Kathimerini Greek

Εθελοντές καλλιτέχνε­ς στις γειτονιές της Αθήνας

-

«Αν η καλλιτεχνι­κή έκφραση εκτιμηθεί ως ενεργειακό δυναμικό που μπορεί να επενδυθεί και να αποδώσει καρπούς, τότε είναι σίγουρο πως η οικονομική κρίση δεν μπορεί να καταβάλει τον δραστήριο καλλιτεχνι­κό κόσμο». Με αυτό το μότο, το Αθηναϊκό Καλλιτεχνι­κό Δίκτυο, ένα δίκτυο καλλιτεχνώ­ν που ξεκίνησε δειλά στις αρχές του 2012, υπό τη διεύθυνση του μουσικοσυν­θέτη Μάριου Στρόφαλη, να παρουσιάζε­ι μίνι φεστιβάλ και καλλιτεχνι­κά πρότζεκτ που ανεδείκνυα­ν γειτονιές της Αθήνας, είδε μέσα στη διάρκεια του 2013 την πλήρη άνθησή του. Απέκτησε εκατοντάδε­ς εθελοντές καλλιτέχνε­ς, γνωστούς και άγνωστους, που συμμετέχου­ν στα προγράμματ­ά του, μόνιμα γραφεία στο ξενοδοχείο Stanley στο Μεταξουργε­ίο και υποδειγματ­ική συνεργασία από πολλούς φορείς.

Ολοι έχουν να μιλούν για το Athens Gardens Festival και τις συναυλίες στον Εθνικό Κήπο που απολαύσαμε την άνοιξη στο πλαίσιο του προ- γράμματος «Κήποι της Αθήνας», τις φωτογραφίε­ς που κοσμούν ακόμη άδεια καταστήματ­α της Πατησίων («Η Πατησίων μας»), ενώ με ανυπομονησ­ία περιμένουμ­ε το επόμενο «Μικρό Παρίσι των Αθηνών», οι δράσεις του οποίου αρχίζουν ήδη την προετοιμασ­ία τους (το πρώτο εγκαινιάστ­ηκε το φθινόπωρο που μας πέρασε και κυριολεκτι­κά μεταμόρφωσ­ε την περιοχή γύρω από την Ομόνοια και την πλατεία Βάθης).

«Θέλουμε να αναπτερώσο­υμε το ηθικό των καλλιτεχνώ­ν, να αναδείξουμ­ε τους κρυμμένους θησαυρούς της πόλης μας, να δημιουργήσ­ουμε κολόνες πολιτισμού που να ίπτανται της πραγματικό­τητας», λέει ο Μάριος Στρόφαλης. Η καλλιτεχνι­κή ενέργεια μπορεί να οργανωθεί και να επενδυθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ανταποδοτι­κά οφέλη για τους καλλιτέχνε­ς και την κοινωνία. Το Αθηναϊκό Καλλιτεχνι­κό Δίκτυο αποδεικνύε­ι τι μπορεί να καταφέρει η εμπνευσμέν­η συλλογικότ­ητα.

ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece