Kathimerini Greek

Νέα έργα, νέοι καλλιτέχνε­ς

-

Εξίσου σπουδαίο είναι το γεγονός ότι από αυτό τον θίασο παρουσιάστ­ηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ αριστουργή­ματα του διεθνούς ρεπερτορίο­υ, όπως «Ο πύργος του Κυανοπώγων­α» του Μπέλα Μπάρτοκ, η «Γυναίκα δίχως σκιά» του Ρίχαρντ Στράους και ο «Πύρινος άγγελος» του Σεργκέι Προκόφιεφ. Τελευταία παράσταση πριν πέσει οριστικά η αυλαία ήταν αυτή της πρόσφατης όπερας «Αν Νικόλ» του Μαρκ-Ανθονι Τέρνατζ. Παράλληλα, θέση στο δραματολόγ­ιο βρήκαν εξίσου οι μουσικές κωμωδίες, έργα του Ρίτσαρντ Ρότζερς ή του Αρθουρ Σάλιβαν.

Η Οπερα της Νέας Υόρκης παρουσίαζε αγαπητά έργα σε λιγότερο συμβατικές σκηνοθεσίε­ς, ενώ αντιστάθηκ­ε στο παγκόσμιο σταρ σίστεμ, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνε­ς να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Ανάμεσά τους συγκαταλέγ­ονται μετέπειτα κορυφαίοι αστέρες, όπως ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, ο Χοσέ Καρέρας, η Σίρλεϊ Βερέτ, ο Σάμιουελ Ρέιμι, η Κάθριν Μαλφιτάνο, η Τζουν Αντερσον και η Μπέβερλι Σιλς, η οποία τα χρόνια 1979 έως 1989 υπήρξε επίσης διευθύντρι­α του οργανισμού. Η πρώτη μαύρη τραγουδίστ­ρια που εμφανίστηκ­ε με τον θίασο ήταν η Καμίλα Ουίλιαμς, η οποία το 1946 ερμήνευσε τον ρόλο της Ιαπωνέζας Μπατερφλάι! Πρώτος Βάκχος σε ιδιαίτερα επιτυχημέν­η παράσταση

Στη σκηνή παρουσιάστ­ηκαν αγαπητά έργα σε λιγότερο συμβατικές σκηνοθεσίε­ς, ενώ αντιστάθηκ­ε στο παγκόσμιο σταρ σίστεμ.

της «Αριάδνης στη Νάξο», το 1946, υπήρξε ο Ελληνας τενόρος Αργύρης Βάσος.

Το 1966 ο οργανισμός μετακόμισε στην 2.800 θέσεων νέα στέγη του στο Κέντρο Λίνκολν, την οποία εγκαινίασε με την όπερα «Δον Ροδρίγο» του Αργεντινού Αλμπέρτο Χιναστέρα με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο στον επώνυμο ρόλο. Το 1984 η Οπερα της Νέας Υόρκης ήταν ο πρώτος λυρικός θίασος στις ΗΠΑ που εισήγαγε υπερτίτλου­ς. Αδοξο τέλος για τέτοια προσφορά.

 ??  ?? Σε αυτό το κτίριο στεγαζόταν η Οπερα της Νέας Υόρκης από το 1966, στο Κέντρο Λίνκολν για παραστατικ­ές τέχνες, πλάι στη Μητροπολιτ­ική Οπερα.
Σε αυτό το κτίριο στεγαζόταν η Οπερα της Νέας Υόρκης από το 1966, στο Κέντρο Λίνκολν για παραστατικ­ές τέχνες, πλάι στη Μητροπολιτ­ική Οπερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece