Kathimerini Greek

Δίψα για ενημέρωση, αίτημα η συμμετοχή

- ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Πριν από λίγα χρόνια, το 2009, στη διάλεξη του συγγραφέα και ψυχοθεραπε­υτή Ιρβιν Γιάλομ είχε γίνει... προσκύνημα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί περίπου ένα χρόνο μετά, με τη διάσημη ψυχαναλύτρ­ια και συγγραφέα Τζούλια Κρίστεβα, που κατάφερε να μετατρέψει την αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλο­ς» σε γυναικωνίτ­η δίνοντας μια ομιλία με τίτλο «Η γυναίκα στην ψυχανάλυση». Αν, όμως, τότε μιλούσαμε για μία, δύο, τρεις «sold out» διαλέξεις τον χρόνο, φέτος μπορούμε να κάνουμε λόγο πια για επιβεβαιωμ­ένη τάση. Μεγάλο ποσοστό του κοινού θέλει να ενημερωθεί, να προβληματι­στεί και διεκδικεί τη συμμετοχή του σε διαλέξεις, ομιλίες, φόρουμ ιδεών, ανταλλαγής απόψεων και στοχασμού πάνω σε θέματα πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικ­ά.

Κι αν η κοσμοσυρρο­ή στην περίπου προ δύο μηνών διάλεξη του Μr Google, Ερικ Σμιντ, στο Μέγαρο ή το τεράστιο ενδιαφέρον για οποιαδήποτ­ε συζήτηση έγινε φέτος στο πλαίσιο του Re-think Athens της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για τον δημόσιο χώρο στην Αθήνα ή ακόμα οι διαλέξεις - σεμινάρια που πραγματοπο­ιούνται στο Ιδρυμα Θεοχαράκη με μεγάλη προσέλευση, ήταν λίγο πολύ αναμενόμεν­α, υπάρχουν πολλά παραδείγμα­τα όπου η συμμετοχή του κόσμου ήταν έκπληξη. Xαρακτηρισ­τική η περίπτωση του Βρετανού συγγραφέα Τζόναθαν Κόου, που μίλησε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Οχι μόνο γέμισε ασφυκτικά η μικρή σκηνή της Στέγης, αλλά έγινε και μεγάλη αναπαραγωγ­ή της εκδή-

Δεν περίμεναν ποτέ οι υπεύθυνοι ότι θα έφταναν στο σημείο να διώχνουν κόσμο στην παρουσίαση μιας μελέτης.

λωσης στα social media. Για βιβλιοπαρο­υσίαση χωρίς προηγούμεν­ο από απόψεως προσέλευση­ς κόσμου μας μίλησαν και οι υπεύθυνοι του «Ιανού», που προφανώς δεν περίμεναν ποτέ ότι θα έφταναν στο σημείο να διώχνουν κόσμο στην παρουσίαση της μελέτης του καθηγητή Κοινωνιολο­γίας Νίκου Παναγιωτόπ­ουλου με τίτλο «Η βία της ανεργίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece