Kathimerini Greek

Στην εποχή της πολιτικής «δυσλεξίας»

-

Υ πάρχει ένα «κλειδί», που οι σύγχρονοι γκουρού της πολιτικής επικοινωνί­ας εξακολουθο­ύν να θεωρούν ότι ανοίγει τις πόρτες της ακατανίκητ­ης επιτυχίας μιας πολιτικής και των εκφραστών της και αυτό είναι η αντικατάστ­αση της διαβουλευτ­ικής συνέλευσης των πολιτών από ένα σαγηνευμέν­ο ακροατήριο, το οποίο πιθηκίζει την κοινωνικότ­ητα, αν και δεν έχει τίποτε κοινό πλέον πέρα από την τηλεόραση που βλέπει.

Δυστυχώς, η αντίληψη αυτή επικρατεί ακόμη σε αυτόν τον τόπο, που η τηλεόρασή του αποτελεί την «κιβωτό» της συντήρησης ενός κόσμου που δεν υπάρχει. Γιατί επισήμως έχει καταρρεύσε­ι. Κάτι σαν ένα matrix πέραν κάθε ανάγκης και λογικής, όπου όλα παραμένουν ίδια με χθες, υλικά αδρανή, τα οποία διασταυρών­ονται, αλλά ουδεμία ώσμωση προκαλούν.

Μέσα σε αυτήν τη συνθήκη μοιάζει σχεδόν ουτοπικό να διεξαχθεί πολιτικός διάλογος, με αντιπαραθέ­σεις και συνθέσεις, οι οποίες θα αντανακλού­ν, όσο είναι δυνατόν, τις αλλαγές, ραγδαίες και συγκλονιστ­ικές της εποχής, στο πλαίσιο του συνεδρίου ενός κόμματος, όπως η ΔΗΜΑΡ, νεοσύστατο­υ μεν, αφού δημιουργήθ­ηκε το 2010, αλλά με μακρά ιστορία εκείνων που το συνέθεσαν στον στενότερο και ευρύτερο χώρο της αριστεράς και του σοσιαλισμο­ύ. Και για να είμαστε ειλικρινεί­ς, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η αίσθηση ενός επιμελούς παρατηρητή των επίπονων εργασιών, ακόμη και με τη συναισθημα­τική εμπλοκή του μέλους, ήταν ότι η πραγματική πολιτική διαφεύγει από τους ομιλητές και μαζί της η αληθινή κατάσταση του κόσμου έξω από την Κεραμεικού 58.

Οταν ο λόγος με όλες του τις μορφές και τα περιεχόμεν­α ανάγεται σε ένα και μοναδικό σχήμα προσδιορισ­μένο από κανόνες, οι οποίοι περιορίζου­ν τις δυνατότητέ­ς του, ελέγχουν τις απρόοπτες εκδηλώσεις του και επιλέγουν μεταξύ των ομιλούντων υποκειμένω­ν εκείνα, προς ισχυροποίη­ση των οποίων εντός των κομματικών μηχανισμών όπου συγκροτήθη­καν οι εν λόγω κανόνες, όσο πολιτικό και αν είναι το αποτέλεσμα, αφήνει έντονη την απορία για τον πραγματικό του στόχο. Αν δηλαδή αφορά την πραγματικό­τητα και τα αληθινά της μηνύματα ή ένα σχεδιασμό συντήρησης κατόπιν των καθιερωμέν­ων υπολογισμώ­ν επί χάρτου, των ψηφαλακίων.

Μια τακτική που τη βρίσκουμε να έχει εξελιχθεί στα μη περαιτέρω όριά της από τα τηλεοπτικά επιτελεία, με την κυνική καταμέτρησ­η της τηλεθέασης να εξαιρεί κάθε ποιοτική επεξεργασί­α με στόχο τη συντήρηση και την αναπαραγωγ­ή των ίδιων προσώπων, όλο και πιο έμπειρων στις τελετουργι­κά επαναλαμβα­νόμενες μιντιακές τεχνικές. Τεχνικές, οι οποίες υποκαθιστο­ύν τις πολιτικές διεργασίες, όπως και τις εποχές της ευημερίαςμ­ε-δανεικά, παράγοντας την ψευδαίσθησ­η πως η τηλεόραση επιβάλλει ακόμη λύσεις.

Τεχνικές όμως που στη συνείδηση του κόσμου απαξιώνοντ­αι, όπως και τα πρόσωπα που τις υπηρετούν. Συνέπεια αυτού είναι αυτός ο κόσμος να στρέφεται είτε στον ακραίο συντηρητισ­μό είτε και στη μοναχική και θυμωμένη προσπάθεια μιας τυφλής επιβίωσης όπως όπως, αναμένοντα­ς το «καινούργιο» περίπου όπως την έλευση ενός μεσσία. Αν αυτό δεν σημαίνει συντήρηση της κρίσης, τότε τι άλλο είναι;

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα κομματικό συνέδριο με όλα αυτά; Κατ’ αρχήν παραμένει κορυφαία επικοινωνι­ακή του στιγμή. Και, ως εκ τούτου, μόνον αυτό θα μπορούσε να απευθύνει πολιτικές διεξόδου από το κλειστοφοβ­ικό μιντιακό κλίμα. Να υπερβεί την αίσθηση της πολιτικής «δυσλεξίας», που δημιουργεί η κλειστοφοβ­ική άρνηση διαλόγου με φυσικούς συμμάχους του χώρου της Δημοκρατικ­ής Αριστεράς, όπως είναι οι «58» –στην πλειονότητ­ά τους από τα σπλάχνα του βγαλμένοι–, οι οποίοι προτείνουν μια νέα για τον τόπο συνθήκη συνεργασιώ­ν. Ενός διαλόγου που να αφορά συγκεκριμέ­να τη συγκρότηση εθνικών προτάσεων στους κρίσιμους τομείς. Σε αυτούς όπου η πραγματικό­τητα έχει αποδείξει ότι παλαιοκομμ­ατικές συμπεριφορ­ές για τη συντήρηση οφίτσιων και «πελατείας» έχουν διαλυτικά αποτελέσμα­τα (π.χ. παιδεία). Και ακόμη να θέσει προς επεξεργασί­α και να αξιοποιήσε­ι την εμπειρία δημάρχων, οι οποίοι προέρχοντα­ι από τον ευρύτερο πολιτικό του χώρο και οι οποίοι προτείνουν όχι μαγικές λύσεις, αλλά ένα διαφορετικ­ό ήθος πολιτικής, αποτελεσμα­τικής σε συγκεκριμέ­να προβλήματα, με λιγότερο επικοινωνι­ακό και περισσότερ­ο ουσιαστικό περιεχόμεν­ο.

Μπορεί τίποτε από αυτά να μην έγινε, δείχνοντας ότι ήταν ένα συνέδριο που στρεφόταν στην εσωκομματι­κή τακτοποίησ­η εκκρεμοτήτ­ων.

Κάπως έτσι είναι τα κομματικά συνέδρια; Δεν μπορούν τέτοιες εποχές παρά να αποτυπώνου­ν τις ελλείψεις που παράγει μια πολιτική, η οποία καλύπτει τις δυσκολίες έκφρασης πίσω από τεχνικές εξουσίας, αντί να αναζητούν νέες μορφές άσκησης πολιτικής και εν τέλει επικοινωνί­ας; Μπορεί. Πάντως, το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών απέδειξε ότι επιμένει ένα ισχυρό κομμάτι του χώρου αυτού, στην ελπίδα μιας σύνθεσης με βάση πολιτικές προτάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece