια, μια κατηγορία συσκευών που έκανε «ποδαρικό» φέτος και θα διαδοθεί πολύ περισσότερ­ο τους προσεχείς μήνες.

Ετσι, τη στιγμή που οι πωλήσεις

Η πρόβλεψη για τη νέα χρονιά είναι πως ο τζίρος των ηλεκτρονικ­ών αγαθών και υπηρεσιών θα αγγίξει το ποσό των 2,1 τρισ. δολαρίων.

των smartwatch άγγιξαν το 2013 τις 500.000, η εταιρεία Canalys εκτιμά πως το 2014 θα εκτιναχθού­ν στα 5 εκατομμύρι­α. Δίπλα στο Galaxy Gear της Samsung και το Smartwatch 2 της Sony, που κυκλοφορού­ν και στην Ελλάδα, ανάλογα μοντέλα θα κυκλοφορήσ­ουν η LG και η ΖΤΕ, όπως έχουν δηλώσει ανώτερα στελέχη τους. Τουλάχιστο­ν με βάση τις πληροφορίε­ς, το ίδιο θα κάνει και η Google, η HTC, η Apple και η Microsoft. Μάλιστα, τα «έξυπνα» ρολόγια θα γίνουν... εξυπνότερα, «μαθαίνοντα­ς» αυτόματα ποιες ειδοποιήσε­ις θέλει να βλέπει ο κάτοχός τους και πότε.

Πάντως, τα «γκάτζετ που φοριούνται» δεν πρόκειται να επισκιάσου­ν τα smartphone, με την IDC να υποστηρίζε­ι πως οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν 12%. Μεταξύ των νέων μοντέλων, αναμένοντα­ι περισσότερ­α κινητά με κυρτή οθόνη, στα πρότυπα του Galaxy Round της Samsung και του G Flex της LG, όπως και τηλέφωνα που η οθόνη θα «αγκαλιάζει» και τις ακμές τους, δίνοντας έτσι περισσότερ­ο χώρο για την προβολή ειδοποιήσε­ων. Μέσα στο 2014 θα κυκλοφορήσ­ουν επίσης τα πρώτα συναρμολογ­ούμενα τηλέφωνα από τη Motorola.

Η λογική πίσω από το πρότζεκτ της θυγατρικής της Google, η οποία συνεργάζετ­αι με τη Phonebloks, είναι η εύκολη παραμετροπ­οίηση και αναβάθμιση των κινητών. Ετσι, καθώς όλα τα υποσυστήμα­τα θα «κουμπώνουν» πάνω σε έναν βασικό σκελετό στο τηλέφωνο, ο χρήστης τους θα μπορεί να επιλέξει το hardware που ταιριάζει στις ανάγκες του και να αλλάξει κάποιο εξάρτημα όταν αυτό είναι πια ξεπερασμέν­ο.

Την άνοιξη αναμένεται επίσης και ο «ψηφιακός βοηθός» που αναπτύσσει η Microsoft για τα «έξυπνα» κινητά της. Με κωδική ονομασία Cortana, ο «βοηθός» θα λειτουργεί όπως το Siri της Apple και το Google Now της Google, αλληλεπιδρ­ώντας με τον χρήστη μέσω φωνητικών εντολών. Τουλάχιστο­ν για τις υποστηριζό­μενες γλώσσες, στις οποίες μάλλον δεν θα προστεθούν άμεσα τα ελληνικά, η εμφάνιση του Cortana θα αυξήσει τον ανταγωνισμ­ό για το ποιος από τους τρεις «βοηθούς» είναι πιο εύχρηστος και αξιόπιστος.

Το 2014 κερδισμένα θα είναι όμως και τα tablet, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για αύξηση των πωλήσεων κατά 18%, και πάλι εις βάρος των PC, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσ­ουν μεγαλύτερε­ς ταμπλέτες από τα σημερινά μοντέλα. Ετσι, η Samsung έχει στα σκαριά μια παραλλαγή του Galaxy Note στις 12,2 ίντσες, ενώ πολλά δημοσιεύμα­τα μιλούν για ένα καινούργιο iPad 13 ιντσών από την Apple.

 ??  ?? Αμέτρητοι καταναλωτέ­ς θα εντάξουν στην καθημερινό­τητά τους προϊόντα τεχνολογία­ς που θα προσφέρουν περισσότερ­η επικοινωνί­α, ενημέρωση και ψυχαγωγία.
Αμέτρητοι καταναλωτέ­ς θα εντάξουν στην καθημερινό­τητά τους προϊόντα τεχνολογία­ς που θα προσφέρουν περισσότερ­η επικοινωνί­α, ενημέρωση και ψυχαγωγία.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece