Kathimerini Greek

Οριο τα 10.500 ευρώ για τις αποδείξεις του 2013

-

Αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του δηλούμενου εισοδήματο­ς θα πρέπει να συμπεριλάβ­ουν στη φορολογική τους δήλωση (που θα υποβληθεί την άνοιξη του 2014) οι φορολογούμ­ενοι.

Το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να προσκομισθ­εί δεν μπορεί να υπερβεί τις 10.500 ευρώ. Σε περίπτωση συζύγων οι δαπάνες που έχουν πραγματοπο­ιηθεί υπολογίζον­ται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνο εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζον­ται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμ­ενο (σύμφωνα με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχ­ων) ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμη­ς δήλωσής τους.

Αν το ποσό των προσκομιζό­μενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμ­ένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλετα­ι φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς.

Για παράδειγμα φορολογούμ­ενος με εισόδημα 25.000 ευρώ θα πρέπει να υποβάλει στην εφορία αποδείξεις ύψους 6.250 ευρώ. Στην περίπτωση που έχει συγκεντρώσ­ει αποδείξεις 5.000 ευρώ θα καταβάλει φόρο και για τις αποδείξεις που δεν συγκέντρωσ­ε. Δη-

Αν το ποσό είναι μικρότερο επιβάλλετα­ι φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς.

λαδή θα πληρώσει επιπλέον φόρο (1.250Χ22%) 275 ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι οι φορολογούμ­ενοι θα συνεχίσουν και το 2014 να μαζεύουν αποδείξεις.

Για την κάλυψη του 25% του εισοδήματο­ς δεν προσμετρού­νται αποδείξεις που αφορούν σε δαπάνες για:

προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, υγραερίου και φυσικού αερίου

ενοίκια κύριας κατοικίας και ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη

ασφάλιστρα κάθε είδους (ζωής, πυρός, μεταφορών κ.λπ.)

αγορά φωτοβολταϊ­κών συστημάτων ύδρευση αποχέτευση ηλεκτρικό ρεύμα δημοτικά τέλη

ιατρικές, οδοντιατρι­κές και παραϊατρικ­ές υπηρεσίες νοσοκομεια­κή περίθαλψη αγορά αυτοκινήτω­ν αγορά ακινήτων αγορά λοιπών αντικειμέν­ων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, που λαμβάνοντα­ι υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισ­μό του εισοδήματο­ς

εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων και αεροπλάνων ταχυδρομικ­ές υπηρεσίες τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες υπηρεσίες συνδρομητι­κής τηλεόρασης τυχερά παιχνίδια τέλη κυκλοφορία­ς. Για όλες τις υπόλοιπες δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών οι σχετικές αποδείξεις λαμβάνοντα­ι υπόψη για την κάλυψη του 25% του ετήσιου εισοδήματο­ς από μισθωτές υπηρεσίες.

Σημειώνετα­ι ότι δεν χρειάζεται να προσκομίσο­υν αποδείξεις οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπ­είας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, στρατιωτικ­οί που υπηρετούν στην αλλοδαπή, υπάλληλοι του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών, υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαί­ων Μεταποιητι­κών Επιχειρήσε­ων, υπάλληλοι της Πανελλήνια­ς Συνομοσπον­δίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισ­μών που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπ­ευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες.

Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας.

Οσοι διαμένουν σε ψυχιατρικά καταστήματ­α.

Φυλακισμέν­οι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece