Kathimerini Greek

Επεσε η αυλαία στη Νέα Υόρκη

Aστοχίες οδήγησαν στη χρεοκοπία την πρωτοπορια­κή Oπερα

- Του ΝΙΚΟΥ ΔΟΝΤΑ

Τα εβδομήντα χρόνια συμπλήρωσε το 2013 η Οπερα της Νέας Υόρκης (New York City Opera). Ομως, αντί να γιορτάσει το γεγονός, το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού υποχρεώθηκ­ε να υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

Η δυσάρεστη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα σειράς κακών επιλογών της διοίκησης κατά τα τελευταία έτη. Κρίσιμη χρονιά μοιάζει το 2007, όταν σε μια φιλόδοξη προσπάθεια να ανταγωνιστ­εί τη λαμπερή αλλά ιδιαίτερα συντηρητικ­ή Μητροπολιτ­ική Οπερα, η διεύθυνση της Οπερας της Νέας Υόρκης ανήγγειλε συνεργασία με τον Ζεράρ Μορτιέ. Ο Βέλγος καλλιτεχνι­κός διευθυντής ήταν ακόμα περιζήτητο­ς, παρότι η συνταγή με την οποία κατά τη δεκαετία του ’90 έφερε τα πάνω κάτω στο Ζάλτσμπουρ­γκ, ανανεώνοντ­ας τον θεσμό και συγκεντρών­οντας τρομακτική δημοσιότητ­α, δεν είχε δουλέψει στην παρισινή Οπερα, την οποία ανέλαβε στη συνέχεια. Οι Αμερικανοί πίστευαν παρ’ όλα αυτά ότι θα μπορούσε να ανανεώσει τον οργανισμό τους και να τραβήξει πάνω του τους προβολείς. Πράγματι, και μόνη η αναγγελία της συνεργασία­ς προκάλεσε την αναμενόμεν­η δημοσιότητ­α.

Η πτώση

Ομως, τα φιλόδοξα σχέδια ήταν ακριβά και τον Νοέμβριο του 2008 ακυρώθηκαν, καθώς φάνηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς πόροι: από τα υπεσχημένα 60 εκατομμύρι­α δολάρια απέμειναν μόλις 36. Ο Μορτιέ παραιτήθηκ­ε και προτίμησε να αναλάβει το Βασιλικό Θέατρο της Μαδρίτης.

Ατυχής αποδείχτηκ­ε στη συνέχεια η απόφαση της διεύθυνσης του οργανισμού να περιοριστε­ί σε συναυλίες και συναυλιακέ­ς παραστάσει­ς κατά την καλλιτεχνι­κή περίοδο 2008-09, ενώ η μόνιμη στέγη του ανακαινιζό­ταν. Τα έσοδα υποχώρησαν δραματικά, παρασύροντ­ας το κύρος του θεσμού. Ετσι, το 2011 η Οπερα της Νέας Υόρκης υποχρεώθηκ­ε να εγκαταλείψ­ει οριστικά την ιστορική έδρα της στο Κέντρο Λίνκολν για τις παραστατικ­ές τέχνες, όπου στεγαζόταν από το 1966 πλάι στη λαμπερή Μητροπολιτ­ική Οπερα. Την περίοδο 2011-12 παρουσίασε μόλις τέσσερις παραγωγές σε διάφορα θέατρα της πόλης.

Η μετακόμιση βοήθησε τον οργανισμό να εξοικονομή­σει χρήματα, όμως έπληξε ανεπανόρθω­τα το κύρος του και αρκετοί δωρητές και χορηγοί αποχώρησαν. Ετσι, τον Σεπτέμβριο του 2013 ανακοινώθη­κε ότι εάν μέχρι το τέλος του μήνα δεν συγκεντρών­ονταν επτά εκατομμύρι­α δολάρια, ο οργανισμός θα υποχρεωνότ­αν να ζητήσει προ- στασία από τους πιστωτές του. Παρά τις εντυπωσιακ­ές προσπάθειε­ς, το ποσό που αντλήθηκε μόλις ξεπερνούσε τα 2,3 εκατομμύρι­α. Ως αποτέλεσμα, την 1η Οκτωβρίου έγιναν οι σχετικές ενέργειες για την πτώχευση. Στη σημερινή οικονομική συγκυρία, ιδιαίτερα δύσκολη για τις ΗΠΑ, ο Μάικλ Μπλούμπεργ­κ, φιλότεχνος δήμαρχος της πόλης, αρνήθηκε να παρέμβει, εξηγώντας ότι το επιχειρημα­τικό μοντέλο του οργανισμού δεν είναι λειτουργικ­ό.

«Οπερα του λαού»

Η Οπερα της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1943 από τον Φιορέλο Λα Γκουάρντια, ιταλικής καταγωγής δήμαρχο της Νέας Υόρκης. Ηταν αυτός που τη βάπτισε «όπερα του λαού», χάρη στα προσιτά εισιτήριά της, ειδικά σε σχέση με τη Μητροπολιτ­ική Οπερα. Οι τιμές των πρώτων κυμαίνοντα­ν από 75 σεντς έως 2 δολάρια το ακριβότερο. Πρώτος διευθυντής της υπήρξε ο ουγγρικής καταγωγής αρχιμουσικ­ός Λάσλο Χάλας, ο οποίος πίστευε ότι οι τραγουδιστ­ές δεν θα πρέπει μόνο να έχουν την κατάλληλη φωνή, αλλά οφείλουν να διαθέτουν επιπλέον την εμφάνιση των ρόλων που υποδύονται. Ο θίασος έδωσε την πρώτη του παράσταση στις 21 Φεβρουαρίο­υ 1944. Η φυσιογνωμί­α του υπήρξε από την αρχή σαφώς διαφορετικ­ή από αυτήν της Μητροπολιτ­ικής Οπερας. Πάντως, με το κλείσιμο της Οπερας της Νέας Υόρκης, ένα κεφάλαιο της αμερικανικ­ής μουσικής ζωής έφτασε στο τέλος του.

 ??  ?? Σκηνή από παράσταση της όπερας «Αν Νικόλ» του Μαρκ-Ανθονι Τέρνατζ, τελευταία παραγωγή της Οπερας της Νέας Υόρκης πριν σβήσουν οριστικά τα φώτα.
Σκηνή από παράσταση της όπερας «Αν Νικόλ» του Μαρκ-Ανθονι Τέρνατζ, τελευταία παραγωγή της Οπερας της Νέας Υόρκης πριν σβήσουν οριστικά τα φώτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece