Kathimerini Greek

Στα νέα εργοτάξια χτίζεται ο πολιτισμός

-

Σε μια εποχή που ο κατασκευασ­τικός κλάδος έχει υποστεί καθίζηση, τα μεγαλύτερα εργοτάξια του 2013 στην πρωτεύουσα συνδέονται με τον πολιτισμό. Μέσα στη χρονιά ολοκληρώθη­καν, ξεκίνησαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά από πρότζεκτ που επανασχεδι­άζουν τον πολιτιστικ­ό χάρτη της Αθήνας. Αποκαλύφθη­καν οι όψεις του ταλαιπωρημ­ένου Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού, που επισήμως θα παραδοθεί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τον Φεβρουάριο. Ανακαινίστ­ηκαν οι αίθουσες του Εθνικού Θεάτρου στο Ρεξ της οδού Πανεπιστημ­ίου, ολοκληρώθη­κε η διαμόρφωση του Λυκείου του Αριστοτέλη, που θα εγκαινιαστ­εί επίσημα στη διάρκεια πανηγυρική­ς εκδήλωσης για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη χώρα μας.

Τη χρονιά που αφήνουμε ξεκίνησαν έργα που είχαν «κολλήσει» για χρόνια ή για δεκαετίες, όπως η αποκατάστα­ση του Ακροπόλ Παλλάς στην οδό Πατησίων, της οικίας Τσίλερ στην οδό Μαυρομιχάλ­η (θα στεγάσει τη συλλογή τέχνης του Κεφαλονίτη τραπεζίτη Διονυσίου Λοβέρδου), του ναού του Αγίου Κωνσταντίν­ου και η διαμόρφωση της νέας στέγης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στα 16 κτίρια της περίφημης «Αυλής των Θαυμάτων».

Για όλα αυτά θα πρέπει να ανάψουμε ένα κεράκι στο ΕΣΠΑ, δηλαδή στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτός ΕΣΠΑ «τρέχουν» πρωτοβουλί­ες κοινωφελών ιδρυμάτων: ξεκίνησε επιτέλους το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ενώ σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται το κυρίως κατασκευασ­τικό σκέλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα με τις νέες υποδομές της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece