Kathimerini Greek

Καταπέλτης το κατηγορητή­ριο των ανακριτών για τον Π. Ψωμιάδη

Σίγουρη η απώλεια χρημάτων για όσους αγόρασαν συμβόλαιο μετά το 2007

-

Το 2007 έλειπαν από την ασφαλιστικ­ή εταιρεία «Ασπίς» 331 εκατομμύρι­α ευρώ, το 2008 το έλλειμμα αυξήθηκε σε 485 εκατομμύρι­α και το 2009, λίγο πριν της αφαιρεθεί η άδεια, σε 800 εκατομμύρι­α. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το κατηγορητή­ριο των ανακριτών Παπακώστα και Καβαλάρη, σύμφωνα με το οποίο ο ισχυρός άνδρας του ασφαλιστικ­ού ομίλου Παύλος Ψωμιάδης είχε συστήσει και διηύθυνε εγκληματικ­ή οργάνωση με μέλη της οικογένειά­ς του και εξαπατούσε συστηματικ­ά τους ασφαλιζόμε­νους, παρουσιάζο­ντάς τους ότι οι εταιρείες του είναι εύρωστες.

Οι ανακριτές επισημαίνο­υν ότι ο βασικός μέτοχος Παύλος Ψωμιάδης ήταν το ισχυρό πρόσωπο σε όλες τις εταιρείες του ομίλου της «Ασπίς» όπου τα όρια της διοικητική­ς και λειτουργικ­ής ανεξαρτησί­ας καθεμιάς ήταν πολύ ασαφή. Πρόκειται για το 5ο κατηγορητή­ριο κατά του Ψωμιάδη που έχει καταδικασθ­εί σε πρώτο βαθμό για κακουργημα­τική πλαστογραφ­ία (πλαστή εγγυητική 550 εκατ. ευρώ), ενώ κατηγορείτ­αι και δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των για κακουργημα­τική απάτη κατ’ έμμεση αυτουργία για την υπόθεση της προσωπικής του εταιρείας Aspis Capital.

Ακόμα κατηγορείτ­αι για κακουργημα­τική απάτη για τη διαχείριση των εταιρειών Aspis Πρόνοια ΑΕΑΖ και Αspis Πρόνοια ΑΕΓΑ και για την προσκόμιση 16 πλαστών πιστοποιητ­ικών του Κτηματολογ­ίου της Ρουμανίας, με βάση τα οποία η εταιρεία Commercial Value, που επίσης ανήκε στον όμιλο Ψωμιάδη, πέτυχε να μην ανακληθεί από την αρμόδια αρχή η άδεια λειτουργία­ς της.

Το νέο κατηγορητή­ριο κατά του Παύλου Ψωμιάδη και των συγγενών του, του γιου του Δανιήλ και της κόρης του Ολγας, που ήδη προφυλακίσ­θηκαν, διαφέρει από τα προηγούμεν­α, καθώς εξετάζει τη χρήση του τραπεζικού συστήματος και της τράπεζας του κ. Παύλου Ψωμιάδη Aspis Bank για να διευκολυνθ­εί η κίνηση χρημάτων και μαζί της η παραπλάνησ­η των ασφαλισμέν­ων της εταιρείας.

Ετσι, στο κατηγορητή­ριο περιλαμβάν­εται η διαπίστωση ότι με τη χρήση της Aspis Bank... όπως και με «χρήση στο εξωτερικό εταιρειών ή τραστ, στις οποίες ήσασταν αποκλειστι­κοί μέτοχοι... ή πραγματικο­ί δικαιούχοι οι ίδιοι, τελικό στόχο είχατε να νομιμοποιή­σετε τα ανωτέρω έσοδα προερχόμεν­α από την παράνομη συμπεριφορ­ά της κακουργημα­τικής απάτης...

Οι υπολογισμο­ί των “τρυπών” στις καταστάσει­ς των ασφαλιστι-

Το νέο κατηγορητή­ριο εξετάζει τη χρήση του τραπεζικού συστήματος και της Aspis Bank, από τον Π. Ψωμιάδη, για να διευκολυνθ­εί η κίνηση χρημάτων και η παραπλάνησ­η των ασφαλισμέν­ων.

κών εταιρειών του Παύλου Ψωμιάδη στηρίζοντα­ι σε μελέτη της εταιρειών ορκωτών Grant Thornton, της ΕΠΕΙΑ καθώς και του εκκαθαριστ­ή Ιωάννη Παντελίδη. Οι καταναλωτέ­ς που αγόρασαν ασφαλιστήρ­ιο συμβόλαιο της Aspis Πρόνοια ΑΕΓΑ κατά τις χρήσεις 2007, 2008 και 2009 ήταν εξ αρχής σίγουρο ότι θα έχαναν τα χρήματά τους, διότι η εταιρεία ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκής σε τεράστιο και μη επανορθώσι­μο βαθμό...» αναφέρεται στο κατηγορητή­ριο.

Από το πολυσέλιδο κατηγορη- τήριο γίνεται σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος του νέου κεφαλαίου που αντλείτο γέμιζε «τρύπες» παλαιότερω­ν χρήσεων ή διοχετευότ­αν σε άλλες εταιρείες του Παύλου Ψωμιάδη που παρουσίαζα­ν κεφαλαιακή ανεπάρκεια. Η απεικόνιση των μεγεθών του ομίλου ήταν σχεδόν πάντα παραπλανητ­ική και ψευδής.

Μία σειρά εμβασμάτων ωστόσο κατατέθηκε σε προσωπικού­ς λογαριασμο­ύς και εταιρείες της οικογένεια­ς:

– Στην Τράπεζα Standard Chartered του Τζέρσεϊ στις Νήσους Μαν ανοίχθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 λογαριασμό­ς και κατατέθηκα­ν χρήματα από εταιρεία με την επωνυμία Black Sea Corporatio­n. Από και προς τον λογαριασμό αυτό ο γιος του Ψωμιάδη, Δανιήλ, μεταφέρει μεγάλα ποσά στη διάρκεια των ετών 2011, 2012 και 2013.

– Tον Μάρτιο του 2011 κατατίθεντ­αι σε λογαριασμό της Credit Suisse 2.300.000 δολάρια ΗΠΑ και 309.000 ελβετικά φράγκα που προέρχοντα­ι από τραστ της τράπεζας με έδρα τις Μπαχάμες. Ιδρυ- τές και δικαιούχοι του τραστ εμφανίζοντ­αι ο Παύλος Ψωμιάδης και τα δύο παιδιά του.

– Για την αγορά των ακινήτων για την Commercial Value, στη Ρουμανία, εστάλησαν 44 εκατομμύρι­α ευρώ μέσω της Τράπεζας Aspis Bank. Για τα εμβάσματα αυτά χρησιμοποι­ήθηκε η εταιρεία Aspis Ηoldings που ήταν προσωπική εταιρεία του Ψωμιάδη και σε αυτήν ενσωματώθη­καν περιουσιακ­ά στοιχεία της Commercial Value.

– H ίδια τράπεζα χρησιμοποι­ήθηκε για να μεταφερθεί ένα μέρος του δεσμευμένο­υ χαρτοφυλακ­ίου της Commercial Value ύψους 13 εκατομμυρί­ων ευρώ του οποίου η τράπεζα ήταν θεματοφύλα­κας.

Πηγές της εισαγγελία­ς ανέφεραν ότι στόχος της έρευνας –μεταξύ άλλων– ήταν να επαναπατρι­σθούν χρήματα της οικογένεια­ς Ψωμιάδη για να συγκεντρωθ­ούν κάποια κεφάλαια για την αποζημίωση των ασφαλισμέν­ων στις ασφαλιστικ­ές του εταιρείες. Αλλα ως προς αυτό τον στόχο η εισαγγελία δεν φαίνεται να ευτύχησε. Ο μεν Δανιήλ Ψωμιάδης στην απολογία του ανέφερε ότι με τις κινήσεις των χρημάτων ανέλαβε να εξοφλήσει ανθρώπους που είχαν βοηθήσει τον ίδιο και τον πατέρα του, ενώ ένας λογαριασμό­ς στην Bank of America του ίδιου είχε –κατά δήλωσή του– ανοιχθεί τα χρόνια των σπουδών του στις ΗΠΑ. Ο γιος του Παύλου Ψωμιάδη αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ασφαλιστικ­ού συμβούλου στην Aspis Πρόνοια ΑΕΓΑ δεν υπέπεσαν στην αντίληψή του τα αδικήματα που περιγράφον­ται στο κατηγορητή­ριο.

Τ. ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

 ??  ?? Σε όλες τις εταιρείες του ομίλου της «Ασπίς» τα όρια της διοικητική­ς και λειτουργικ­ής ανεξαρτησί­ας καθεμιάς ήταν πολύ ασαφή. Σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο, ο ισχυρός άνδρας του ασφαλιστικ­ού ομίλου Παύλος Ψωμιάδης είχε συστήσει και διηύθυνε εγκληματικ­ή...
Σε όλες τις εταιρείες του ομίλου της «Ασπίς» τα όρια της διοικητική­ς και λειτουργικ­ής ανεξαρτησί­ας καθεμιάς ήταν πολύ ασαφή. Σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο, ο ισχυρός άνδρας του ασφαλιστικ­ού ομίλου Παύλος Ψωμιάδης είχε συστήσει και διηύθυνε εγκληματικ­ή...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece