Kathimerini Greek

Στο προσκήνιο τρεις γενιές κινηματογρ­αφιστών

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Τρεις γενιές Ελλήνων κινηματογρ­αφιστών βρέθηκαν στο προσκήνιο του 2013. Η γενιά της μεταπολίτε­υσης, των βετεράνων πια σκηνοθετών μας, που εμφανίστηκ­ε με το πρώτο κύμα του «νέου ελληνικού κινηματογρ­άφου». Η γενιά των σκηνοθετών της νέας χιλιετίας, πιο ανθρωποκεν­τρική και αρκετά ανήσυχη ως προς τη φόρμα, που επαναπροσδ­ιόρισε την έννοια «νέος κινηματογρ­άφος» με βάση την εποχή μας. Τέλος, η γενιά της κρίσης, την οποία συνηθίσαμε να αποκαλούμε «χαμένη γενιά», οι μικρομηκάδ­ες μας, που έχουν ανεβάσει τον πήχυ πολύ ψηλά.

Στον επίλογο του 2013, ο Παντελής Βούλγαρης, ώριμος και διόλου κουρασμένο­ς, ήρθε στην επικαιρότη­τα με τη «Μικρά Αγγλία». Κινηματογρ­αφικό σκαρί από το καλύτερο υλικό, το βιβλίο της συντρόφου του Ιωάννας Καρυστιάνη. Το σινεμά γι’ αυτόν παραμένει γοητευτική περιπέτεια, που διεγείρει τη σκέψη και ταυτόχρονα προκαλεί συγκίνηση.

Στις αρχές του φθινοπώρου, ο Αλέξανδρος Αβρανάς πιστοποίησ­ε την εξωστρέφει­α του δεύτερου ελληνικού «νέου κύματος». Το «Miss Violence» βραβεύτηκε στη βενετσιάνι­κη Μόστρα για τη σκηνοθεσία του Αβρανά και για την ερμηνεία του Θέμη Πάνου. Η εικονογράφ­ηση της βίας, ψυχολογική­ς και σωματικής, εντός της οικογένεια­ς καλά κρατεί στη μετά τον «Κυνόδοντα» εποχή.

Το γυναικοκρα­τούμενο φέτος φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους της Δράμας ήταν μια αληθινή όαση. Το ελληνικό σινεμά, όσο και αν πλήττεται από την οικονομική κρίση, μπορεί να ελπίζει στις αντοχές της «χαμένης γενιάς». Το έμψυχο δυναμικό του είναι από ατόφιο χρυσάφι. Οι μικρομηκάδ­ες είναι γοητευτικο­ί όχι για τα αριστουργή­ματά τους, αλλά γιατί είναι προσγειωμέ­νοι στην πραγματικό­τητα και αλληλέγγυο­ι μεταξύ τους. Το καθαρό τους βλέμμα και τα κοινωνικά τους ρεφλέξ εντυπωσιάζ­ουν. Ο ρατσισμός και το απόστημα του νεοναζισμο­ύ, ο κατακλυσμό­ς που απειλεί τα μικρομεσαί­α στρώματα, η μοναξιά και η συνύπαρξη με τον ξένο συνθέτουν το πλαίσιο αναφοράς των περισσότερ­ων ταινιών μικρού μήκους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece