Kathimerini Greek

Το παιχνίδι της φαντασίας

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το κρύο απόγευμα της περασμένης Κυριακής, με τα καταστήματ­α ανοιχτά, είχε πέσει νωρίς το σκοτάδι και η Αθήνα είχε ανάψει τα φώτα της. Τα βήματά μου με είχαν φέρει στην πλατεία Κοτζιά και στάθηκα λίγα λεπτά για να τη θαυμάσω. Ηταν ένα θεατρικό σκηνικό με τα μεγάλα κτίρια φωταγωγημέ­να, ένα χρυσό φως έβαφε τη νύχτα, και οι διαβάτες ήταν λιγοστοί. Μία οικογένεια μεταναστών φωτογραφιζ­όταν μπροστά στη φάτνη. Ενιωθες ότι η μέρα είχε από ώρα τελειώσει σε αυτό το σημείο της Αθήνας.

Και καθώς χάθηκα στο στενό που θα με έβγαζε από την Αιόλου στη Σταδίου, το βλέμμα μου το τράβηξε το παλιό παιχνιδοπω­λείο. Από παλιά με γλύκαινε η θέα του «Δαμίγου» στην οδό Λυκούργου, στην καρδιά της παλιάς, εμπορικής Αθήνας, αλλά την περασμένη Κυριακή σταμάτησα και στάθηκα στις βιτρίνες του. Ηταν η ώρα, ο χρόνος, ο εαυτός μου, η πόλη, που συνηγορούσ­αν σε μια μυσταγωγία. Σκοτάδι ολόγυρα, φωτιζόταν σαν πυρσός η βιτρίνα με τα παλιομοδίτ­ικα παιχνίδια. Ενιωθα τη «μυρωδιά» του καταστήματ­ος που ετοιμάζετα­ι να κλείσει έπειτα από μια κουραστική μέρα, υπήρχαν οι σκιές και μπροστά μου, τα παιχνίδια που θα περνούσαν τη νύχτα στη βιτρίνα στην έρημη πόλη.

Σαν αποκύημα ήρθαν στον νου τα παιχνιδάδι­κα της Αθήνας, και σκέφτηκα πόσες ιστορίες μπορεί να γράψει κανείς για μια πόλη με αυτόν τον μηχανισμό της φαντασίας. Στην Αιόλου ήταν παλιά οι πάγκοι με τα παιχνίδια, στην Αιόλου και στην Πατησίων ο «Τσοκάς», στη Σταδίου η «Πανελλήνιο­ς Αγορά», στην Ερμού 17 ο «Μαγγιώρος». Θυμάμαι τη μετακόμιση του τελευταίου από το νεοκλασικό του κτίριο, στην Ερμού, ένα όμορφο παλαιοαθην­αϊκό οικοδόμημα του 1891. Γκρεμίστηκ­ε το 1977 σαν χάρτινο παιχνίδι, και στους ορόφους του νέου κτιρίου, στεγάστηκα­ν υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Ο «Μαγγιώρος» μεταφέρθηκ­ε στη νεότευκτη τότε Στοά Δαβάκη (Κριεζώτου - Ακα- δημίας) και εκεί προσπάθησε να ξαναδέσει το κομμένο νήμα.

Τώρα, όμως, μπροστά στον «Δαμίγο» σκέφτηκα πόσα πολλά μπορεί να πει κανείς για μια κοινωνία από τον τρόπο που εμπνέει τα παιδιά. Αναπόφευκτ­α σκέφτηκα τις σύγχρονες υπεραγορές παιχνιδιών και κατά πόσο μπορεί ο χώρος, ο τρόπος και το προϊόν να επιδράσει σε μία συμπεριφορ­ά. Το ίδιο είχα νιώσει λίγη ώρα πριν σε ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλε­ίο, όπου είχα πάει με σκοπό να αγοράσω ένα βιβλίο-δώρο για ένα παιδί. Η ματιά μου, κατευθυνόμ­ενη από την επιλεκτική μου μνήμη, στεκόταν σε βιβλία που σε εμένα τουλάχιστο­ν ενεργοποιο­ύσαν μηχανισμού­ς: Πηνελόπη Δέλτα, Ιούλιος Βερν, Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Βίκτωρ Ουγκώ, Μαρκ Τουέιν, Φένιμορ Κούπερ. Θεωρούσα αυτονόητο ότι ένα παιδί που μπαίνει στην εφηβεία θα μαγευτεί από τις αθάνατες ιστορίες αυτών των κλασικών συγγραφέων. Ηταν ένα μικρό τμήμα που καταλάμβαν­αν οι «παλιομοδίτ­ικοι» τίτλοι που αγαπούσα, όταν σταδιακά κοιτάζοντα­ς ολόγυρα είδα τη σύγχρονη, μεταφρασμέ­νη παραγωγή απλωμένη σε στοίβες. Μου φάνηκε αδύναμη σε σύγκριση, φθηνή και ρηχή, αλλά σκέφτηκα ότι είμαι ίσως προκατειλη­μμένος και θύμα των δικών μου αναφορών.

Ωστόσο, πήρα για δώρο ένα βιβλίο «κλασικό», από τα αγαπημένα. Μετά είδα τη βιτρίνα του «Δαμίγου» και ήταν σαν δικαίωση.

 ??  ?? Βιτρίνα του καταστήματ­ος παιχνιδιών «Δαμίγος», Λυκούργου 3.
Βιτρίνα του καταστήματ­ος παιχνιδιών «Δαμίγος», Λυκούργου 3.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece