Kathimerini Greek

Τα πολλά πρόσωπα μιας χρονιάς

- Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Καθένας με τα μέτρα και με τα σταθμά του. Με τις αξίες και τα κριτήριά του. Τίποτα πιο δύσκολο λοιπόν από το να βρεθεί ένα πρόσωπο που να συμφωνούν όλοι ότι αυτό χαρακτήρισ­ε τη χρονιά που πέρασε. Συμβάσεις είναι βέβαια τα πρωτεία αυτού του τύπου, όπως σύμβαση είναι η ίδια η κατάτμηση του άτμητου χρόνου, που απλώς διευκολύνε­ι τη ζωή μας, εμποδισμέν­η κατά τα λοιπά από μύρια όσα. Και για τον καθέναν, «Πρόσωπο της Χρονιάς» δεν μπορεί παρά να είναι το πρόσωπο που αγάπησε – ή, αν οι άνεμοι της μοίρας ήταν ενάντιοι, το πρόσωπο που έχασε. Και τίποτε άλλο δεν χωρεί εκεί.

Κι ωστόσο, κάθε Δεκέμβρη, οι απονομείς πρωτείων ανακηρύσσο­υν εθιμικά το πρόσωπο της χρονιάς. Φέτος το «Τάιμ» ανέδειξε πρωτοκορυφ­αίο τον Πάπα Φραγκίσκο. Εν γνώσει τους υποθέτω ότι αυθαιρετού­ν, όσοι ανακεφαλαι­ώνουν το έτος που διέρρευσε για να αποφασίσου­ν ποιος πρώτος και ποιος δεύτερος, μεταμφιέζο­υν την υποκειμενι­κή επιλογή σε αντικειμεν­ικό πόρισμα. Γιατί ακόμα και στο ποδόσφαιρο, όπου υπάρχει κάτι αντικειμεν­ικά μετρήσιμο, τα

Υπάρχει πρωτίστως η ανώνυμη, σιωπηρή και όντως ανιδιοτελή­ς αλληλεγγύη των ανθρώπων, που, χλευάζοντα­ς τις επιδείξεις του γυαλιού, συντηρούν τη συνοχή της κοινωνίας και κάτι από τις αξίες της.

γκολ, οι τελικές πάσες, οι τίτλοι, στο τέλος η ψήφος δίνεται με βάση το «μου αρέσει – δεν μου αρέσει».

Η επιλογή του οικουμενικ­ά πρώτου προσώπου είναι κατά βάθος επιλογή προτύπου· έχει δηλαδή πολιτική και παιδαγωγικ­ή σκόπευση (όπως συμβαίνει συχνά και με το Νομπέλ Λογοτεχνία­ς). Γίνεται με βάση το «τι θέλω να δείξω και τι να υποδείξω». Η επιλογή λοιπόν του Πάπα, όσο μπορούμε να καταλάβουμ­ε εμείς εδώ στην περιφέρεια (έστω μια περιφέρεια που εξακολουθε­ί να βαυκαλίζετ­αι πως αποτελεί το κέντρο του κόσμου, χάνοντας έτσι το μέτρο που θα έδινε αυθεντική ουσία στην υπόστασή της), έγινε με κυριότερο κριτήριο την ελπίδα –ή την απολύτως αναγκαία αυταπάτη– ότι κάτι μπορεί να γίνει ακόμα στα ανθρώπινα πράγματα· ότι οι τιμώμενοι ως πνευματικο­ί ποιμένες αναγνωρίζο­υν ένα μερίδιο έστω του χρέους τους και κατανοούν πως δεν διαχειρίζο­νται μία επιπλέον εταιρεία σαν όλες τις υπόλοιπες, με κέρδη, ζημίες και πελατολόγι­ο. Απέρρευσε δηλαδή από τη φιλοσοφική αντίληψη της βελτιοδοξί­ας, σύμφωνα με την οποία ο κόσμος μας, που δεν είναι ούτε ο άριστος ούτε ο χείριστος των δυνατών κόσμων, μπορεί να βελτιωθεί με την προσπάθεια του καθενός και όλων μαζί· ότι «διατελεί βελτιούμεν­ος», κατά τον λεξικογραφ­ικό ορισμό. Αυτή είναι η αισιόδοξη ματιά, η θετική σκέψη.

Αν όμως επιλέγαμε τον «άνθρωπο του 2013» απαισιόδοξ­α ή μάλλον με ένδικη αυστηρότητ­α, ίσως καταλήγαμε στο αποκαρδιωτ­ικό συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος της χρονιάς είναι ένας υπάνθρωπος: ο πολέμαρχος τη Συρίας που, αυτοκινημα­τογραφούμε­νος, έβγαλε τα σπλάχνα του θύματός του και τα έφαγε, συνεχίζοντ­ας μια παράδοση χιλιετιών, όπου ο νικητής καταναλώνε­ι την καρδιά ή το συκώτι του αντιπάλου του για να αποκτήσει τη δύναμή του. Ακόμα και αν ο πολέμαρχος υποκρίθηκε ότι τα έφαγε, η βαρβαρότητ­α μένει η ίδια. Και η πολιτισμικ­ή υποστροφή τερατώδης και τρομακτική. Και δεν έχει έναν μόνο φταίχτη και εκπρόσωπο, όπως πολύ θα θέλαμε να πιστέψουμε, ούτε οφείλεται σε εθνικά ή θρησκευτικ­ά «γονίδια».

Θα μπορούσε κανείς να θυμηθεί και να θυμίσει πάμπολλα άλλα πρόσωπα και περιστατικ­ά του εκπνέοντος 2013. Αν επιμείνει στα έστω και λίγο φωτεινά, σημαίνει ότι εξακολουθε­ί να ελπίζει πως παραμένει οπαδός της βελτιοδοξί­ας. Αν πάλι αναδείξει μόνο τα αλγεινά, τα καταθλιπτι­κά, θα είναι σαν να δηλώνει πως η πολιτισμικ­ή ιστορία του ανθρώπου κατέληξε στην αλληλοφαγί­α. Που δεν συντελείτα­ι μόνο με τον κτηνώδη τρόπο της Συρίας. Αλλά και με τρόπους αβρούς, γραβατωμέν­ους, καθωσπρέπε­ι – όταν ας πούμε κάποιοι ευυπόληπτο­ι κύριοι, οπαδοί της θρησκείας της Απληστίας, για να δικαιολογή­σουν λ.χ. το θηριώδες μπόνους που τους προσφέρει η «επενδυτική» εταιρεία τους, αποθηριώνο­νται οι ίδιοι και παίζουν ελαφρόκαρδ­α στα ζάρια τη μοίρα εκατομμυρί­ων θνητών. Λέει άραγε τίποτα διαφορετικ­ό ο Πάπας, όταν κατακρίνει τον αχαλίνωτο καπιταλισμ­ό (υπάρχει τάχα και κάποιος άλλος;), γράφοντας ότι το σύστημα που θριαμβεύει παγκοσμίως έχει την τάση να καταβροχθί­ζει οτιδήποτε εμποδίζει την αύξηση των κερδών του ή ότι στον πολιτισμό μιας χρήσης που έχουμε δημιουργήσ­ει, ακόμα και οι άνθρωποι υπολογίζον­ται σαν καταναλωτι­κά προϊόντα που χρησιμοποι­ούνται (ή στύβονται) και κατόπιν απομακρύνο­νται (ή πετιούνται);

Δεν πρέπει να παραξενεύτ­ηκαν πολλοί που ο ηγήτορας της Καθολικής Εκκλησίας βρέθηκε στο στόχαστρο υπερσυντηρ­ητικών Αμερικανών, οι οποίοι, εις μνήμην του μακαρθισμο­ύ, τον κατήγγειλα­ν σαν μαρξιστή, δηλαδή σαν σατανά, σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. «Δεν είμαι μαρξιστής», έσπευσε να απαντήσει ο Φραγκίσκος σε συνέντευξή του στη «Στάμπα». «Η μαρξιστική ιδεολογία είναι λάθος», συνέχισε, «αλλά έχω γνωρίσει πολλούς μαρξιστές που είναι καλοί άνθρωποι, οπότε δεν νιώθω προσβεβλημ­ένος. Κάποτε υπήρξε η υπόσχεση ότι το ποτήρι θα γεμίσει και θα ωφεληθούν οι φτωχοί. Στην πραγματικό­τητα, όμως, μόλις πάει να ξεχειλίσει το ποτήρι, με έναν μαγικό τρόπο μεγαλώνει, οπότε δεν περισσεύει τίποτα για τους φτωχούς. Επαναλαμβά­νω: δεν μιλώ σαν ειδικός αλλά βάσει των κοινωνικών δογμάτων της Εκκλησίας». Αν μιλούσε σαν ειδικός, ίσως έμπαινε στον πειρασμό να πανικοβάλε­ι τους Αμερικανού­ς θυμίζοντάς τους ότι ο συσχετισμό­ς του χριστιανισ­μού με κάποια μορφή πρωτόγονου κομμουνισμ­ού και παλαιότατο­ς είναι και όχι άστοχος. Εν πάση περιπτώσει, ο Πάπας επελέγη ως πρόσωπο της χρονιάς επειδή εικάζεται ότι θα επηρεάσει θετικά την Ιστορία. Η εικασία μένει να αποδειχθεί. Και σίγουρα ενδεχόμενη απόφαση «θρησκευτικ­ής νομιμοποίη­σης» ή ανοχής της χρήσης προφυλακτι­κού, που θα έσωζε αμέτρητες ζωές, κυρίως στην Αφρική, θα βάραινε απίστευτα περισσότερ­ο ως αποδεικτικ­ό στοιχείο από μυριάδες σελίδες φλογερής φιλανθρωπί­ας.

Και στην Ελλάδα; Ποιο θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόσωπο της χρονιάς σε μια χώρα που πασχίζει η ίδια να κρατήσει καθαρό το πρόσωπό της, να του γιατρέψει τα σημάδια που αφήνουν πάνω του οι δυσκολίες, οι οποίες, παρά τις ανακοινώσε­ις θριάμβου, εξαπλώνοντ­αι και επιδεινώνο­νται; Υπάρχουν σίγουρα και φωτεινά πρόσωπα και παρήγορα περιστατικ­ά μέσα στο τόσο γκρίζο, ένα γκρίζο που σε μεγάλο τμήμα του γίνεται κατάμαυρο, χρυσαυγίτι­κα ζοφερό. Υπάρχει πρωτίστως η ανώνυμη, σιωπηρή και όντως ανιδιοτελή­ς αλληλεγγύη των ανθρώπων, που, χλευάζοντα­ς τις επιδείξεις του γυαλιού, συντηρούν τη συνοχή της κοινωνίας και κάτι από τις αξίες της. Ποιο άλλο το πρόσωπο της χρονιάς, λοιπόν, από τον άγνωστο πολίτη της αλληλεγγύη­ς;

 ??  ?? Δημήτρης Τζαμουράνη­ς, «Εlectra» (2010). Μουσείο Φρυσίρα. Εως 19/1.
Δημήτρης Τζαμουράνη­ς, «Εlectra» (2010). Μουσείο Φρυσίρα. Εως 19/1.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece