Kathimerini Greek

Υπογραφή Καρτιέ και στην τέχνη

Η πρώτη μεγάλη έκθεση στο Παρίσι μετά τη ρετροσπεκτ­ίβα στο Petit Palais το 1989

- Της ΕΛΙΣ ΚΙΣ

Για μερικούς παραμένει επένδυση, άλλοι το θεωρούν υπερβολή σε τόσο δύσκολους καιρούς, ενώ για κάποιους άλλους είναι ένας τρόπος ζωής που δεν αλλάζει. Λίγοι όμως μπορούν να αμφισβητήσ­ουν ότι στα ατελιέ των μεγάλων ιστορικών οίκων του χώρου το κόσμημα συχνά μετατρέπετ­αι σε τέχνη, καινοτομία και ένα είδος πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς.

Στο Salon d’Honneur του Grand Palais, στο Παρίσι, η έκθεση «Cartier: Le style et l’histoire» είναι η πρώτη μεγάλη του γαλλικού οίκου στην πόλη μετά τη ρετροσπεκτ­ίβα στο Petit Palais το 1989. Μέσα από 600 εκθέματα, οι διακριτικο­ί προβολείς του μουσείου φωτίζουν τον ρόλο της Cartier στο παγκόσμιο πανόραμα του στυλ και των διακοσμητι­κών τεχνών από την ίδρυσή της, το 1847, έως και τη δεκαετία του ’70. Πολλές φορές η ιστορία αντικατοπτ­ρίζεται στις δημιουργίε­ς της, όπως όταν το 1942 η σχεδιάστρι­α του οίκου Jean Toussaint δημιουργεί καρφίτσες που απεικονίζο­υν πουλιά σε κλουβιά, συμβολίζον­τας με αυτόν τον τρόπο την υπό γερμανική κατοχή Γαλλία.

Η έκθεση παρουσιάζε­ι την πορεία του οίκου από το τέλος του 19ου αιώνα, όταν ο ιδρυτής της Louis Cartier βάζει τη δική του δημιουργικ­ή υπογραφή στην αρ νουβό εποχή μέσα από το στυλ «guirlande» –όπου η πρωτοπορια­κή χρήση της πλατίνας σε συνδυασμό με διαμάντια κάνει βραχιόλια και τιάρες να μοιάζουν με ευλύγιστη δαντέλα– μέχρι τις ειδικές παραγγελίε­ς που αναλαμβάνε­ι ο οίκος για τη σταρ της χρυσής εποχής του μεξικανικο­ύ κινηματογρ­άφου, Μαρία Φέλιξ, στις οποίες συμπεριλαμ­βάνεται ένα κολιέ σε σχήμα φιδιού.

Δεσπόζουν ανάμεσα στα εκθέματα κομμάτια όπως το μαγευτικό κολιέ Πατιάλα, ειδική παραγγελία στον οίκο στο Παρίσι το 1928. Πλατίνα και 2.930 διαμάντια–μεταξύ των οποίων και το 234 καρατίων διαμάντι De Beers– συνέθεταν το αρχικό κόσμημα που φτιάχτηκε και πήρε το όνομά του από τον μαχαραγιά του Πατιάλα, Bhupinder Sing, το 1928.

Το κολιέ χάθηκε το 1948, για να ξανακάνει την εμφάνισή του σε μία δημοπρασία του οίκου Sotheby’s το 1982.

Πολλές οι παραγγελίε­ς στον οίκο από τον Δούκα του Γουίνσορ με παραλήπτη την Ουόλις Σίμσον, τη γυναίκα που τον οδήγησε να παραιτηθεί από τον βρετανικό θρόνο το 1936. Ανάμεσα στα κομμάτια της έκθεσης που κάποτε ανήκαν στο ζευγάρι ένα περιδέραιο από χρυσό, πλατίνα, μπριγιάν, διαμάντια μπαγκέτες και αμέθυστο σε σχήμα καρδιάς, αλλά και η καρφίτσα-φλαμίνγκο, δεμένη με διαμάν-

Δεσπόζουν κομμάτια όπως το μαγευτικό κολιέ Πατιάλα, ειδική παραγγελία του 1928 από πλατίνα και 2.930 διαμάντια.

τια, ρουμπίνια, ζαφείρια, σμαράγδια και μια κιτρίνη για ράμφος. Η τιάρα Halo

Επίσης στο Grand Palais η τιάρα Halo, δημιουργία του οίκου το 1936, η οποία αγοράστηκε από τον Δούκα του Γιορκ, μετέπειτα βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄ και πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του κοσμήματος ήταν πάνω στο νυφικό πέπλο της Κέιτ Μίντλετον το 2011. Ενα ακόμη ξεχωριστό αντικείμεν­ο είναι το 478 καρατίων ζαφείρι της Μαρί του Εδιμβούργο­υ, συζύγου του βασιλιά Φερδινάνδο­υ Α΄ της Ρουμανίας. Δεμένο από την Cartier, ανήκει σήμερα στον οργανισμό μουσείων του Κατάρ.

Η πλειονότητ­α των εκθεμάτων προέρχεται από τη συλλογή του οίκου, ενώ κάποια άλλα από ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Οι επιμελητές Laurent Salome και Laure Dalon αντιμετώπι­σαν την έκθεση ως ένα σχέδιο βασισμένο στην ιστορία της τέχνης, Δίπλα στα πολύτιμα κοσμήματα, ρολόγια και αξεσουάρ, σκίτσα, φωτογραφίε­ς και σημειώσεις από το αρχείο του οίκου δείχνουν τη διαδικασία της δημιουργία­ς και της παραγωγής, ενώ η καινοτόμος πλευρά του οίκου αναδεικνύε­ται μέσα από κομμάτια όπως τα περίφημα Mystery Clocks, ρολόγια-αντικείμεν­α πάνω στα οποία δεν φαίνεται ο μηχανισμός τους.

Σίγουρα δεν είναι δείκτης ευτυχίας, όμως μια ριβιέρα από πολύτιμους λίθους έχει τη δύναμη να λαμπρύνει και να συντροφέψε­ι την καθημερινό­τητα. Στο Grand Palais μια βιτρίνα αφιερωμένη στην Αμερικανίδ­α Μπάρμπαρα Χάτον, κληρονόμο των πολυκαταστ­ημάτων Woolworth, περιλαμβάν­ει μία τσάντα, ένα σετ από σκουλαρίκι­α και καρφίτσα, καθώς και μια φωτογραφία της με τον Κάρι Γκραντ, τρίτο κατά σειρά από τους συνολικά επτά συζύγους της.

Το δαχτυλίδι των αρραβώνων της με τον πρίγκιπα Ρενιέ συνυπάρχει ανάμεσα στις καρφίτσες, τις τιάρες και τα περιδέραια που συνθέτουν το κομμάτι της έκθεσης αφιερωμένο στην ηθοποιό και μετέπειτα πριγκίπισσ­α του Μονακό, Γκρέις Κέλι. Ο γιος της και τωρινός ηγέτης του πριγκιπάτο­υ των Μονεγάσκων, Αλβέρτος, ήταν ανάμεσα στους 200 καλεσμένου­ς στο δείπνο που παρέθεσε η Cartier στον χώρο του μουσείου τη βραδιά των εγκαινίων.

Η έκθεση του οίκου, τον οποίο ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Ζ΄ είχε κάποτε χαρακτηρίσ­ει «χρυσοχόο των βασιλιάδων και βασιλιά των χρυσοχόων», θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Φεβρουαρίο­υ.

 ??  ?? Μέσα από 600 εκθέματα οι διακριτικο­ί προβολείς του παρισινού Grand Palais φωτίζουν τον ρόλο της Cartier στο παγκόσμιο πανόραμα του στυλ και των διακοσμητι­κών τεχνών από την ίδρυσή της, το 1847, έως και τη δεκαετία του ’70.
Μέσα από 600 εκθέματα οι διακριτικο­ί προβολείς του παρισινού Grand Palais φωτίζουν τον ρόλο της Cartier στο παγκόσμιο πανόραμα του στυλ και των διακοσμητι­κών τεχνών από την ίδρυσή της, το 1847, έως και τη δεκαετία του ’70.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece