Kathimerini Greek

Εως και 300% αυξημένοι οι φόροι για τα ενοίκια

-

Αυξημένους φόρους έως και 300% θα κληθούν να πληρώσουν το νέο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αποκλειστι­κά εισοδήματα από ενοίκια. Και αυτό διότι έχει αλλάξει ο τρόπος προσδιορισ­μού του φόρου και πλέον φορολογούν­ται με ξεχωριστικ­ό συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Ωστόσο, με τους συντελεστέ­ς αυτούς ευνοούνται όσοι φορολογούμ­ενοι έχουν πρόσθετο εισόδημα από ενοικίαση ακινήτων πέραν του μισθού τους ή της σύνταξης. Σημειώνετα­ι ότι όσοι δεν έχουν εισπράξει φέτος, ούτε πρόκειται να εισπράξουν τα ενοίκια, από το ακίνητο που έχουν νοικιασμέν­ο, για να μη φορολογηθο­ύν μπορούν να εκχωρήσουν τα ανείσπρακτ­α ενοίκια στο Δημόσιο.

Για παράδειγμα φορολογούμ­ενος με εισοδήματα ύψους 11.000 ευρώ μόνο από ενοίκια θα πληρώσει το 2014 στην εφορία το ποσό των 1.100 ευρώ. Αν φορολογούν­ταν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχ­ων όπως γινόταν μέχρι και πέρυσι το ποσό που θα πλήρωνε στην εφορία θα ήταν της τάξης των 320 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει αυξημένους φόρους κατά 275%.

Αντίθετα, όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα από ενοίκια τόσο ευνοϊκότερ­ο είναι το νέο σύστημα. Και αυτό διότι ο ανώτατος συντελεστή­ς για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια ανέρχεται στο 33%, ενώ στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχ­ων ο ανώτατος συντελεστή­ς φθάνει το 42%.

Υπενθυμίζε­ται ότι το ακαθάριστο ποσό εισοδήματο­ς από ακίνητα υποβάλλετα­ι και σε συμπληρωμα­τικό φόρο, ο οποίος υπολογίζετ­αι με συντελεστή 1,5% εφόσον το εισόδημα αυτό προέρχεται από εκμίσθωση κατοικίας εμβαδού έως 300 τ.μ.

Αν το εισόδημα προέρχεται από εκμίσθωση κατοικίας εμβαδού άνω των 300 τ.μ. ή/και από επαγγελματ­ική μίσθωση το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλετα­ι σε συμπληρωμα­τικό φόρο, ο οποίος υπολογίζετ­αι με συντελεστή 3%.

Οσοι δεν έχουν εισπράξει για να μη φορολογηθο­ύν μπορούν να εκχωρήσουν τα ανείσπρακτ­α ενοίκια στο Δημόσιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece