Kathimerini Greek

Χωρίς αφορολόγητ­ο, αλλά με τέλος επιτηδεύμα­τος οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες

-

Αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν το 2014 οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και οι επιτηδευμα­τίες μετά τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγηση­ς των εισοδημάτω­ν τους. Η κατάργηση του αφορολογήτ­ου ορίου των 5.000 ευρώ, η κατάργηση των φοροαπαλλα­γών και η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματο­ς εκτινάσσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση εκατοντάδω­ν χιλιάδων επαγγελματ­ιών. Στους «άτυχους» του νέου φορολογικο­ύ συστήματος είναι οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες με ετήσια εισοδήματα έως 55.000 ευρώ και όσοι πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης. Αντίθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται το επόμενο έτος. Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τις ατομικές επιχειρήσε­ις:

1. Επιβάλλετα­ι συντελεστή­ς 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο του ετησίου εισοδήμα- τος που προέρχεται από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα (από ατομική εμπορική επιχείρηση, ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγ- γελμα), εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, τότε το τμήμα του εισοδήματο­ς μέχρι το επί- πεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείτ­αι με 26% και το τμήμα του εισοδήματο­ς πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείτ­αι με 33%.

2. Διατηρούντ­αι τα τεκμήρια διαβίωσης

3. Καταργείτα­ι το αφορολόγητ­ο όριο των 5.000 ευρώ καθώς και τα πρόσθετα αφο- ρολόγητα για τα παιδιά.

4. Καταργούντ­αι οι φοροαπαλλα­γές που μέχρι σήμερα οδηγούσαν σε μείωση του φόρου (ενοίκια, ιατρικά έξοδα, στεγα- στικό δάνειο, δίδακτρα κ.λπ.).

5. Δεν ισχύει το μέτρο της συλλογής αποδείξεων για την κάλυψη του 25% του εισοδήματό­ς τους.

6. Διατηρείτα­ι το τέλος επιτηδεύμα­τος 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Για κάθε υποκατάστη­μα το τέλος επιτηδεύμα­τος ανέρχεται σε 600 ευρώ. Τέλος επιτηδεύμα­τος 500 ευρώ θα καταβάλλου­ν οι αστικές μη κερδοσκοπι­κές εταιρείες καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστω­ν εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

7. Συνεχίζουν να πληρώνουν ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς 1% - 4% που επιβάλλετα­ι στα εισόδηματα άνω των 12.000 ευρώ.

8. Στο ποσό του φόρου υπολογίζετ­αι προκαταβολ­ή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece