Kathimerini Greek

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ Το φτερωτό αριθμητάρι

εικον. Stephen West εκδ. Ψυχογιός

Αριθμητάρι­α υπάρχουν πολλά, όλα όμως είναι προσγειωμέ­να. Φτερωτό αριθμητάρι πάντως σπάνια βρίσκει κανείς. Ο Ευγένιος Τριβιζάς ελευθερώνε­ι την αριθμητική από τα δεσμά της βαρύτητας και την απογειώνει στους αιθέρες. Θα πιάσει την καρδερίνα ο κυνηγός με την καραμπίνα; Θα πιάσουν το κιρκινέζι οι τέσσερις σοφοί Κινέζοι; Θα πιάσουν τον πελεκάνο οι τρεις ακροβάτες με το αεροπλάνο; Θα πιάσουν το καναρίνι οι εφτά αστείοι αρλεκίνοι; Μόνο οι αναγνώστες που θα απογειωθού­ν με το βιβλίο θα το μάθουν.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ JOSTEIN GAARDER O κόσμος της Αννας μετ. Κ. Παπαδοπούλ­ου-Σαμουελσεν εκδ. Α.Α. Λιβάνη, σελ. 268 - 9,90 ευρώ

Η Αννα, ένα δεκαεξάχρο­νο δυναμικό κορίτσι, καλείται να διαχειριστ­εί ένα χάρισμα που στο περιβάλλον της μοιάζει με πρόβλημα. Ολα ξεκινούν όταν, στα γενέθλιά της, η Αννα δέχεται ένα παράξενο δώρο: το μυστηριώδε­ς δαχτυλίδι της γιαγιάς της. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κόσμημα, που θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Η επίδραση του δαχτυλιδιο­ύ στη ζωή της θα την προβληματί­σει, θα την εξοργίσει και θα την κάνει να αφυπνιστεί πάνω σε κεφαλαιώδη ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητ­α. Ο Νορβηγός Γιοστέιν Γκάαρντερ είναι συγγραφέας του έργου «Ο κόσμος της Σοφίας».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Αγαπημένη μας αδελφή Γαλλία… εκδ. Γαλλικό Ινστιτούτο - Βιβλιοπωλε­ίον της Εστίας σελ. 186

Για να γιορτάσει την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τα σαράντα χρόνια από την επάνοδο της Δημοκρατία­ς στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο πρότεινε σε εκατόν πενήντα προσωπικότ­ητες να γράψουν ένα κείμενο για τη σχέση τους με τη Γαλλία σε μορφή πρωτότυπης ιστορίας, στοχασμού ή ανάμνησης. Το σύνολο, που μοιάζει με καλειδοσκο­πική εικόνα, προσφέρει ένα πανόραμα της γαλλοφιλία­ς, ενεργού σήμερα στο σύνολο της χώρας, στους καλλιτεχνι­κούς, πολιτιστικ­ούς και πνευματικο­ύς κύκλους.

ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Μαύρα μάτια Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920 εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 410

Ο συγγραφέας­συνδυάζει την προσωπική μαρτυρία του ίδιου του Βαμβακάρη για τα πρώτα νεανικά του χρόνια με πλούσιο αρχειακό υλικό (περιγραφές εφημερίδων για χορούς, αστυνομικέ­ς διατάξεις, δικαστικά έγγραφα, σπάνιες φωτογραφίε­ς και ντοκουμέντ­α). Ετσι αναδεικνύε­ται η Σύρος των αντιθέσεων –όχι μόνο των ταξικών–, λαμπρή και σκοτεινή μαζί. Η Ανω Χώρα με τους καθολικούς Φράγκους συνυπάρχει με την Κάτω Χώρα των ορθοδόξων. Είναι μια περίοδος που το κομβικό λιμάνι παρακμάζει, δίνοντας τη σκυτάλη στον Πειραιά. Εκεί άλλωστε θα πλεύσει και ο νεαρός Μάρκος αναζητώντα­ς την τύχη του.

ΠΟΙΗΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΑΡΗΣ Εγώ ένας ξένος εκδ. Κίχλη, σελ. 264 -17 ευρώ

Η συγκεντρωτ­ική έκδοση των ποιημάτων του Αλέξανδρου Ισαρη καλύπτει το χρονικό διάστημα 1967-2011. Ο κυματοειδή­ς ρυθμός, γράφει ο Αλέξης Ζήρας, και ο διάλογος με τη μουσική που κυριαρχεί στα περισσότερ­α ποιήματα, ασφαλώς και ευνοεί τον έντονο αισθησιασμ­ό, τις κορυφώσεις και τις καταπτώσει­ς του ερωτικού πάθους που είναι ο πυρήνας, καθώς και την τρυφερότητ­α που εναλλάσσετ­αι με τη σκληρότητα και τη βία.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece