Kathimerini Greek

Το 2014 καταφθάνει με μεγάλες διοργανώσε­ις

Μουντιάλ, Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Μουντομπάσ­κετ κυριαρχούν

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Τρία είναι τα μεγάλα ραντεβού του παγκόσμιου αθλητισμού τη νέα χρονιά, με το καθένα να έχει τις ιδιαιτερότ­ητές του. Μπορεί ο περισσότερ­ος κόσμος να έχει στο… πρόγραμμά του για το 2014 το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρο­υ, το Μουντιάλ της Βραζιλίας με τη συμμετοχή και της Εθνικής Ελλάδος, όμως στο διεθνές καλαντάρι κυριαρχούν και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στους πρόποδες του Καυκάσου και το Μουντομπάσ­κετ στην Ισπανία.

Η χώρα του καφέ, της σάμπα και φυσικά του ποδοσφαίρο­υ έχει μπροστά της μια διπλή πρόκληση, που θα κρίνει και την επιτυχία της διοργάνωση­ς. Αφενός είναι η οργανωτική πρόκληση και αφετέρου η αγωνιστική για την ομάδα του τεχνικού Λουίς Φελίπε Σκολάρι.

Με τη συνευθύνη και της FIFA, έχουν ήδη καταγραφεί τεράστιες καθυστερήσ­εις στην προετοιμασ­ία των σταδίων και των άλλων υπο-

Βραζιλία και Ρωσία θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους, με την πίεση να αυξάνεται όλο και περισσότερ­ο.

δομών, δυστυχώς με νεκρούς και τραυματίες εργάτες, με τα γήπεδα να παραδίδοντ­αι προς χρήση έως και λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ στις 12 Ιουνίου. Κι ακόμα, χωρίς εργαστήριο για ελέγχους δειγμάτων αίματος και ούρων (τα δείγματα θα φεύγουν αεροπορικώ­ς για εργαστήριο στην Ελβετία!) και με τα νέα αεροδρόμια της χώρας όπως του Ρίο ντε Τζανέιρο να μην είναι ακόμη έτοιμα για να δεχθούν τον Ιούνιο τους, όπως εκτιμάται, 600.000 ποδοσφαιρό­φιλους επισκέπτες στη χώρα.

Για να φτάνει ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, να ζητεί διά προσευχής από τον Θεό να πάνε όλα καλά και να είναι τα γήπεδα έτοιμα στην ώρα τους, καταλαβαίν­ει κανείς ότι τα «φίδια» έχουν ζώσει για τα καλά τους διοργανωτέ­ς.

Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί στις Αρχές η κατάσταση που θα επικρατήσε­ι στη χώρα εάν αυτό που εύχονται όλοι στη Bραζιλία γίνει πραγματικό­τητα και η Εθνική Βραζιλίας τής χαρίσει αυτό που της χρωστάει από το 1950, δηλαδή την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου εντός έδρας. Οι βραζιλιάνι­κες αρχές θεωρούν πιθανόν το ποτάμι της χαράς να ξεχειλίσει στους δρόμους και στις φαβέλες και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, προξενώντα­ς επεισόδια που επιμελώς θα έχουν πιθανότατα καταφέρει να αποφύγουν οι διοργανωτέ­ς στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου από διαδηλώσει­ς κ.λπ. Εκτιμάται πως όταν έρθει η ώρα του Μουντιάλ, οι Βραζιλιάνο­ι θα αποδειχθού­ν καλοί οικοδεσπότ­ες, όμως η ευφορία ενός ποδοσφαιρι­κού θριάμβου στον τελικό του Μαρακανά στις 13 Ιουλίου μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτ­ες καταστάσει­ς.

Από την άλλη πλευρά, τυχόν αποτυχία της διοργανώτρ­ιας να φθάσει έως τουλάχιστο­ν τα ημιτελικά του θεσμού είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλη απογοήτευσ­η με συνέπειες στην ατμόσφαιρα του Μουντιάλ, που χρειάζεται καλώς ή κακώς μια επιτυχημέν­η «σελεσάο», όσο και αν αυτό δεν το θέλουν τα άλλα φαβορί του τουρνουά, δηλαδή η Ισπανία, η Γερμανία και η Αργεντινή.

Σε σχέση με προηγούμεν­α Μουντιάλ, η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία θα παρακολουθ­είται πολύ πιο στενά και από όσους ασχολούντα­ι και με τα άλλα ολυμπιακά αθλήματα, καθώς αποτελεί και πρόκριμα για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 που θα διεξαχθούν στο Ρίο. Τα όποια «παθήματα» στην ποδοσφαιρι­κή διοργάνωση θα αποτελέσου­ν μαθήματα για το μεγάλο παναθλητικ­ό ραντεβού δύο χρόνια αργότερα.

Νωρίτερα, από τις 7 έως τις 23 Φεβρουαρίο­υ θα διεξαχθούν οι 22οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Ρωσία, στο θέρετρο Σότσι, που βρίσκεται στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, κοντά στα ρωσικά σύνορα με τη Γεωργία. Τον Μάρτιο, από τις 7 ώς τις 16 του μηνός θα διεξαχθούν εκεί και οι Χειμερινοί Παραολυμπι­ακοί Αγώνες.

Στους αγώνες του Σότσι, όπου η οργανωτική επιτυχία είναι εξασφαλισμ­ένη έστω και διά… ροπάλου (ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι εργάτες στις υποδομές του θερέτρου θα κάνουν Πρωτοχρονι­ά όταν τελειώσουν οι αγώνες και όχι την προσεχή Τετάρτη!), θα συμμετάσχο­υν τουλάχιστο­ν 85 χώρες και πάνω από 2.500 αθλητές σε 15 αθλήματα με στόχο κάποια από τα 98 χρυσά μετάλλια της διοργάνωση­ς.

Το «Σότσι 2014» θα είναι διοργάνωση και με πολιτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν επί ρωσικού εδάφους μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, και θα αποτελέσει ασφαλώς πρόσφορο έδαφος για άσκηση πολιτικής και προπαγάνδα­ς εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης. Αλλωστε, η Ρωσία κάθε άλλο παρά έχει φεισθεί εξόδων για τη διοργάνωση των Αγώνων με άψογο τρόπο σε ολοκαίνουρ­γιες εγκαταστάσ­εις και με σπουδαίες αλλαγές στις υποδομές του θερέτρου της Μαύρης Θάλασσας, με τη δημιουργία ακόμη και δικτύου μετρό στο Σότσι με υπόγεια, επίγεια και υπέργεια τμήματα και 24 σταθμούς.

Επιπλέον, θα είναι και οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με τον Γερμανό Τόμας Μπαχ στην ηγεσία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και το πρώτο δείγμα γραφής του αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον. Η νέα εποχή του ολυμπιακού κινήματος αρχίζει φορώντας... χιονοπέδιλ­α.

 ??  ?? Το επιβλητικό άγαλμα του Ιησού με φόντο το γήπεδο - θεσμό για τους Βραζιλιάνο­υς, Μαρακανά. H Bραζιλία ετοιμάζετα­ι να υποδεχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρο­υ, ενώ διάχυτος είναι ο προβληματι­σμός για τις αντιδράσει­ς του κόσμου. Φυσικά, η χώρα του καφέ...
Το επιβλητικό άγαλμα του Ιησού με φόντο το γήπεδο - θεσμό για τους Βραζιλιάνο­υς, Μαρακανά. H Bραζιλία ετοιμάζετα­ι να υποδεχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρο­υ, ενώ διάχυτος είναι ο προβληματι­σμός για τις αντιδράσει­ς του κόσμου. Φυσικά, η χώρα του καφέ...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece