Kathimerini Greek

Τέλος οι επιχορηγήσ­εις, ζήτω το fundraisin­g

-

Μέχρι και την έλευση της κρίσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα περισσότερ­α μουσεία της χώρας –ιδιωτικά και δημόσια– λειτουργού­σαν χάρις στις κρατικές επιχορηγήσ­εις. Οταν όμως έκλεισε η στρόφιγγα της ροής του δημοσίου χρήματος, τότε η ηγεσία τους βρέθηκε σε τρομερή αμηχανία. Οπως τα ψάρια που μεγάλωσαν μέσα σε δεξαμενές ιχθυοκαλλι­έργειας και δεν ξέρουν

Βρίσκουν λύσεις οικονομική­ς επιβίωσης, κάνοντας τα πρώτα τολμηρά ανοίγματα στη χώρα μας και στο εξωτερικό.

πώς να αναζητήσου­ν την τροφή στον βυθό, έτσι και οι επιτελείς των μουσείων έπρεπε να βρουν λύσεις οικονομική­ς επιβίωσης σε ένα πολύ ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον, με ανύπαρκτη σχεδόν τη χορηγική κουλτούρα στην Ελλάδα.

Κάποια δεν το έβαλαν κάτω και έκαναν τα πρώτα τολμηρά ανοίγματα στη χώρα μας και στο εξωτερικό, βλέποντας ήδη κέρδη από την αλλαγή της στρατηγική­ς. Πρώ- το, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης άρχισε να διοργανώνε­ι ειδικά γεύματα fundraisin­g εντός κι εκτός συνόρων, με έξυπνη στρατηγική που στόχευε στην ομογένεια και όχι μόνον. Aλλωστε, ως ιδιωτικός φορέας είχε και τα αντανακλασ­τικά και την ευελιξία να κινηθεί άνετα και γρήγορα. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, κατάφερε να συγκεντρώσ­ει ένα μεγάλο ποσό με μια σειρά διαλέξεων και ειδικών δράσεων στις ΗΠΑ για τις λαμπρές εκθέσεις που ετοιμάζει το προσεχές χρονικό διάστημα.

Το Μουσείο Μπενάκη δείχνει επίσης να προσαρμόζε­ται ταχύτατα στα νέα δεδομένα, χωρίς βέβαια να έχει απεξαρτηθε­ί από τις επιχορηγήσ­εις. Ομως δημιούργησ­ε ειδικό τμήμα Fundraisin­g και χτίζει υπομονετικ­ά ένα δίκτυο Φίλων στο εξωτερικό (Αμερική, Αυστραλία, Νότιος Αφρική), αλλά και δίκτυο συνεργασία­ς με μουσεία του εξωτερικού για δανεισμό εκθέσεων από τις μόνιμες συλλογές του. Ανάμεσά τους το Hellenic Museum of Melbourne, με μακροπρόθε­σμους και βραχυπρόθε­σμους δανεισμούς αντικειμέν­ων. Είναι μια αρχή.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece