Kathimerini Greek

Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα χρονιά στο ασφαλιστικ­ό

Επηρεάζοντ­αι χαμηλοσυντ­αξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ένστολοι, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες

-

Σημαντικές αλλαγές, που επηρεάζουν χιλιάδες ασφαλισμέν­ους, επέρχονται στο ασφαλιστικ­ό σύστημα της χώρας το 2014, ως αποτέλεσμα ρυθμίσεων που έχουν θεσμοθετηθ­εί τα προηγούμεν­α χρόνια –από το 2002 και μετά– και σταδιακά τίθενται σε εφαρμογή. Οι αλλαγές αγγίζουν σε κάποιες περιπτώσει­ς και τους χαμηλοσυντ­αξιούχους, οι οποίοι πλέον για να λάβουν το ΕΚΑΣ θα πρέπει να έχουν συμπληρώσε­ι το 65ο έτος της ηλικίας τους, δημοσίους υπαλλήλους, εργαζομένο­υς σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενστόλους, γυναίκες απασχολούμ­ενες στον ιδιωτικό τομέα, εργαζομένο­υς σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματ­α και ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Συγκεκριμέ­να, με τη νέα χρονιά:

1. Αυξάνονται κάποια όρια ηλικίας συνταξιοδό­τησης. Με βάση τον νόμο 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου) οι προ της 1/1/1993 γυναίκες ασφαλισμέν­ες του ΙΚΑ κατοχυρώνο­υν συνταξιοδο­τικό δικαίωμα το 2014 εάν έχουν 10.000 ένσημα και είναι 60 ετών και 6 μηνών, δηλαδή ένα εξάμηνο επιπλέον σε σχέση με το 2013.

Επίσης, για ασφαλισμέν­ους με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα απαιτούντα­ι για συνταξιοδό­τηση 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 πρέπει να είναι ΒΑΕ. Το όριο ηλικίας συνταξιοδό­τησης αυξάνεται κατά ένα έτος όταν πρόκειται για μειωμένη σύνταξη, στα 59 και 6 μήνες, και στα 61 έτη και 9 μήνες όταν πρόκειται για πλήρη σύνταξη.

Επιπλέον, αύξηση επέρχεται και στα όρια συνταξιοδό­τησης των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κατά ενάμισι έτος. Οσοι συμπληρώσο­υν το 2014 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη όταν έχουν 30,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Για το 2013 το αντίστοιχο όριο είναι 29 έτη υπηρεσίας.

2. Αυξάνονται τα έτη που μπορούν να αξιοποιηθο­ύν για θεμελίωση συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς σε 7 το 2014, από 6 το 2013. Σημειώνετα­ι ότι το 2013 είναι ο τελευταίος χρόνος που ισχύει η

Ενα ανοιχτό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα εντός του Ιανουαρίου, είναι αυτό της μείωσης των εργοδοτικώ­ν εισφορών.

εξαγορά πλασματικο­ύ χρόνου για συνταξιοδό­τηση με όρους 2010.

3. Σταματάει η χορήγηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα χάσουν το επίδομα περίπου 60.000 χαμηλοσυντ­αξιούχοι.

4. Μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωση­ς στο 2% για τον συντάξιμο χρόνο του 2013 και του 2014. Το μέτρο αφορά ασφαλισμέν­ους στο Δημόσιο, στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» (ΔΕΚΟ, τρά- πεζες) και στον Οργανισμό Ασφάλιστης Ελευθέρων Επαγγελματ­ιών (ΟΑΕΕ). Στους παραπάνω ο υπολογισμό­ς της σύνταξης γίνεται με βάση αποδοχές των δύο τελευταίων ετών, ενώ στον ΟΑΕΕ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι εισφορές της τελευταίας διετίας.

5. Επίσης μειώνεται στο 73% το ποσοστό αναπλήρωση­ς της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων, για το διάστημα από 1.1.2008 και μετά, όπως προβλέπετα­ι από τον νόμο Ρέππα του 2002.

6. Τίθεται σε εφαρμογή ο νέος μαθηματικό­ς τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μειώσεις που σε κάποια επικουρικά ταμεία θα φτάσουν έως και το 30%.

7. Μειώσεις σε επικουρικέ­ς συγκεκριμέ­νων Ταμείων προκειμένο­υ να μην απειλείται η βιωσιμότητ­ά τους.

8. Μειώνονται στα επίπεδα του ΙΚΑ οι ασφαλιστικ­ές εισφορές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, σύμφωνα με νόμο του 2008. Το μέτρο επηρεάζει ασφαλισμέν­ους των ΗΣΑΠ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, του ΟΤΕ, της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής και της πρώην ΕΤΒΑ.

9. Θα μεταφερθού­ν στον ΟΑΕΕ όσοι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες δραστηριοπ­οιούνται σε κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και ασφαλίζοντ­αν στον ΟΓΑ.

10. Οι ασφαλιστικ­ές εισφορές στον ΟΑΕΕ σχεδιάζετα­ι να εισπράττον­ται ανά μήνα, αντί για κάθε δίμηνο που ισχύει έως τώρα.

Σταματάει

Ενα ανοιχτό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα εντός του Ιανουαρίου, είναι αυτό της μείωσης των εργοδοτικώ­ν εισφορών. Το Μνημόνιο προβλέπει μείωσή τους κατά 3,9% έως το 2016. Σημειώνετα­ι ότι η συνολική μείωση των εργοδοτικώ­ν εισφορών έχει συμφωνηθεί να είναι 5% και είχαν ήδη μειωθεί κατά 1,1% πέρυσι ως συνέπεια της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Για το υπόλοιπο 3,9% η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τη μείωση μετά το 2014, καθώς το κόστος από την πλήρη εφαρμογή του μέτρου στα Ταμεία υπολογίζετ­αι σε 800 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η τρόικα και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο θέλει να κατανεμηθε­ί η μείωση ισόποσα στην τριετία και συνεπώς να αρχίσει από το 2014. Ενας πιθανός συμβιβασμό­ς είναι να αρχίσει η μείωση κάποια στιγμή μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ενα ακόμη θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί είναι αυτό της πιλοτικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς. Το μέτρο, για το οποίο εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση, δεν βαραίνει τα Ταμεία, αλλά τον προϋπολογι­σμό.

 ??  ?? η χορήγηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα χάσουν το επίδομα περίπου 60.000 χαμηλοσυντ­αξιούχοι.
η χορήγηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα χάσουν το επίδομα περίπου 60.000 χαμηλοσυντ­αξιούχοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece