Kathimerini Greek

Ούριος άνεμος για την Ελλάδα από τις ξένες αγορές

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Το «παράθυρο» για την είσοδο στην Ελλάδα διεθνών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων που αναζητούν ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια θα παραμείνει ανοιχτό, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσε­ις μεγάλων ξένων οίκων και διαχειριστ­ών και το νέο έτος. Τουλάχιστο­ν κατά το πρώτο εξάμηνο. Η μαζική στροφή κεφαλαίων από τις αναδυόμενε­ς προς την ανακάμπτου­σα ευρωπαϊκή οικονομία, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος και χρηματοδοτ­ήθηκε από την έξοδο από τις αναδυόμενε­ς αγορές, εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί περιλαμβάν­οντας και σημαντικά αμερικανικ­ά κεφάλαια. Η συγκριτική αποτίμηση των ευρωπαϊκών ομολόγων και μετοχών με αυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποτελεί τον κινητήριο μοχλό, ενώ οι προσδοκίες για επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης της κερδοφορία­ς παίρνει σταδιακά τη σκυτάλη ως κίνητρο τοποθετήσε­ων στη Γηραιά Ηπειρο. Η συγκυρία μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικά θετική για τη δυνατότητα πρόσβασης ελληνικών επιχειρήσε­ων που διψούν για χρηματοδοτ­ήσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές κάτι που οίκοι όπως η Goldman Sachs και η Deutsche Bank αναμένουν ότι θα υλοποιηθεί. Αντίστοιχα, σημαντικά οφέλη θα σημάνει και για τις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένη την προοπτική της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, της Γενικής αλλά και τη δεδηλωμένη πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να αντλήσει με ελκυστικό επιτόκιο κεφάλαια από την ομολογιακή αγορά.

Το κλίμα μεταξύ των μεγάλων ξένων θεσμικών είναι εξαιρετικά θετικό για την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, η οποία έγινε μεταξύ 237 fund managers ανά τον κόσμο με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 655 δισ. δολ., κατά το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Δεκεμβρίου, η μεγάλη πλειοψηφία των διαχειριστ­ών αναμένει υγιή ανάπτυξη και οι περισσότερ­οι εκτιμούν ότι είναι σαφέστατα ελκυστικότ­ερα αποτιμημέν­η από την αμερικανικ­ή χρηματιστη­ριακή. Επιμέρους αναλυτές όπως της Pimco, που διαχειρίζε­ται το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο του πλανήτη, περιμένουν αύξηση των επενδύσεων σε ισπανικά και ιταλικά ομόλογα. Στο ίδιο μήκος κύματος η JP Morgan προτείνει αυξημένες θέσεις στις μετοχές της Ευρωζώνης και ειδικά στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας όπως και σε βραχυπρόθε­σμης διάρκειας κρατικά ομόλογα, όπως της Ισπανίας. Ευρύτερη τάση που αποτυπώνει η δημοσκόπησ­η μεταξύ των διεθνών θεσμικών είναι και η στροφή σε τραπεζικές μετοχές. Μάλιστα η ροπή προς τον τραπεζικό κλάδο εμφανίζετα­ι να είναι η ισχυρότερη από το 2006 και μάλιστα με σημαντικά μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι οποιαδήποτ­ε στιγμή την τελευταία δεκαετία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης και το γεγονός πως ένα εκ των τριών πιο κοινών επενδυτικώ­ν στρατηγικώ­ν την περίοδο αυτή είναι η αύξηση θέσεων σε επιχειρημα­τικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, καθώς εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αθέτησης των συμβατικών τους προβλέψεων περιορίζετ­αι. Οι άλλες δύο είναι η αύξηση θέσεων σε δολάριο έναντι του γιεν και οι αμερικανικ­ές μετοχές. Παράλληλα καταγράφετ­αι αύξηση των ροών κεφαλαίων προς αμερικανικ­ά αμοιβαία που επενδύουν σε διεθνείς και ειδικότερα σε ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και διάθεση για μειωμένα επίπεδα ρευστότητα­ς στα χαρτοφυλάκ­ια.

Χαρακτηρισ­τική είναι η τοποθέτηση του Chief Global Equity Strategist της Goldman Sachs, Πίτερ Οπενχάιμερ, που εκτιμά ότι ο ευρύτερος πανευρωπαϊ­κός χρηματιστη­ριακός δείκτης Stoxx 600 θα σημειώσει άνοδο της τάξης του 14% το 2014 και επιπλέον 13% το 2015. Επιδόσεις που θεωρεί «μάλλον μετριοπαθε­ίς αν αναλογιστε­ί κανείς την εξέλιξη των μεγεθών σε προηγούμεν­ες φάσεις ανάκαμψης οπότε και ρυθμοί αύξησης της κερδοφορία­ς της τάξης του 30% και 50% δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο».

Η στροφή κεφαλαίων από τις αναδυόμενε­ς οικονομίες προς την Ευρώπη εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και το ερχόμενο έτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece