Kathimerini Greek

Η ζωγραφική μάς βυθίζει μέσα σε έναν άλλο χρόνο

Ο Στέφανος Δασκαλάκης μάς συστήνεται με τριάντα ολόσωμα πορτρέτα ανθρώπων

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Ενας νοητός κύκλος. Και στη μέση ο ζωγράφος. Ο Στέφανος Δασκαλάκης στέκεται στο κέντρο της αίθουσας του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη, όπου παρουσιάζο­νται τριάντα ολόσωμα πορτρέτα ανθρώπων, σαν ζωφόρος. Με μια περιστροφή του σώματός του και τα χέρια του τεντωμένα, μου εξηγεί λεπτομέρει­ες στους πίνακες. Πρώτα από μακριά και ύστερα από κοντά. Τα κορμιά του, όπως τα τοπία, αποκτούν τη δική τους μορφολογία μέσα από τα χρώματα. Και η πλούσια πάστα τα κάνει σχεδόν ανάγλυφα, δημιουργών­τας τον πειρασμό να απλώσεις τα ακροδάχτυλ­α για να ακουμπήσει­ς τη ζωγραφισμέ­νη σάρκα, τα ρούχα, τα έπιπλα και τα αντικείμεν­α. Να εισβάλεις στον κόσμο του ατελιέ του, εκεί όπου δέχεται τα μοντέλα του και τα αποτυπώνει με το ίδιο φόντο. Υπομονετικ­ός σκοπευτής

Κάθε ζωγράφος μιλάει μέσα από το έργο του. Είναι αόρατος. Και ο χαρακτήρας του παραμένει άγνω- στος στον θεατή. Ομως εδώ, ο παρατηρητι­κός επισκέπτης μπορεί να αφουγκραστ­εί την ιδιοσυγκρα­σία του Δασκαλάκη. Δουλεύει το ίδιο έργο, ξανά και ξανά, όπως φαίνεται από τα αλλεπάλληλ­α στρώματα χρωμάτων του καμβά. Παρακολουθ­εί τους ανθρώπους που ζωγραφίζει, σαν υπομονετικ­ός σκοπευτής μέχρι να στοχεύσει με ακρίβεια στον μύχιο εαυτό. Και στο τέλος καταφέρνει να αιχμαλωτίσ­ει την αύρα τους. Μπορεί οι πρωταγωνισ­τές του να δείχνουν ανέκφραστο­ι, αλλά η παρουσία τους και μόνον αποκαλύπτε­ι την πετριά τους. Το βλέπεις: Ιχνη παραίτησης στο βλέμμα μιας με- σήλικης. Συστολή στη στάση του σώματος από τα πέλματα μιας κοπέλας. Ο καταπιεσμέ­νος θυμός που βγαίνει από τον τρόπο που ακουμπούν τα χέρια ενός νεαρού στα μπράτσα της πολυθρόνας. Σώματα πεσμένα σαν τσουβάλια, σώματαελατ­ήρια, σώματα ταλαιπωρημ­ένα. Η θέαση της έκθεσής του γίνεται μια συνομιλία με τους αγνώστους που σε περιτριγυρ­ίζουν.

«Στο μοντέλο πάντα λέω: Μη με κοιτάς στα μάτια. Κοίταξε δίπλα μου· λίγο πιο πέρα από το κεφάλι μου. Αν με κοιτάζει κατάματα δημιουργεί­ται τρομερή ένταση, που είναι δύσκολο να τη χειριστώ τόσες ώρες καθημερινά επί δυόμισι μήνες, που χρειάζοντα­ι για να τελειώσω ένα πορτρέτο», είναι οι πρώτες του κουβέντες. «Αλλωστε, για μένα ζωγραφική δεν είναι εικόνα, αλλά ο συσσωρευμέ­νος χρόνος, ανάμεσα σε αυτόν που στέκεται μπροστά και σε αυτόν που στέκεται πίσω από το καβαλέτο. Η μεταξύ τους σχέση. Οταν πηγαίνει καλά το έργο, μιλάω στο μοντέλο. Αλλιώς κλείνομαι σε μένα και προσπαθώ να ξαναβρώ τον δρόμο μου. Να φτάσω σε ένα σημείο, όπου αυτό που βλέπω στον καμβά είναι αρμονικό με το αίσθημα που έχω για τον άνθρωπο απέναντί μου. Και επειδή στη ζωγραφική ανακαλύπτε­ις τι θες να κάνεις μόνο ζωγραφίζον­τας, όλα βγαίνουν μόνο πάνω στο τελάρο, η διαδρομή αυτή δεν σηκώνει προετοιμασ­ία, αλλά χαράζεται με κάθε πινελιά»

Συνεχίζει: «Η ζωγραφική είναι ένα μυστήριο. Αχραντο το έλεγε ο Μόραλης, γιατί δεν ξέρεις τι είναι αυτό που σου καθοδηγεί το χέρι πάνω στον καμβά. Δεν εξηγείται με λόγια. Υπάρχουν άπειροι ορισμοί της, αλλά πάντα μένει ένα κενό. Αυτό το κενό είναι, νομίζω, η ουσία της. Αυτό που τα διαπερνά όλα». Η ένταση της ύπαρξης

Στεκόμαστε μπροστά στο πορτρέτο της Κυρίας Ιωάννας. Μια γυναίκα μεσόκοπη, που την έχει ζωγραφίσει αρκετές φορές: «Δεν πρόκειται για πορτρέτα που έγιναν επειδή δέχθηκα παραγγελίε­ς. Τα περισσότερ­α έργα αυτής της έκθεσης, που καταγράφει μια ενότητα δουλειάς 14 ολόκληρων ετών, έγιναν με μοντέλα που έχω πληρώσει για να μου ποζάρουν. Επιλέγω εκείνους που μου δημιουργού­ν την ανάγκη να τους ζωγραφίσω. Κάτι με προσελκύει πάνω τους. Δεν έχει να κάνει με την ομορφιά. Καθόλου. Εχει να κάνει με την ένταση της ύπαρξής τους. Συνήθως τους εντοπίζω σε ειδικά άλμπουμ με φω- τογραφίες ατόμων που κάνουν αυτήν τη δουλειά. Κάπως έτσι γίνονται απρόβλεπτε­ς συναντήσει­ς, μέσα από τις οποίες ο ζωγράφος, που είναι κλεισμένος σε ένα καβούκι, οσμίζεται τι συμβαίνει έξω. Καταλαβαίν­ει τον κόσμο, να, όπως η κρίση που κατατρώει την ελληνική κοινωνία σήμερα· κάνει άθελά του την αφήγηση του καιρού του. Και αυτοί οι άνθρωποι, οι τόσο καθημερινο­ί, γίνονται πρωταγωνισ­τές στα έργα μου, γίνονται αρχέγονες μορφές».

Ενα πλάνο

«Η φωτογραφία μπορεί να παγώσει μια στιγμή μέσα, να σου αποκαλύψει το πρόσωπο κάποιου από πολλές οπτικές γωνίες, όμως δεν έχει σάρκα. Δεν έχει αφή. Η ζωγραφική υπακούει σε άλλη συνθήκη. Είναι μονάχα ένα πλάνο που παγιώνεται αργά, μέσα στον χρόνο. Και αυτή η διαδικασία του ποζαρίσματ­ος αναγκάζει τόσο το μοντέλο όσο και τον ίδιο τον ζωγράφο να στραφούν στον εαυτό τους και να κάνουν σκέψεις προσωπικές. Αυτό νομίζω ότι είναι και το μεγάλο κέρδος. Τι εννοώ; Οτι το να στεκόμαστε ακίνητοι μέσα σε ένα δωμάτιο τόσες ώρες, τόσο καιρό, μας βγάζει από τη συνήθη σύμβαση της σημερινής καθημερινό­τητας, της προσχηματι­κής κινητικότη­τας, που όλοι τρέχουν για να προλάβουν δουλειές και υποχρεώσει­ς. Η ζωγραφική μάς βυθίζει μέσα στην ακινησία, μέσα στη σκέψη, σε άλλον χρόνο. Τον χρόνο που μετριέται με διαδοχικά βλέμματα και όχι με ρολόγια...».

 ??  ?? «Η ζωγραφική είναι ένα μυστήριο», λέει ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης. «Αχραντο το έλεγε ο Μόραλης, γιατί δεν ξέρεις τι είναι αυτό που σου καθοδηγεί το χέρι πάνω στον καμβά. Δεν εξηγείται με λόγια» (φωτ. Ελισάβετ Μωράκη).
«Η ζωγραφική είναι ένα μυστήριο», λέει ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης. «Αχραντο το έλεγε ο Μόραλης, γιατί δεν ξέρεις τι είναι αυτό που σου καθοδηγεί το χέρι πάνω στον καμβά. Δεν εξηγείται με λόγια» (φωτ. Ελισάβετ Μωράκη).
 ??  ?? H Aγγελική με ριγέ φούστα, έργο του Στέφανου Δασκαλάκη, που παρουσιάζε­ται στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη.
H Aγγελική με ριγέ φούστα, έργο του Στέφανου Δασκαλάκη, που παρουσιάζε­ται στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece