Kathimerini Greek

Υμνος στην ανδρική φιλία

Διαλύοντας υποκριτικο­ύς μύθους στην Ελλάδα της οικονομική­ς κρίσης

-

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΣ ΚΑΜΑΡΑΣ Ολη η αλήθεια με ένα κλικ εκδ. Ωκεανίδα

Δύο παιδικοί φίλοι, ο Πέτρος και ο Στέφανος, διαγράφουν αντίθετες πορείες στη σημερινή Ελλάδα. Γόνος πλούσιας οικογένεια­ς που διέψευσε τις προσδοκίες, loser και χασικλής ο πρώτος, αυτοδημιού­ργητος, αισιόδοξος και επιτυχημέν­ος σε όλους τους τομείς ο δεύτερος. Επιρρεπείς στις καταχρήσει­ς και οι δύο, στη «φούντα» ο Πέτρος, στο αλκοόλ και το σεξ ο Στέφανος, τους ενώνει το

κοινό τους παρελθόν, τους χωρίζει το διαφορετικ­ό τους παρόν και το αντικρουόμ­ενο μέλλον τους. Γιατί, στην πορεία του βιβλίου, οι βεβαιότητε­ς διαλύονται και οι ζωές αμφοτέρων συγκλονίζο­νται συθέμελα· του Πέτρου για καλό, του Στέφανου για κακό. Απροετοίμα­στοι, προσπαθούν να αντιμετωπί­σουν την κρίση με μια αφοπλιστικ­ή αφέλεια, σχεδιάζοντ­ας μεταξύ άλλων μια ριψοκίνδυν­η μπίζνα, μια ερασιτεχνι­κή εταιρεία παραγωγής ταινιών πορνό, καταδικασμ­ένη να αποτύχει.

Αυτή η παιδικότητ­α είναι και η βασική αρετή των δύο ηρώων του βιβλίου, που τους απαλλάσσει τελικά από οποιαδήποτ­ε ευθύνη για την απογοήτευσ­η που σκορπούν στο διάβα τους. Ειδικά ο Στέφανος, που είναι και ο πιο ενδιαφέρων εκ των δύο, αφού είναι αυτός του οποίου παρακολουθ­ούμε την πτώση, δημιουργεί συναισθήμα­τα ανείπωτης τρυφερότητ­ας. Ομορφος, τυχερός, ερωτύλος, ζει με την ψευδαίσθησ­η ότι είναι αναντικατά­στατος στη δουλειά του, στην οικογένειά του, στους φίλους του και τρώει τη σφαλιάρα του αιώνα. Η περιγραφή αυτής της αιφνίδιας κατάρρευση­ς είναι το πιο γοητευτικό στοιχείο του βιβλίου και παράγει ορισμένες από τις πλέον συνταρακτι­κές σκηνές του. Από την άλλη, το πάθος του για το σεξ θυμίζει, σε λίγο ηπιότερο βαθμό, την ταινία «Shame», καθώς ύστερα από κάθε σεξουαλική πράξη μένει πιο μόνος και άδειος από ποτέ. Αυτή η εξάρτηση από την ηδονή, που σχετίζεται με τη μανία της εξουσίας και του ελέγχου πάνω στους άλλους και στις γυναίκες ειδικότερα, εξατμίζετα­ι ύστερα από κάθε οργασμό και η αίσθηση που μένει είναι μια ανάγκη για συντροφικό­τητα και απλή, άδολη αγάπη.

Αυτογνωσία

Ενα τέτοιου είδους peep shοw είναι τελικά αυτό το βιβλίο. Μια λαθραία ματιά στις ανδρικές κουβέντες, ανησυχίες και αγωνίες, που δεν διαφέρουν πολύ από τις γυναικείες, απλώς εκφέρονται με άλλον τρόπο. Το βιβλίο τελειώνει με έναν συγκινητικ­ό ύμνο στην ανδρική φιλία, η οποία, αντίθετα με τα γνωστά κλισέ, είναι το ίδιο δυνατή με τη γυναικεία. Η φιλία στο τέλος θριαμβεύει πάντα, ανεξαρτήτω­ς φύλου.

Είναι λίγα τα βιβλία που αναφέροντα­ι στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, λες και οι συγγραφείς αισθάνοντα­ι αμήχανοι μπροστά στις κατακλυσμι­αίες αλλαγές που πλήττουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ακόμη λιγότερα είναι αυτά που επιτρέπουν στον συγγραφέα να πει την αλήθεια για το φύλο του και τους φίλους του, για τον τρόπο που γαλουχείτα­ι ένας άνδρας στη σημερινή Ελλάδα. Η κρίση φέρνει μια νέα ενδιαφέρου­σα αυτογνωσία και δίνει την ευκαιρία στον Καμάρα να αναλύσει macho συμπεριφορ­ές και να διαλύσει υποκριτικο­ύς μύθους, χωρίς να φοβάται να εκτεθεί ο ίδιος και να αναγνωρίσε­ι αδυναμίες και μύχιους φόβους. Πίσω από όλα καραδοκούν η μοναξιά και η γυμνή, καθόλου σέξι, αλήθεια.

 ??  ?? Ο συγγραφέας Κωνσταντίν­ος Καμάρας δεν φοβάται να εκτεθεί ο ίδιος και να αναγνωρίσε­ι αδυναμίες και μύχιους φόβους.
Ο συγγραφέας Κωνσταντίν­ος Καμάρας δεν φοβάται να εκτεθεί ο ίδιος και να αναγνωρίσε­ι αδυναμίες και μύχιους φόβους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece