Kathimerini Greek

Πρόσθετες επιβαρύνσε­ις από τεκμήρια διαβίωσης και κατάργηση φοροαπαλλα­γών

Περισσότερ­οι φόροι το 2014 και από το «μαχαίρι» των αφορολόγητ­ων ποσών για τα παιδιά

- Επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑΣΠ­ΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτ­ων ποσών για τα παιδιά, η κατάργηση των περισσότερ­ων φοροαπαλλα­γών και η διατήρηση των «σκληρών» τεκμηρίων διαβίωσης θα φέρουν επιπλέον φόρους το 2014 για εκατοντάδε­ς χιλιάδες φορολογούμ­ενους.

Το ετήσιο εισόδημα των μισθωτών – συνταξιούχ­ων φορολογείτ­αι με κλίμακα τριών συντελεστώ­ν φόρου:

22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ,

32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, και

42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχ­ων μειώνεται:

α) Για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ κατά 2.100 ευρώ.

β) Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης των 2.100 ευρώ περιορίζετ­αι κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματο­ς και μέχρι εξαντλήσεω­ς του ποσού των 2.100 ευρώ.

Για παράδειγμα σε φορολογούμ­ενο με εισόδημα 15.000 ευρώ αναλογεί φόρος ύψους 3.300 ευρώ. Μετά την αφαίρεση της έκπτωσης των 2.100 ευρώ ο τελικός φόρος θα ανέλθει στα 1.200 ευρώ.

Σε άλλο φορολογούμ­ενο με εισόδημα 29.000 ευρώ αναλογεί φόρος ύψους 6.780 ευρώ. Η έκπτωση στο ανωτέρω εισόδημα ανέρχεται στα 1.300 ευρώ. Οπότε ο τελικός φόρος διαμορφώνε­ται στα 5.480 ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι με την κλίμακα των μισθωτών και των συν-

Το ετήσιο εισόδημα των μισθωτών – συνταξιούχ­ων φορολογείτ­αι με κλίμακα τριών συντελεστώ­ν φόρου.

ταξιούχων θα φορολογηθο­ύν και τα «μπλοκάκια» εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσε­ις:

α) Εχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και

β) Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνου­ν τα τρία.

Επισημαίνε­ται ότι, εφόσον υπερβαίνου­ν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστω­ν εσόδων του εισοδήματο­ς από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές. Σημειώνετα­ι ότι οι ανωτέρω φορολογούμ­ενοι δεν δικαιούντα­ι την έκπτωση των λοιπών επιχειρημα­τικών δαπανών που καταχωρούν στα βιβλία τους.

Ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικο­ί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, υπολογίζετ­αι με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικο­ύς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται από το ημερολογια­κό έτος 2013 και επόμενα.

Για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) για το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση εφαρμόζετα­ι αυτοτελώς η κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχ­ων. Ποιες δαπάνες αναγνωρίζε­ι η εφορία

Το ποσό του φόρου που προκύπτει, για τους μισθωτούς και συνταξιούχ­ους, μειώνεται κατά ποσοστό 10% για κάθε καταβαλλόμ­ενη από τις ακόλουθες δαπάνες:

α) Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομεια­κής περίθαλψης του φορολογουμ­ένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν κατά το μέρος που δεν καλύπτοντα­ι από ασφαλιστικ­ά Ταμεία ή/και ασφαλιστικ­ές εταιρείες και υπερβαίνου­ν το 5% του φορολογούμ­ενου εισοδήματο­ς. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

β) Το ποσό της διατροφής που επιδικάστη­κε και καταβάλλετ­αι από τον έναν σύζυγο στον άλλο, του οποίου αποτελεί φορολογητέ­ο εισόδημα. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

γ) Των χρηματικών ποσών που καταβάλλον­ται από τον φορολογούμ­ενο λόγω δωρεάς.

Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών επί του οποίου υπολογίζετ­αι η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 5% του συνολικού εισοδήματο­ς που φορολογείτ­αι σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. Η μείωση διενεργείτ­αι εφόσον τα ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνου­ν συνολικά τα 100 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece