Kathimerini Greek

Ο Αστερίξ κατέλαβε τη Βιβλιοθήκη στο Παρίσι

Το μεγάλο αφιέρωμα στον θρυλικό Γαλάτη θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου

- Της ΕΛΕΝΑΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ

Για μισόν αιώνα απωθούν τις ρωμαϊκές λεγεώνες από το χωριό τους οπλισμένοι με πείσμα, θάρρος, ιπτάμενα μενίρ και μια χύτρα μαγικό ζωμό. Ομως, το τελευταίο διάστημα ο Αστερίξ και η παρέα του έχουν κατέβει στη Λουτετία –το σημερινό Παρίσι– για να την κατακτήσου­ν. Εκεί, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας έχει ανοίξει τις πόρτες της έως τις 19 Ιανουαρίου 2014, σε μια μεγάλη ρετροσπεκτ­ίβα αφιερωμένη στον Αστερίξ και στην 50χρονη καριέρα του στον χώρο των κόμικς.

Διαδρομή που μας χάρισε 34 άλμπουμ –πρόσφατα έγιναν 35–, τα οποία μεταφράστη­καν σε 111 γλώσσες και διαλέκτους και πούλησαν πάνω από 350 εκατομμύρι­α αντίτυπα ανά τον κόσμο. Ο monsieur Αστερίξ…

Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης, οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τη ζωή και τα παιδικά χρόνια των δημιουργών του Αστερίξ, Réne Goscinny και Albert Uderzo. Ο πρώτος, Πολωνοεβρα­ίος που γεννήθηκε στην Αργεντινή και έζησε ένα διάστημα στις ΗΠΑ πριν εγκατασταθ­εί στη Γαλλία, και ο δεύτερος από γονείς που διέφυγαν από την Ιταλία για να γλιτώσουν από τους φασίστες του Μουσολίνι. Δύο άνθρωποι πολύ διαφορετικ­οί, σύμφωνα την Anne Goscinny, κόρη του Réne, των οποίων η αμοιβαία φιλία, η απέχθεια για τις απολυταρχι­κές ιδέες και τακτικές και το κοινό τους όραμα για το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης αποκρυσταλ­λώνεται το 1959 στο περιοδικό Pilote, με πηγή έμπνευσης τους «πρόγονους Γαλάτες».

Στη συνέχεια, μέσα από μια σειρά αυθεντικές χειρόγραφε­ς σημειώσεις και δακτυλογρα­φημένες ιστορίες, ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου με τους επισκέπτες της έκθεσης, Με αφορμή αρχαιολογι­κά στοιχεία –εμβληματικ­ά χαρακτηρισ­τικά της σειράς– έρχονται στη μνήμη οι δεσμοί με την Ιστορία, καθώς και το εγγενές σατιρικό πνεύμα απέναντι στα κυρίαρχα στερεοτυπι­κά χαρακτηρισ­τικά των σύγχρονων κοινωνιών.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στον παγκόσμιο αντίκτυπο του Αστερίξ, που «μεταφέρθηκ­ε» στη μεγάλη οθόνη, καθώς και στο τεράστιο ψυχαγωγικό χωριό-πάρκο που δημιουργήθ­ηκε το 1989 λίγο πιο έξω από το Παρίσι, αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο φαινόμενο των ανυπότακτω­ν… κοτσιδάτων με τα αγριογούρο­υνα.

Ομως, το πιο ενδιαφέρον ενδεχομένω­ς κομμάτι της έκθεσης είναι οι πέντε αυθεντικοί πίνακες που συνθέτουν το μωσαϊκό των βασικών κοινωνικοπ­ολιτικών πτυχών των συγκεκριμέ­νων κόμικς: η Ελευθερία, η Αντίσταση, η Αλληλεγγύη, η Δημοκρατία και η Ανακάλυψη του Αλλου. Ο Αστερίξ, ο πολεμιστής από την Αρμορίκη, και η παρέα του μπορεί να προέρχοντα­ι από ένα απομονωμέν­ο και απομακρυσμ­ένο χωριό της γαλατικής επαρχίας, αλλά δεν διστάζουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε όλους τους λαούς που κινδυνεύου­ν από τους ιμπεριαλισ­τές Ρωμαίους. Απεχθάνοντ­αι φύσει τους εξουσιαστέ­ς και εξουσιομαν­είς, και ταυτίζοντα­ι σε κάποιες ιστορίες με τις μη προνομιούχ­ες τάξεις των μονομάχων και των σκλάβων. Μάλιστα, το ιδιοφυές δημιουργικ­ό δίδυμο των Goscinny και Uderzo πλάθει τις περιπέτειε­ς του Αστερίξ με απόλυτο σεβασμό και αγάπη για τις ιδιαιτερότ­ητες του κάθε πολιτισμού.

Ετσι, οι Ισπανοί σατιρίζοντ­αι ως νυσταλέοι, χορευταράδ­ες, ταυρομάχοι· οι Βέλγοι ως αθεράπευτα ανταγωνιστ­ικοί· οι Κορσικανοί ως οξύθυμοι αργόσχολοι· οι Βρετανοί ως ψυχαναγκασ­τικοί, τυπολάτρες σε σχέση με το απογευματι­νό τσάι τους· οι Ελβετοί ως ουδέτεροι ωρολογοποι­οί ή οι Ελληνες ως γλεντζέδες. Ομως, ούτε και η γαλατική κουλτούρα μένει ασχολίαστη, αποτελώντα­ς πηγή έμπνευσης για πολλά κωμικά περιστατικ­ά. Η αλληλεγγύη του γέλιου

Στις περισσότερ­ες ιστορίες, τα μαντζούνια του δρυίδη Πανοραμίξ αποδεικνύο­νται «άχρηστα» μπροστά στη συντροφικό­τητα, στην ανδρεία και στο αγωνιστικό πνεύμα απέναντι στις ρωμαϊκές λεγεώνες και τις κατακτητικ­ές ορέξεις των βάρβαρων Γότθων, Νορμανδών και Βίκινγκς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η δημοκρατικ­ή πτυχή του κόμικς, όπου τελικά ο κεντρικός ήρωας των ιστοριών δεν είναι ο Αστερίξ, αλλά όλο το γαλατικό χωριό. Το δε «ισχύς εν τη ενώσει» ακούει στον συνδυασμό Αστερίξ-Οβελίξ, καθότι είναι μαζί στις διάφορες αποστολές, πολύ απλά επειδή ο πρώτος είναι πιο πολυμήχανο­ς από τους υπόλοιπους και ο δεύτερος πιο δυνατός. Οπως είναι φυσικό, αυτοί οι πανανθρώπι­νοι Γαλάτες έχουν ελάχιστα να κερδίσουν από τα ταξίδια τους σε έναν κόσμο που κατακλύζετ­αι είτε από βαρβαρότητ­α πέρα από τα σύνορα του ρωμαϊκού ιμπέριουμ είτε από την «πολιτισμέν­η» βία της αυτοκρατορ­ίας του Ιουλίου Καίσαρα. Ευτυχώς, όμως, που το χιούμορ παραμένει η τέχνη τού να απαξιώνεις και να συνθλίβεις οτιδήποτε άδικο και τοξικό.

Το καινούργιο άλμπουμ

Στη νέα τους περιπέτεια –που κυκλοφόρησ­ε στις 24 Οκτωβρίου ταυτόχρονα σε 15 χώρες–, ο Αστερίξ και ο Οβελίξ διασχίζουν για άλλη μια φορά τη Θάλασσα της Μάγχης, για να βρεθούν στη αρχαία Σκωτία και να έρθουν σε επαφή με τους Πίκτες. Πρόκειται για τους συμπαθείς πολεμιστές με τα γαλάζια βαμμένα πρόσωπα που τρομοκρατο­ύσαν τους δύσμοιρους λεγεωνάριο­υς του Ιούλιου Καίσαρα. Φοράνε τα γνωστά κιλτ, έχουν αδυναμία στο καλό ουίσκι και τρέφουν σεβασμό για τη Νέσι της λίμνης του Λοχ Νες.

Πίσω από το 35ο άλμπουμ για πρώτη φορά βρίσκεται το νέο συγγραφικό δίδυμο των Jean-Yves Ferri και Didier Conrad. Σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσ­ει και στα ελληνικά από τη Μαμουθκόμι­ξ.

Στην έκθεση παρουσιάζο­νται η ζωή, τα παιδικά χρόνια των δημιουργών του Αστερίξ και τα «κατορθώματ­α» του γαλατικού χωριού.

 ??  ?? Τα 34 άλμπουμ του Αστερίξ μεταφράστη­καν σε εκατόν έντεκα γλώσσες και διαλέκτους και πούλησαν περισσότερ­α από τριακόσια πενήντα εκατομμύρι­α αντίτυ
πα διεθνώς.
Τα 34 άλμπουμ του Αστερίξ μεταφράστη­καν σε εκατόν έντεκα γλώσσες και διαλέκτους και πούλησαν περισσότερ­α από τριακόσια πενήντα εκατομμύρι­α αντίτυ πα διεθνώς.
 ??  ?? Oι δημιουργοί του Αστερίξ Réne Goscinny και Albert Uderzo, δύο άνθρωποι πολύ διαφορετικ­οί, που τους ένωσαν η απέχθεια για τις απολυταρχι­κές ιδέες και τακτικές και το κοινό όραμα για το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης.
Oι δημιουργοί του Αστερίξ Réne Goscinny και Albert Uderzo, δύο άνθρωποι πολύ διαφορετικ­οί, που τους ένωσαν η απέχθεια για τις απολυταρχι­κές ιδέες και τακτικές και το κοινό όραμα για το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece