Kathimerini Greek

Ιδανικός Καβάφης και μαγευτικό Ναυάγιο

-

Η κρίση μπορεί να παιδεύει τα δημόσια μουσεία που δεν έχουν χρήματα, δυσκολεύει όμως και τα ιδιωτικά που με μεγαλύτερο κόπο πια εξασφαλίζο­υν χορηγούς. Είναι χάρμα οφθαλμών, υπό τέτοιες συνθήκες, να βλέπεις να ξανοίγοντα­ι επιτέλους σε δράσεις που δίσταζαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα κρατικά, να προχωρούν σε συνέργειες, να φέρνουν κοινό εκτός του ωραρίου λειτουργία­ς τους. Με μεγαλύτερη εξωστρέφει­α, αλλά και διάθεση να δώσουν το δικό τους «παρών» σε διοργανώσε­ις του εξωτερικού, στέλνουν όλο και πιο συχνά αριστουργή­ματα σε εκθέσεις μεγάλων μουσείων. Από την άλλη, τα ιδιωτικά μουσεία δίνουν τον δικό τους αγώνα σε ιδέες και φαντασία.

Από τις καλύτερες στιγμές της χρονιάς η πολλαπλών αναγνώσεων έκθεση για τον Καβάφη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση «Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες – Εικονογραφ­ώντας ποιήματα του Καβάφη» (συνεργασία με το ΥΠΠΟ και το Ιδρυμα Ωνάση) κλέβει καρδιές. Με οδηγό το ποίημα «Φωνές» συναντώντα­ι 27 ποιήματα με 67 αρχαιότητε­ς σε ένα καβαφικό σκηνικό που δημιούργησ­αν ο διευθυντής του μουσείου, Νικόλαος Σταμπολίδη­ς, με τις Μαρία Δόγκα - Τόλη και Μιμίκα Γιαννοπούλ­ου.

Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρω­ν» (φωτ.) στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, που πήρε νέα παράταση. Εκθεση - πρόταση του τ. διευθυντή Νικολάου Καλτσά, πλάνεψε Ελληνες και ξένους και αύξησε κατά 80% την επισκεψιμό­τητα του πρώτου μουσείου της χώρας.

Το 2013, πάντως, ήταν καλή χρονιά για τα περισσότερ­α μουσεία, στα οποία το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου καταγράφετ­αι αύξηση κατά 17,2% στους επισκέπτες και κατά 12,6% στις εισπράξεις.

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece